CDR.cz - Vybráno z IT

Čína uvede na trati z Pekingu první autonomní rychlovlak s rychlostí až 350 km/h

Čína se chystá uvést do provozu první autonomní rychlovlak na světě. Do budoucna chce tuto technologii nasadit i na dalších vytížených tratích. Podle odborníků by měla přispět k obecně větší bezpečnosti na železnicích.

Čínští vývojáři se co usilovně snaží neustále posouvat technologické hranice. Jejich žhahou novinkou je uvedení prvního autonomního vlaku na světě, a to na trati z Pekingu do Zhangjiakou, kterou by měl údajně zvládnout projet rychlostí až 350 km/h. 

Nové vlaky byly již v loňském roce vyzkoušeny společností China Railway Corporation a již absolvovaly i veškeré nezbytné bezpečnostní testy. Jeden z pracovníků Čínské akademie železnic prohlásil: „Vlak se dokáže automaticky rozjet, zajistit provoz mezi stanicemi a dokonce přizpůsobit jízdu aktuálnímu provozu tak, aby vždy dodržel jízdní řád.

Je logické, že jedním z cílů tohoto projektu je postupně nahradit klasickou lidskou obsluhu vlaků tímto automatický řízením vlaků (ATO). Pro dosažení vyšší bezpečnosti cestujících chce provozovatel čínské železnice prozatím po dobu prvních deseti let provozu ponechat ve vlaku i obsluhu, aby měl jistotu, že se nikomu nic nestane.

Sun Zhang, profesor na Shanghai Tongji University, se domnívá, že automatizace těchto dálkových rychlovlaků by mohla zvýšit celkovou bezpečnost na železnici, protože lidský řidič může mít zdravotní příhodu, která způsobí katastrofu. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čína uvede na trati z Pekingu první autonomní rychlovlak s rychlostí až 350 km/h

Úterý, 8 Leden 2019 - 10:51 | Fotobob | Fotky pneumatikové tram k tomu jsou trochu mimo...

Zobrazit diskusi