CDR.cz - Vybráno z IT

[Aktualizováno] Nokia tuto středu zřejmě ukáže svůj QWERTY telefon

Nokia - QWERTY part
Jak zvýšit svou konkurenceschopnost? Jednoznačně srovnat krok s nabídkou soupeřů. Překvapí nás Nokia a přidá do svého spektra nabízených přístrojů také tablet? Více se dozvíme již tuto středu.

Novinky a nové informace dnes přibývají každým okamžikem. Nokia před malou chvílí oznámila oficiální cestou, že již tuto středu (24. 4. 2013) představí něco nového, co se urodilo v jejich mobilní divizi. A pro rozvíření spekulací uveřejnila i malý obrázek (viz perex), na kterém si můžeme povšimnout dvou HW kláves - SHIFT a Z, ze kterých můžeme usoudit, že se díváme na část QWERTY klávesnice. Dočkáme se tedy nového a "chytřejšího" modelu než byla Nokia Asha? Prezentace započne v 7 hodin ráno GMT a bude jí provázet Neil Broadley se speciálním hostem.

Nokia plánuje vlastní phablet, možná přidá i tablet s klávesnicí

Již před nějakou dobou se objevily spekulace o možném nástupci telefonu Nokia Lumia 920, kterým má být model Nokia EOS. Bude obdařen 41megapixelovým fotoaparátem a jeho výbava bude podobná smartphonu Nokia 808 PureView. Bližší odhalení nástupce se očekává letos v červenci. Naopak o něco dříve se má představit levnější hliníkový model Nokia Catwalk, jehož fotografie se začaly šířit internetem. Catwalk by měl mít 4,5" OCTA displej, 8,7megapixelový fotoaparát a Li-Ion baterii o kapacitě 2000 mAh. Uvnitř najdeme 1,5GHz dvoujádrový procesor a 16 GB vnitřní paměti. V porovnání s Lumií bude mít nižší hmotnost, pravděpodobně 132 gramů, a tloušťku 8,4 mm.

nokia-lumia-catwalk2nokia-lumia-catwalk
Údajná podoba připravovaného modelu Nokia Catwalk

Podle Financial Times se finská společnost Nokia chystá představit ještě tzv. phablet - chytrý telefon, který bude mít vlastnosti na pomezí mobilu a tabletu. Připravovaná novinka má mít stejnou velikost jako konkurenční model Samsung Galaxy Note, ale jeho funkce by měly být mnohem pokročilejší. Díky chystané aktualizaci GDR3 pro Windows Phone 8, která umožní systému běžet také na FullHD obrazovkách, by mohl phablet vypadat jako přerostlá Lumia s extra sloupcem dlaždic navíc. Bude to vůbec poprvé, kdy se firma pustí do výroby zařízení s tak velkým displejem.

nokia-phablet

O tom, že se Nokia snaží své produktové portfolio rozšířit o další zařízení, rovněž svědčí uniklé fotografie jednoho z jejich patentů. Jedná se o dokovací klávesnici s názvem Apparatus Cover with Keyboard, což je univerzální pohyblivý kryt s hardwarovou klávesnicí, jenž je napevno uchycen k tabletu pomocí kloubu. Zatím se nedá odhadnout, zda se tablet objeví na trhu ještě letos, ale vzhledem k tomu, že byl patent na tablet registrován již v říjnu roku 2011, Nokia na něm už nějaký pátek pracuje.

nokia-tablet-keyboard-cover-1

nokia-tablet-keyboard-cover-2

 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku [Aktualizováno] Nokia tuto středu zřejmě ukáže svůj QWERTY telefon

Žádné komentáře.