CDR.cz - Vybráno z IT

Furrion představil obřího závodního mecha. Co všechno dokáže?

Vzpomínáte si ještě na Ripleyovou z filmových Vetřelců, kde za pomoci nakládacího mechu bojovala s královnou mimozemských vetřelců? Podobné robotické obleky zřejmě čeká slibná budoucnost.

Kdo by si nechtěl vyzkoušet jen tak pro radost kráčet v obřím mechu a pomocí něho plnit různé úkoly? To si řekli i Jonathan Tippett a jeho tým ze společnosti Furrion a rozhodli se vytvořit mecha Prosthesis. Na obřím mechu už společnost Furrion, respektive její robotická divize pracuje déle než deset let a nyní dosáhl projekt fáze, kdy se mech může už pohybovat (viz. video).

Mech vznikl původně jen jako umělecký projekt, který by dokázal, že bytelný robotický exoskelet, podobný tomu jako měla Ripleyová může být snadno ovladatelný člověkem. Nakonec společnost Furrion usoudila, že by nebylo špatné, kdyby vznikly závody s mechy. Tedy něco podobného jako automobilové nebo motocyklové závody, s tím rozdílem, že piloti by řídili místo aut a motorek mechy.

Prosthesis je čtyřnohým závodním mechem, jehož základem je hliníková konstrukce, v níž se nachází místo pro lidského pilota, elektromotory, baterie, hydraulika a palubní deska. Mech dosahuje výšky 4,5 metru a váží 3,5 tuny. Protože se vlastně jedná o exoskelet, tak násobí člověku sílu.

S tímto mechem by nebyl problém uzvednout osobní automobil a provést skok až do výšky 3 metrů. Mech cválá jako obří kovové zvíře a dosahuje rychlosti až 30 km/h. Podle náročnosti vykonávané činnosti vydrží fungovat na jedno nabití od půl hodiny do dvou hodin.

O tom, jestli se závody mechů mezi lidmi uchytí, a vznikne tak nové sportovní odvětví snad už rozhodne blízká budoucnost.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Furrion představil obřího závodního mecha. Co všechno dokáže?

Neděle, 14 Leden 2018 - 09:57 | mykanec | Vy věhlasní kritikové, najděte si informace jaké...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 22:02 | Gaunter | Votrelcov II som samozrejme videl, ale aj tak som...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 15:35 | Xspy | Památná scéna s ED209 by jako parodie obstála...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 15:32 | Xspy | Škoda ,že nic z těch slibů není na videu ;) Navíc...
Čtvrtek, 11 Leden 2018 - 12:51 | Ondar | Supr, po 10ti letech to už pomalu chodí. Ale...

Zobrazit diskusi