CDR.cz - Vybráno z IT

Některé funkce v Android M budou pouze pro tablety

Android M 1
S Androidem M přichází mnoho nových funkcí, o kterých jsme si již před časem napsali. Dnes podívám na tři z nich, které budou dostupné pouze pro tablety. Na smartphonech nebudou dostupné vůbec, nebo jen v omezené míře.

S příchodem Android M se můžeme těšit na podporu větší kapacity pro externí uložiště, nebo třeba získání větší kontroly nad celým zařízením. Většina těchto novinek bude samozřejmě dostupná pro všechna Android zařízení. Dnes se ale podíváme na tři z nich, které budou dostupné pouze na tablet.

Rozdělení klávesnice

První z těchto funkcí, bude podpora rozdělení klávesnice Google na dvě části, díky čemuž můžete psát při držení tabletu na šířku pohodlně jen palci. O novince se dá mluvit jen ztěží, když vezmeme v potaz, že většina alternativních klávesnic dostupných v Google Play tuto funkci dávno má. Například klávesnici Swift Key můžete jak rozdělit, tak změnšit, či dokonce odepnout a pohybovat s ní kamkoliv po obrazovce, a to vše přímo z klávesy na klávesnici. Proto je s podivem, že možnost rozdělit Google klávesnici najdete až v nastavení jazyka a zádávání, kde navíc když povolíte fuknci Split Keyboard bude klávesnice rozdělena v podstatě natvrdo a to až do té doby, než si fuknci v nastavení opět nevypnete.

Android M 1

Notifikace kdekoliv k dispozici

Další novinkou by měla být možnost stáhnout notifikační lištu právě tam, kde máte zrovna prst. Nebude se tedy automaticky zobrazovat uprostřed displeje. Tato funkce může být jistým přínosem u větších tabletů, které se používají převážně na šířku, ale to pouze za předpokladu, že máte zařízení od Google (tedy Nexus). Jak totiž bude tato funkce fungovat na tabletech Asus s nástavbou ZenUI nebo Samsung se svým TouchWiz, je otázkou. U těchto nástaveb totiž právě místo, na kterém stahujete lištu, také určuje, jaká lišta bude stažena. Jestli budou obě funkcionality fungovat navzájem, nebo si uživatel bude muset vybrat, která mu více vyhovuje, je tedy zatím velkou neznámou.

Android M 2

Nativní dělení obrazovky

Snad nejpřínosnější "novinkou" je podpora split screenu. Ten bude dostupný jak na tabletech, tak smartphonech. Na smartphonech však jen v omezené míře - pouze s rozdělením obrazovky 50:50. Tedy maximálně můžete mít zobrazené právě dvě aplikace na jedné ploše současně. U tabletů by se pak mělo jednat o rozdělení 50:50, kdy na každé straně můžete mít dvě aplikace. Tudíž dohromady maximálně čtyři současně zobrazené aplikace na jedné ploše. Aplikace se pak dle screenshotů dají přesouvat různě přes sebe. I zde však máme jisté ale. Podpora split screenu je u Googlu teprve ve stádiu vývoje. Není tedy automaticky dostupná. Abyste mohli využívát split screen, musíte mít povolené vývojářské menu, kde je nutné v build.prop přepsat v řádku user type z "userbuild" na "userdebug". Poté by již měl být multi-window mode být dostupný ve vývojářském menu pod "drawing". Podpora aplikací a samotného split screenu je prý ale prozatím plná chyb.

Android M 2

Na to, že samotný split screen je již běžně na zmíněných nástavbách jako je ZenUI či TouchWiz, bychom očekávali lepší start. Ale alespoň je to jistý vstřícný pokrok. Podpora by totiž měla být pro všechny aplikace a to s již zmíněným maximálním počtem čtyř otevřených aplikací.

Android M Developer Preview je zatím dostupný pouze pro smartphone Nexus 5 a 6, za tablety pak Nexus 9 nebo třeba TV centrum Google Nexus Player Android TV Box. Budeme tedy Googlu držet palce, aby v době, kdy odkryje všechna tajemství písmenka M, bylo již vše připravené a plně fuknčí a neopakovala se tak chyba ukvapeným upgradem na 5.0 Lollipop, kde byly v zápětí nutné rychlé aktualizace. A to nejen kvůli nespokojeným uživatelům.

Tagy: 
Zdroje: 

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Některé funkce v Android M budou pouze pro tablety

Žádné komentáře.