CDR.cz - Vybráno z IT

Clambook: Vybrakujme notebooky, výkon je ve smartphonech

Clambook laptop - gaming
Společnost Clamcase budou asi spíše znát majitelé "jablíčkových produktů" (klávesnice pro Apple iPad). Z tohoto zaškatulkování se zřejmě rozhodla firma vymanit, a tak pustila do světa informace o zajímavém "notebookovém" konceptu, který by jí měl otevřít dveře do nového segmentu a pomoci oslovit širší veřejnost.

Připravovaná novinka Clambook by mohla na první pohled připomínat produkt společnosti Apple – MacBook Air, nebo prototyp nového ultrabooku. I když hliníkové šasi spíše poukazuje na tendenci inspirovat se z "jablíčkového stylu".

Bohužel, pokud bychom se podívali pod kapotu tomuto zařízení, nenašli bychom z očekávaných komponentů téměř nic. Clambook je totiž dokovací stanice pro chytré telefony, jakási schránka bez výpočetního výkonu - o ten se má právě postarat váš telefon. Z hlediska hardware si tak vlastně pořizujeme širokoúhlý display (16:9), zvukový výstup Cinema 3D a plnohodnotnou klávesnici s vybranými androidními tlačítky. Nesmíme opomenout i na baterii, která se stará o chod zařízení a zároveň i o nabíjení vašeho telefonu. (Bližší specifika zatím nejsou známa.)

Clambook

V praxi by tedy práce s Clambook měla vypadat tak, že připojíte pomocí rozhraní MHL podporovaný telefon a okamžitě můžete začít pracovat. Mezi kompatibilními mobilními operačními systémy je jak iOS, tak systém Android čtvrté generace (ICS). Ještě jsem zapomněl zmínit, že s ovládáním mimo klávesnice vám pomůže i přítomný Touchpad, kterého si však užijí pouze majitelé androidních telefonů.

Pokud si dobře pamatujeme na dubnový článek o mobilním Ubuntu OS, ve kterém jsem zmínil i projekt Ubuntu for Android, jeví se toto zařízení jako velmi efektivní hardwarové řešení právě pro tento princip propojení. Jestli se podaří i cenu stanovit spíše na základě ceny dokovací stanice a ne po vzoru plnohodnotného netbooku, mohlo by se začít o Clambooku uvažovat jako o zajímavé alternativě k Asus Padfone. Co myslíte?!

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Clambook: Vybrakujme notebooky, výkon je ve smartphonech

Pondělí, 18 Červen 2012 - 07:43 | Max Devaine | Takže něco jako "motorola lapdock",...
Středa, 13 Červen 2012 - 15:31 | HKMaly | Mozna to jenom neni videt, ale me k tomu chybi...
Středa, 13 Červen 2012 - 14:13 | petr ib | koncept zajímavý, ještě jak se jim ho podaří...

Zobrazit diskusi