CDR.cz - Vybráno z IT

AI s Raspberry Pi bude upozorňovat na nebezpečné řidiče

Zdroj: Shutterstock

Rozvíjející se technologie v oblasti umělé inteligence a strojového učení otevírá dveře novým inovacím v oblasti bezpečnosti na silnicích. Jedním z takových revolučních projektů je Copilot, který představuje využití této technologie na malém zařízení Raspberry Pi Compute Module 4, které je určeno pro cyklisty a slouží k detekci automobilů a varování jezdců.

Na rozdíl od existujících zařízení, jako je například Garmin Varia, které jsou založeny převážně na radaru a nedokáží poskytnout detailní informace o blížících se vozidlech, Copilot se zaměřuje na identifikaci aut, kol a chodců. Toto světlo je schopno nejen zvukově upozornit jezdce na přítomnost vozidel, ale také poskytuje vizuální varování pro řidiče, kteří se přibližují příliš rychle. Kromě toho umožňuje odesílání vizuálních upozornění a pohledu na silnici zezadu na spárovaný smartphone spolu se záznamem videa v rozlišení 1080p.

S hmotností 330 gramů a optimální výdrží baterie až pět hodin se jedná o vhodné zařízení pro většinu cyklistů. I když cena 400 dolarů může odradit některé uživatele, představuje to zajímavou investici pro ty, kteří už používají podobné zařízení, jako je Garmin, a hledají rozšířené funkce.

Zdroj: Shutterstock

Tým za projektem Velo AI sdílel své zkušenosti a stavební postupy na oficiálním blogu Raspberry Pi. Využívají Compute Module 4 pro základní systém a světla, zatímco koprocesor Hailo AI pomáhá s neuronovými sítěmi a počítačovým viděním. Kamera Arducam je pak využívána k získávání vizuálních dat.

Kromě individuální bezpečnosti má tým Velo AI ambiciózní plány na využití dat z Copilotů ke zlepšení celkové bezpečnosti silničního provozu. Spolupracují například s městem Pittsburgh, aby mohli nasadit Copiloty na pravidelných cyklistických trasách a analyzovat data pro potenciální vylepšení dopravní infrastruktury.

Diskuse ke článku AI s Raspberry Pi bude upozorňovat na nebezpečné řidiče

Pátek, 15 Březen 2024 - 10:17 | Driscoll | Zajímalo by mě, jestli by to fungovalo i na...

Zobrazit diskusi