CDR.cz - Vybráno z IT

Malý konkurent pro PS a Xbox! Levná konzole od ZTE s 2GB RAM a výkonnou Tegrou 4

Miniaturní kostka míří do obýváku, kde chce nahradit konzoli a multimediální centrum. ZTE ve spolupráci s herními vývojáři uvádí zařízení s výkonným čipem nVidia Tegra 4, 2 GB RAM a spoustou her. Nechybí ani LAN a 12 barevných provedení. To vše za 2 000 Kč.

Když koncem roku 2012 konzole Ouya ovládla Kickstarter, předpovídali jí mnozí zářnou budoucnost. Malá krabička s Androidem, bezdrátovým ovladačem a slušným výkonem díky čipu Tegra 3 a 1GB RAM spoustu uživatelů nadchla, ale kvůli pomalému vývoji a zdlouhavému uvádění na trh se o ní postupem času mluvit přestalo.

Nic to nemění na faktu, že se lidem očividně líbila myšlenka miniaturního zařízení, které si za pár korun připojí k televizoru. Cena 100 dolarů (cca 2 000 Kč) je u podobné hračky zkrátka velkým lákadlem. Z podobného těsta je i nedávno představená konzole Huawei Tron, jejíž hardwarová výbava je velmi podobná dnes uváděném kousku.

Čínský výrobce ZTE, který je známý především svými síťovými prvky a levnými chytrými telefony, se rozhodl myšlenku podobné konzole vzkřísit a má se svým produktem FunBox velké plány. Do konce roku chce prodat 3 000 000 kusů!

Nutno podotknout, že se do vývoje ZTE nepustilo na vlastní pěst, ale společně s předním čínským herním studiem The9 Limited. Vzniklý joint venture projekt nese název ZTE9 a využívá zkušeností obou zmíněných společností. Výsledkem je multimediální produkt FunBox, který mile překvapí nejen svou výbavou, ale také nízkou cenou.

V přepočtu za 2 250 Kč tak uživatel získá barevnou kostku (12 různých provedení) o rozměrech 78 × 78 × 84 mm, uvnitř které tepe 4+1 jádrový čip nVidia Tegra 4 na architektuře Cortex-A15 a frekvenci 1,8 GHz, ukrývající 72 výpočetních jader. 2GB operační paměť DDR3L poslouží pro naprostou většinu aplikací a her a data uložíme na integrované 8GB flash úložiště. Nechybí dvojice USB 2.0 konektorů a HDMI pro obrazový výstup. Pro připojení k internetu a streamování multimediálního obsahu poslouží integrovaná dvoupásmová WiFi, ale dokonce také běžný LAN konektor, za což ZTE chválíme.

ZTE9 FunBox
SoC:NVIDIA Tegra4 T40s (4+1 Cortex-A15), quad-core (1,8 GHz)
RAM:2 GB DDR3L
Úložiště:Flash úložiště 8 GB
Konektivita:Bluetooth, LAN, WiFi (2,4 a 5 Ghz, 2 antény), USB, micro USB, HDMI
Oprační systémAndroid 4.3 Jelly Bean
Rozměry:78 × 78 × 84 mm,
Cena a dostupnost:2 250 Kč, začíná se prodávat v Číně

Jako operační systém byl po vzoru konzole Ouya použit operační systém Android, konkrétně ve verzi 4.3 Jelly Bean. Jestli a zda vůbec výrobce upravil uživatelské rozhraní zatím nevíme. Ovládání systému probíhá s pomocí analogového konzolového ovladače s vestavěnými senzory, o jehož připojení se stará technologie Bluetooth.

Dále je dodáváno bezdrátové dálkové ovládání a webkamera pro videohovory. V tuto chvíli mají uživatelé konzole k dispozici kolem 200 herních titulů a mohou sledovat různorodý streamovaný obsah. Konzole právě vstupuje na čínský trh a my jen doufáme, že zavítá i do našich končit. Za danou cenu by se jednalo o zajímavou hračku k televizoru.

Zdroje: 

Tisková zpráva, Liliputing

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Malý konkurent pro PS a Xbox! Levná konzole od ZTE s 2GB RAM a výkonnou Tegrou 4

Pátek, 18 Duben 2014 - 07:28 | Kert | To vypadá na super router, LAN, Wifi A i G...

Zobrazit diskusi