CDR.cz - Vybráno z IT

Google testuje chatbota, který uživatelům poskytne rozsáhlé lékařské informace

Zdroj: Shutterstock

Google testuje chatbota s umělou inteligencí, který má poskytovat odborné informace o zdraví a nemocích. Pojmenoval jej Med-PaLM 2 a je založen na jazykovém modelu PaLM 2, který Google představil v květnu tohoto roku. Tento chatbot je testován již od dubna v několika nemocnicích, včetně Kliniky Mayo.

Umělý asistent byl vytrénován na sadě ukázek od lékařských expertů. Google věří, že díky tomu bude použitelnější v konverzacích o zdravotních tématech než současní chatboti, jako jsou Bard, Bing nebo ChatGPT. Med-PaLM 2 je také schopen odpovídat na lékařské otázky, shrnovat dokumenty a velké objemy zdravotních dat a vytvářet připomínky.

Google si klade za cíl řešit problém s omezeným přístupem k lékařům tím, že nabídne chatbota, který bude dostupný kdykoli, komukoli a kdekoli. Podle interního e-mailu zveřejněného WSJ, si Google myslí, že jazykový model může mít obrovskou hodnotu v zemích, které mají omezenější přístup k lékařské péči. Rovněž doufá, že pomůže lidem lépe se orientovat v komplexním a často matoucím zdravotnickém systému.

Výsledky testování chatbota ukazují, že Med-PaLM 2 stále trpí některými problémy s přesností, které jsou již známé z jiných jazykových modelů. V květnu Google zveřejnil studii, ve které lékaři našli více nepřesností a irelevantních informací v odpovědích poskytovaných Med-PaLM a Med-PalM 2 než v odpovědích lékařů. Nicméně stále fungoval dobře ve všech ostatních metrikách jako skuteční lékaři.

Zdroj: Shutterstock

Testování vyvolalo otázky ohledně soukromí a bezpečnosti dat uživatelů. Podle WSJ zákazníci mají a budou mít kontrolu nad svými daty, která jsou šifrována tak, že k nim Google nemá přístup. Google také tvrdí, že data uživatelů nejsou používána pro cílení reklam nebo jiné účely.

Systém je však stále ve vývoji a zatím nemůže nahradit návštěvu lékaře pro diagnostiku nebo léčbu. Chatbot by měl sloužit pouze jako doplněk nebo pomocník pro uživatele, kteří hledají spolehlivé informace o zdraví. A správně by měl být podroben další regulaci, než bude moci plnit roli "virtuálního lékaře."

Diskuse ke článku Google testuje chatbota, který uživatelům poskytne rozsáhlé lékařské informace

Středa, 12 Červenec 2023 - 20:49 | miro | Viem si živo predstaviť, ake asi informácie o tzv...
Středa, 12 Červenec 2023 - 11:35 | sumix | Poskytovat googlu navíc ještě zdravotní údaje, to...

Zobrazit diskusi