CDR.cz - Vybráno z IT

Galactic Compass: Aplikace, která vás nasměruje k jádru galaxie

Zdroj: Shutterstock

Novým projektem designéra Matta Webba je aplikace nazvaná Galactic Compass, která je určena pro iPhone. Tato aplikace má za úkol neustále ukazovat směrem ke středu naší galaxie, bez ohledu na to, kde se právě nacházíme ve vesmíru.

Při používání této aplikace jednoduše položíte svůj iPhone na rovný povrch a na obrazovce se objeví velká zelená šipka, která vás naviguje k rotačnímu jádru spirální galaxie, ve které žijeme. Tento střed, známý jako Sagittarius A*, je domovem supermasivní černé díry, která ovlivňuje veškerou hmotu a světlo v okolí.

I když znalost umístění galaktického středu nemusí být pro většinu lidí praktická, Matt Webb vidí Galactic Compass jako prostředek, který nás přibližuje k úžasu nad naší pozicí ve vesmíru. „Je úžasné mít vždy pocit vědět, kde se nachází střed naší galaxie,“ říká Webb.

Zakladatelova inspirace k vytvoření této aplikace sahá až deset let zpět, kdy začal projevovat zájem o astronomii. Postupně se naučil určovat umístění galaktického středu a rozhodl se převést své znalosti do aplikace, která by byla dostupná pro všechny.

Zdroj: Shutterstock

Vývoj aplikace byl však náročný. Webb spolupracoval s umělou inteligencí, aby převedl svou vizi do reality. S pomocí této technologie vytvořil uživatelsky přívětivé rozhraní a integroval složité výpočty pro určení umístění galaktického středu.

Přes omezení umělé inteligence v některých oblastech se podařilo vytvořit funkční aplikaci, která může pomoci lidem lépe porozumět naší pozici ve vesmíru. Webb doufá, že Galactic Compass přispěje k tomu, aby lidé začali vnímat galaktický střed jako pevný bod ve vesmíru a uvědomili si pohyb Země a naší galaxie.

Galactic Compass není prvním experimentem Matta Webba s umělou inteligencí. Dříve vytvořil projekt Poem/1, který využívá AI k tvorbě rýmované poezie. Webb se ve svém designérském studiu Acts Not Facts věnuje objevování možností a nových technologií. 

Diskuse ke článku Galactic Compass: Aplikace, která vás nasměruje k jádru galaxie

Středa, 21 Únor 2024 - 17:00 | DRK | Tolik práce a přitom takové blbost... Btw. pokud...
Středa, 21 Únor 2024 - 14:59 | CyberAngel | Tak ono je těžké bez pravidelné kalibrace mobilu...

Zobrazit diskusi