CDR.cz - Vybráno z IT

Mobilní aplikace pozná COVID-19 na základě hlasu a kašle, vyzkoušejte nyní

V počáteční fázi vývoje je speciální aplikace, která napomůže odhalit koronavirus v těle. Ranou verzi tým vývojářů nabízí uživatelům k otestování, výsledky ale nemusí být stoprocentní.

Vědci z Carnegie Mellon University přichází s novou technologií na odhalení onemocnění COVID-19. Rychlotest spočívá v mobilní aplikaci dostupné zdarma. Využívá zvukového záznamu, na základě kterého analyzuje lidský kašel a hlas.

Podle tvůrců aplikace mají pacienti s koronavirem specifický kašel a onemocnění zároveň poznamenává jejich hlasové a dechové schopnosti. Jak tedy test v praxi funguje?

Na diktafon svého mobilního telefonu nejprve uživatel zaznamená kašel. V dalším kroku po dobu jednoho nádechu vydává různé samohlásky. Na závěr pak odříká abecedu. Následně aplikace vyhodnotí pravděpodobnost, s jakou uživatel trpí koronavirovým onemocněním.

Aplikace je zatím v rané fázi vývoje. Autoři upozorňují, že se jedná o experimentální verzi a dodávají, že možnost detekování onemocnění pouze z lidského hlasu není potvrzena žádnou zdravotnickou organizací. Nejedná se o náhradu klasických testů, přičemž výsledky z aplikace není možné považovat za směrodatné.

I přes slova, kterými se vědci hájí před zákonem, tým vývojářů věří, že se jim podaří algoritmus vyladit natolik, že se stane regulérní pomocí při mapování šíření COVID-19. Systém ve své pilotní verzi můžete vyzkoušet i online, analýzu provedete zde.

Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobilní aplikace pozná COVID-19 na základě hlasu a kašle, vyzkoušejte nyní

Žádné komentáře.