CDR.cz - Vybráno z IT

Každý pátý majitel iPhonu přešel z Androidu. Jak je na tom Samsung?

apple samsung
Stručná statistika oblíbenosti produktů výrobců Apple a Samsung podle nové studie Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) odhaluje zajímavé informace ohledně věku kupujících a celkovém postavení firem na trhu.

Jak to tak vypadá, kalifornská společnost Apple ztrácí pevnou půdu pod nohama na trhu s operačními systémy pro chytré telefony, v němž bojuje proti systémům Android od Googlu a Windows Phone od Microsoftu. Možná je to proto, že po smrti slavného zakladatele Applu a vizionáře Steve Jobse se z "červeného jablíčka" jakoby vytratila šťáva. Dosavadní šéf Applu Tim Cook se snaží firmu udržet nad hladinou, ale její popularita mezi zákazníky postupně klesá. Apple má však stále na trhu více zákazníků než jeho největší rival, kterým je korejská společnost Samsung Electronics.

Poslední zveřejněné výsledky americké spotřebitelské studie CIRP dokazují, že Apple zvládl v minulém roce odebrat třikrát tolik (33 procent) zákazníků od Samsungu, než to dokázal on od svého konkurenta (11 procent). Podle statistik CIRP za poslední rok přibližně 20 % nových iPhone zákazníků přešlo z OS Android na iOS, ale pouze 7 % zákazníků Samsungu předtím vlastnilo zařízení iPhone. I když to pro Apple není až tak špatná zpráva, korporace neustále bojuje o uživatele, kteří si chtějí ve svém životě pořídit svůj úplně první smartphone.

android winner

Zpráva dále uvádí, že v období červenec 2012 až červenec 2013 si celkem 42 % kupujících zařízení iPhone upgradovalo svůj předchozí model iPhonu, 9 % zákazníků přešlo z BlackBerry na iOS a 26 % zákazníků si pořídilo svůj první smartphone. Naopak 43 % procent kupujících Samsung již předtím vlastnilo Android zařízení, 6 % přešlo z BlackBerry a 37 % si přešlo z hloupého telefonu. Výsledky dokazují, že zákazníci bez smartphonu se pro svou první volbu přiklánějí více k Androidu.

Stejná data rozdělena podle věkových skupin odhalují, že 45 % kupců iPhone má mezi 25 a 34 lety a 24 % kupujících má mezi 18 a 24 lety. Lidé kupující Samsung zařízení mají věkový poměr podobný 42 % a 22 %. Apple sice dodal ve druhém čtvrtletí 2013 celkem 32,2 milionu smartphonů s iOS, což je 6,2 milionu více než ve stejném období v roce 2012, i přes to však jeho podíl na trhu klesl z 16,6 % na 13,2 %. Naopak systém Android si přilepšil. Jeho podíl na trhu se zvýšil z 69,1 % na 79,3 %. Jak je vidět dle statistik z května, jeho 75% podíl byl překonán.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Každý pátý majitel iPhonu přešel z Androidu. Jak je na tom Samsung?

Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 06:55 | Jiří Janovec | Smartphony používám nepřetržitě od dob Motoroly...
Středa, 21 Srpen 2013 - 18:50 | Spirit_pcf | Ano presne tak. A rovnako je logicke, ze clovek,...
Středa, 21 Srpen 2013 - 08:56 | peca | No přijde poněkud podivné volné zaměňování pojmů...

Zobrazit diskusi