CDR.cz - Vybráno z IT

Airbus testuje drony na kontrolu letadel před vzlétnutím

Airbus Drone 1
Drony začínají v mnoha ohledech nahrazovat člověka. Letecká společnost Airbus před pár dny představila na veletrhu Farnborough Airshow ve Velké Británii svou vizi jejich uplatnění.

Bezpilotní letouny, někdy označované jako UAV (Unmanned Aerial Vehicle), se derou do popředí zájmu skrze významné světové korporace. Airbus vidí v bezpilotních letounech budoucnost a chce je "zaměstnat" jako kontrolory kvality, kteří budou provádět povinnou vizuální kontrolu letadla před jeho vzlétnutím. Inovativní proces kontroly letadel za pomoci bezpilotních letounů umožní výrazně ušetřit čas, což letecká společnost dokázala na demonstrační ukázce přímo na veletrhu.

Airbus Drone 2

Klasická kontrola letadla zvenčí je prováděna zaškoleným lidským personálem na teleskopické rampě. Prohlídka trvá maximálně dvě hodiny, ve špatném počasí to však může být i déle. Bezpilotní letoun je naopak velmi rychlý, kompletní kontrolu provede do patnácti minut. Funguje to tak, že je dron se
speciálními kamerami Intel RealSense vypuštěn k letadlu a prolétá nad ním pokaždé ve stejné trajektorii. Při tom pořizuje fotografický materiál, který se použije pro vymodelování 3D modelu. Ten následně podstoupí analýzu, která slouží k odhalení případných nedostatků nebo škod.

Airbus Drone

Dron je ovládán systémem automatického řízení letu, i tak je však pod neustálým dohledem člověka, což je výhoda i z hlediska bezpečnosti. Na ploše letiště se při kontrole letadla pohybují pouze stroje, zatímco lidé dohlíží na správné provádění pouze zpovzdálí. Dron je schopen svými kamerami trojrozměrně naskenovat i jiné objekty a zkontrolovat jejich stav včetně sebemenších prasklin materiálu.

Jak taková prohlídka letounu dronem probíhá?

Aktuálně probíhá testování technologie na dopravním letounu Airbus A330. Zda se drony objeví v ostrém provozu, se zatím neví. Otázkou však zůstává, jestli je stále častější nahrazování lidí umělou inteligencí klíčem k úspěchu.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Airbus testuje drony na kontrolu letadel před vzlétnutím

Pátek, 19 Srpen 2016 - 20:00 | totojane | Nic proti , ale už to vidím letadlo spadne , dík...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 21:45 | Fotobob | Ano ano, žádné praskliny materiálu, maximálně tak...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 13:30 | John Douberro | Nojo, je to tak. V původním materiálu o...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 09:03 | petr22 | V originalnim materialu je jasne uvedeno -...
Pondělí, 25 Červenec 2016 - 07:45 | John Douberro | "a zkontrolovat jejich stav včetně...

Zobrazit diskusi