CDR.cz - Vybráno z IT

Apple v úterý 10. září představí novou vlajkovou loď iPhone 5S a plastový 5C pro masy: Bude následovat úpadek, nebo vzestup?

Apple-iPhone-5cd
Americký gigant vstupuje do éry, kdy se doslova utká s platformou Android i na poli levných mobilních telefonů. Co už víme o výbavě iPhone 5C a 5S a jaká jsou přání komunity?

10. září dojde v americkém Cupertinu k představení nové generace chytrých mobilních telefonů rodiny iPhone. Je tomu přesně rok, co byl představen a uveden do prodeje stávající iPhone 5, který to kvůli rychlým inovacím konkurence nemá vůbec jednoduché. Nová generace je však doslova za rohem a jejím úkolem bude opětovný návrat smartphonů Apple na pomyslný trůn.

apple_iphone5C_pozvanka
Pozvánka Apple na oficiální představení je pěkně barevná. Podle spekulací má symbolizovat dostupné barevné varianty plastového iPhonu 5C.

Ačkoli se Apple drží svého tradičního informačního embarga, postupem času jsme se dozvěděli spoustu informací a zvěstí o chystaných iPhonech. Nějaký pátek tedy víme to nejdůležitější - očekávat můžeme hned dvojici zařízení z rodiny iPhone. Jedním z nich je levný, barevný a plastový model 5C, přičemž dojde i na tradiční hliníkovou vlajkovou loď s označením 5S.

cdiPhone_5S_iPhone_5C-cd

Co už pravděpodobně víme o iPhonu 5S a co by chtěla komunita

iPhone 5 při uvedení minulý rok nebyl, co se designu týče, nikterak revolučním zařízením, ale naopak se jednalo spíše o jinak zaobalený iPhone 4/4S. Jak tomu bývá, design modelu 5S z předchozího taktéž vychází a je podle uniklých fotografií doslova identický. To určitě není nutně na škodu, lidé jsou na stávající vzhled zvyklí a proč jej tedy nutně měnit. Přibyla však další barevná varianta a to zlatá.

cd-iphone-5s-small

Stejný vzhled s rozměry by znamenal i stejnou velikost úhlopříčky displeje, což už podle ohlasů komunity velkým kladem není. Uživatelé podle nejrůznějších diskuzních fór doufali v 4,7" obrazovku, místo toho na ně podle všeho bude čekat 4" panel se stejným Retina rozlišením.

Výkonnější procesor, lepší fotoaparát a čtečka otisků prstů

Oproti bez-eskové verzi bychom měli uvnitř iPhonu 5S nalézt výkonnější procesor s označením Apple A7, který je prý oproti A6 až o 31 % výkonnější a díky 64bitové instrukční sadě by měl být ideálním řešením pro plynulejší animace a průhlednosti, které jsou oblíbeným prvkem použitého systému iOS 7. Dočkat by se měla i použitá kamera/fotoaparát, která dostane LED přísvit a měla by nabídnout i lepší vlastnosti - zmizí konečně fialové odlesky při focení za slunce?

K tématu: Apple zveřejnil iOS 7 beta 4, co přináší nového?

iphone-5-baccd

Největší novinkou by měla být ve výbavě nového iPhonu čtečka otisků prstů. Na nevzhlednou vaničku zapomeňte, umístění senzoru bude podle všeho pod "home" tlačítkem na přední straně displeje. Chránit a skrývat jej bude safírové sklíčko.

Zajímavost: Ideální iPhone 5S podle uživatelů

vysneny_iPhone
Takto by vypadal ideální iPhone podle uživatelů - měl by větší obrazovku i větší výdrž na baterii.

iPhone 5C poprvé na scéně - ztratí Apple exkluzivitu?

Novinka v podobě iPhonu 5C je tak trochu černou ovcí produktové linie Applu. Cupertinský gigant doposud sázel na to, že jsou jeho produkty exkluzivním zbožím a za danou cenu nejsou určené každému. U iPhone 5C je tomu jinak a plastová verze má být naopak právě tím, co si každý bude chtít pořídit a díky nízkým pořizovacím nákladům i pořídí.

Psali jsme dříve: iPhone 5S dorazí nejspíš v září ve zlaté i plastové verzi se safírovým tlačítkem

iphone 5s color

Design plastového modelu vychází až na zakulacené hrany ze stávajícího iPhonu. Rozložení ovládacích prvků je taktéž stejné a zůstala i 4" velikost úhlopříčky displeje. Bude zajímavé sledovat, zda i levnější model dostane Retina displej, což by bylo nepochybně lákavé, ale rozhodně se nejedná o nutnost. Levnější mají být i použité reproduktory, tlačítka a podle všeho i fotoaparát.

cdiPhone_5S_iPhone_5C-cd

Lákadlem na zákazníka má být také spousta barevných variant, mezi nimiž nechybí modrá, zelená, oranžová a růžová.

Buďte s námi při uvedení - živý přepis z konference zítra od 19:00 na CDR.cz

Nové iPhony jsou doposud alespoň z části zahaleny pod rouškou tajemství a my jsme opravdu zvědaví, co všechno Apple potvrdí či vyvrátí. 10.9. se tak od 19:00 našeho času můžete těšit na živý přepis s informacemi z oficiálního představení.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple v úterý 10. září představí novou vlajkovou loď iPhone 5S a plastový 5C pro masy: Bude následovat úpadek, nebo vzestup?

Úterý, 10 Září 2013 - 20:24 | Jiří Švarc | Tak jsem se sek i já, přestože jsem byl nejblíž....
Úterý, 10 Září 2013 - 17:08 | nameless1 | Smůla :-)
Úterý, 10 Září 2013 - 16:16 | Tom27 | a ja se tesil ze v roce 2020 si koupim pulmetrovy...
Úterý, 10 Září 2013 - 16:04 | nameless1 | Ne, ne! 3,5 palce, pardon 4 palce je nejlepší pro...
Úterý, 10 Září 2013 - 15:07 | Jakub Rydlo | Jasny no. Pro lidi kteri nevi co chteji je Apple...
Úterý, 10 Září 2013 - 14:50 | xvasek | Jako může to mít úspěch, ale jinak jsem rád za...
Úterý, 10 Září 2013 - 07:46 | Jakub Rydlo | Kdyz se podivam na parametry nejnizsiho modelu...
Úterý, 10 Září 2013 - 07:28 | Jakub Rydlo | Až na to, že tentokrát to není tak, že by Apple...
Úterý, 10 Září 2013 - 01:48 | Spirit_pcf | Odvazne to slova.. ;)
Pondělí, 9 Září 2013 - 16:46 | BTJ | On si apple nemuze dovolit to prodavat za 5...

Zobrazit diskusi