CDR.cz - Vybráno z IT

Mezinárodní konflikt: Rusko i Ukrajina používají Starlink od Elona Muska

Zdroj: Shutterstock

Napětí na Ukrajině dosáhlo nového vrcholu, když se ukázalo, že ruské jednotky využívají technologii satelitního internetu od společnosti Starlink, kterou vlastní Elon Musk. Tato informace vzbudila značný rozruch, neboť ukrajinská armáda potvrdila, že ruské jednotky na frontové linii v Doněcké oblasti východně od Ukrajiny systematicky využívají tyto terminály.

Důstojník z ukrajinské vojenské zpravodajské jednotky GUR, Andrij Jusov, potvrdil zprávy o použití zařízení Starlink ruskými silami a naznačil, že se tento trend stává běžným. Tato informace vyplývá z rádiových odposlechů, které odhalily aktivní využívání těchto zařízení na ruské straně konfliktu.

Zprávy o nasazení terminálů Starlink ruskými silami se začaly šířit po období nárůstu napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, přičemž pozorování charakteristických čtvercových přijímačů poblíž ruských pozic posílily tyto indikace. Dokonce i ruská dobrovolnická skupina se na sociálních sítích chlubila se svými údajnými nákupy zařízení pro ruské ozbrojené síly.

Nicméně SpaceX, firma vlastněná Elonem Muskem, odmítla jakékoliv tvrzení o prodeji těchto zařízení ruské vládě nebo armádě. Musk osobně popřel tato tvrzení ve svém příspěvku na sociální síti X, kde zdůraznil, že Starlink nebyl prodán ani prodáván do Ruska.

Zdroj: Shutterstock

Na tyto události reagoval i mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, který zdůraznil, že Starlink není certifikován v Rusku a není oficiálně dodáván. To vzbudilo otázky o tom, jak ruské síly získaly tato zařízení, přičemž některé zprávy naznačovaly možný nákup prostřednictvím zprostředkovatelů v Dubaji.

Použití technologie Starlink ruskými silami na ukrajinské frontové linii je dalším příkladem adaptace ruské taktiky v reakci na inovace ukrajinských ozbrojených sil. Tato událost ukazuje, jaké mohou mít technologické inovace důsledky v moderních ozbrojených konfliktech.

Vojenské použití terminálů Starlink na frontě mezi Ruskem a Ukrajinou rovněž vyvolalo debatu o etických a bezpečnostních otázkách spojených s tímto druhem technologie. Kyjevská vláda, která dříve Starlink využívala k operacím na Ruskem ovládaném území, se nyní obává, že ruské síly mohou využívat stejnou technologii proti nim.

Celkově lze říci, že tato událost poukazuje na to, jak technologie mohou hrát rozhodující roli ve vojenských konfliktech a jak je důležité sledovat a regulovat využití těchto technologií ve prospěch míru a bezpečnosti.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Mezinárodní konflikt: Rusko i Ukrajina používají Starlink od Elona Muska

Pátek, 16 Únor 2024 - 08:33 | DiegoAdamsCA | Opravdu tomu někdo věří?
Čtvrtek, 15 Únor 2024 - 08:56 | Gaunter | WWII: Anglická zbrojovka predávala Nemecku...

Zobrazit diskusi