CDR.cz - Vybráno z IT

ChatGPT byl poprvé využit ke tvorbě platné legislativy. Vláda ji schválila

Zdroj: Shutterstock

Umělá inteligence je v dnešní době na rozmachu. Není vyjímkou, že píše diplomové práce, technickou dokumentaci a navrhuje složité a sofistikované systémy. V Brazílii ve městě Porto Alegre se rozhodli, že by jim mohl systém ChatGPT navrhnout i tamní legislativu.

Ve vyhlášce, kterou ChatGPT navrhlo, se pojednává o výměře poplatků za výměnu vodoměrů při odcizení vodoměru zledějem. Překvapivě byl tento návrh jednohlasně schválena dokonce nabyl účinnosti již koncem listopadu. Pravdou ale je, že tamní radní hlasovali o návrhu a posuzovali jeho znění. Neměli ale tušení, že pochází z generativní umělé inteligence.

Až posléze přiznal jeden z radních, Ramiro Rosário, že k napsání této legislativy byla použita technologie ChatGPT. Důvod k utajení této informace je prostý – kdyby totiž odhalil své tajemství dříve, určitě by se o jeho návrhu ani nehlasovalo. Podle dostupných informací se jedná o vůbec první legislativu, kterou generovala umělá inteligence a která byla také schválena.

Zdroj: Shutterstock

Předseda městské rady, Hamilton Sossmeier, nesouhlasil s postupem svého kolegy. Domníval se, že títmo vzniká velice nebezpečný precedens. Následně si ale Sossmeier prý uvědomil, že toto je zkrátka budoucnost. Tím se ale znovu otevírá i otázka možnost trasování textů vygenerovaných umělou inteligencí.

Touto otázkou se zabývají senátoři Barry Finegols a Josh Cutler, kteří jsou zastánci toho, aby textu generované umělou inteligencí obsahovali nějaký vodoznak, který by umožnil odhalit plagiátorství. Umělá inteligence však může být nebezpečná, protože může šířit i dezinformace. Prozatím tak práci právníků nenahradí. Ve finále tak musí přijít člověk, který to po umělé inteligenci stejně překontroluje.

Diskuse ke článku ChatGPT byl poprvé využit ke tvorbě platné legislativy. Vláda ji schválila

Úterý, 5 Prosinec 2023 - 18:52 | marder | A co budou delat s tema zakonama psane lidskou...
Pondělí, 4 Prosinec 2023 - 10:08 | pavell | První legislativa napsaná umělou inteligencí,...

Zobrazit diskusi