CDR.cz - Vybráno z IT

Podpora Exchange ActiveSync u Google pro nové uživatele Windows Phone prodloužena, pro Windows 8 a RT už ne

googlesync_wp8
Společnost Google s Exchange ActiveSync nakonec úplně nekončí, až do konce července nechává prostor jak Microsoftu upravit/přizpůsobit své služby, tak i novým uživatelům možnost ActiveSync i nadále na svých telefonech využít.

Včerejší den měl ve službách Google být okamžikem vypnutí podpory Exchange ActiveSync (alias Google Sync) pro nové uživatele. Slovo však dalo slovo a Google nakonec podporu prodloužil o dalších šest měsíců, konkrétně tedy do 31. července.

Jak uvádí zahraniční servery i blog Microsoftu, noví uživatelé Windows Phone se mohou tak i nadále bez problémů připojit k Gmailu a synchronizovat poštu, kontakty i kalendář. Znovu opakujeme, že zablokování služby bylo mířeno na nové uživatele, dříve zřízené spojení (tedy před 30. lednem 2013) bude i nadále fungovat bez problémů. Důvod blokace je prostý; Google se snaží samozřejmě ušetřit nějaký ty peníze na licenčních poplatcích, které právě kvůli Exchange ActiveSync musel Microsoftu odvádět. Přitom on sám poskytuje své vlastní otevřené protokoly – Gmail (IMAP), kalendář (CalDav) a kontakty (CardDav).

Na základě však nových skutečností (jistě k tomu v pozadí proběhly nějaké vzájemné dohody) je umožněno novým uživatelům mobilního systému Windows Phone i nadále Exchange ActiveSync pro synchronizaci s výše zmiňovanými službami Google použít. Prodloužení se však nevztahuje na uživatele Windows 8 a Windows RT. I zde samozřejmě nadále platí, že stávající spojení bude funkční, noví uživatelé však v rámci Metro (Modern UI Style) aplikací Lidé, Kontakty a Pošta již nebudou moci napřímo s Google synchronizovat. Respektive email v aplikaci Pošta bude fungovat, protože tato aplikace podporuje spojení se schránkou pomocí IMAPu. Při přidávání Google účtu však nesmíte zatrhnout volbu zahrnutí kontaktů a kalendáře. Ty lze od dnešního dne synchronizovat výhradně s Microsoft účtem (Microsoft Calendar a Contact).

windows8RT-add-account

Doporučujeme FAQ: Jak synchronizovat Google služby s Windows 8 a Windows RT? [EN]

Vývojáři z Redmondu tak dostávají o něco málo více času připravit, respektive dotáhnout do konce potvrzené dlouhodobé řešení, které zřejmě bude zahrnovat podporu jak pro CalDav, tak i CardDav protokoly. S Gmailem díky podpoře IMAPu problém není. Na druhou stranu redmonští nevynechají příležitost, aby si alespoň ve svém blogovém příspěvku trošku nerýpli. Parafráze: "S ohledem na aktuální stav věci, by jistě stálo za úvahu jednoduše přejít na Outlook.com, novou osobní emailovou službu, která je čistá a intuitivní, spravuje adresář, novinky ze sociálních sítí, disponuje nástroji pro pokročilou správu doručené pošty a mnohem víc…"

Zdroje: 

blogs.windows.com #1 a #2, theverge.com

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podpora Exchange ActiveSync u Google pro nové uživatele Windows Phone prodloužena, pro Windows 8 a RT už ne

Středa, 27 Březen 2013 - 15:28 | BTJ | Jedine co tim gugl ziska, tak je mensi zatez...
Pátek, 1 Únor 2013 - 19:11 | romco | Nanovo registrovanym nepojde iba funkcia...
Pátek, 1 Únor 2013 - 14:51 | Destructor | Tak stačí přejít na Outlook.com, kde activesync...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 20:26 | Pan_Filuta | Mám to chápat tak že po 31 červenci je současný...
Čtvrtek, 31 Leden 2013 - 11:56 | Alexandra Stanovska | Iste, možno ich začala pichať osina v zadku že by...

Zobrazit diskusi