CDR.cz - Vybráno z IT

Je počítačové pirátství na ústupu? Google zaznamenává pokles DMCA oznámení

Společnost Google se snaží aktivně spolupracovat s copyright organizacemi na odstraňování pirátských odkazů ze svého vyhledávače. V posledních několika letech byl Google doslova zavalen DMCA oznámeními od těchto organizací. Letos ale přišla změna.

Už několik let se musí společnost Google vyrovnávat se stále vzrůstajícím počtem tzv. DMCA oznámení, které upozorňují Google na indexaci nelegálního obsahu ve výsledcích vyhledávání. Jde většinou o odkazy na různé pirátské weby, share servery, torrentové portály či fóra, díky nimž si může uživatel stáhnout warez do svého počítače, a vlastníci práv, či samotní autoři díla pak z toho nemají ani korunu.

Několik let zpátky Google odstraňoval díky DMCA oznámením několik tisíc URL ze svého vyhledávání denně. To číslo postupně rostlo, až nabobtnalo na několik miliónů URL denně. Např. ke konci roku 2016 musel Google vyřídit přes jednu miliardu DMCA oznámení během uplynulých 12 měsíců, přičemž 90% těchto žádostí uznal za legitimní, a odkazy skutečně ze svého vyhledávání odstranil.

Následně se pak situace víceméně stabilizovala a Google vyřizoval přibližně 20 miliónů DMCA oznámení za týden. Loni v říjnu Google dosáhl milníku, a dokázal zpracovat 3 miliardy DMCA oznámení od doby vzniku tohoto systému. Pak se něco stalo, a zájem o DMCA oznámení ze strany copyright organizací začal opadat.

Za uplynulý půlrok dostal Google jen 375 miliónů DMCA oznámení, to jest zhruba 15 miliónů za týden. To je pokles o 25 % oproti průměru v roce 2016. Prakticky všichni velcí hráči, tedy vlastníci práv neboli copyright organizace, snižují počty zasílaných DMCA oznámení.

Možná je to dáno tím, že Google webové stránky, které se neustále vyskytují v DMCA oznámeních začal znevýhodňovat ve výsledcích vyhledávání, a warez odkazy tím pádem nejsou tak na očích, protože jsou skryty ve vyhledávači někde v zadních pozicích výsledků vyhledávání?

Každopádně bude zajímavé sledovat, jestli se tento trend udrží. Různé copyright organizace by nejraději chtěly, aby společnost Google stránky s warezem ze svého vyhledávání úplně odstranila, a aby Google search nebyl schopen vyhledat ani jeden odkaz na neautorizovaný obsah. Vsaďme se, že až tak daleko Google nikdy nezajde.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Je počítačové pirátství na ústupu? Google zaznamenává pokles DMCA oznámení

Sobota, 21 Duben 2018 - 14:24 | junk mail | Už delší dobu pozoruju, že Google je pro...

Zobrazit diskusi