CDR.cz - Vybráno z IT

První herní Android TV konzole má název Nvidia Shield

Shield Console
Ano, přesně takto představuje Nvidia svou Shield Console. Jedná se prý o „první herní“ Android TV konzoli. Tak se na ní pojďme podívat...

Nvidia rozšířila již podruhé svou stáj Shield. Vůbec prvním počinem byl v roce 2013 handheld Shield, později přejmenovám na Shield Portable. Minulý rok byl představen Shield Tablet a letos jsme se dočkali Shield Console.

PortableShield Console 2

Pokud již vlastníte Shield Tablet, asi vás neohromíme. Nejedná se v podstatě o nic nového a všechny služby podporované pro Shield Tablet jsou i zde. Ovšem pokud Shield Tablet nevlastníte a hledáte pouze herní konzoli za relativně rozumných 199 USD (cca 4 800 CZK) včetně jednoho gamepadu (samostatně prodejný za 60 USD, tedy 1 440 CZK), tak jistě čtěte dál...

Shield Console 3

Shield Console představuje herní inovaci ve světě Android TV hlavně díky službě Nvidia GRID, kde se jedná o streamované hraní z cloudu. Pro hraní her v 720p při 60 FPS Nvidia doporučuje připojení k internetu o rychlosti 5 - 15 Mbps. Pro hraní v 1080p při 60 FPS pak již 15 - 50 Mbps. GRID je již nějakou dobu v plném provozu, a tak ze zkušenosti hráčů víme, že je hraní poměrně srovnatelné s lokalním hraním. Tedy bez lagů a zpoždění. GRID je prozatím pro uživatele všech Shieldů zdarma, jaké bude pozdější licencování této služby zatím není známo. Ale již teď víme, že pokud si v budoucnu zakoupíte hru ve službě GRID, získáte navíc kód na Steam nebo Origin, takže hru získáte i "fyzicky" - nebude výhradně uložena pouze v cloudovém uložišti služby GRID, což je určitě krok správným směrem.  

Shield Tablet

Jelikož se jedná o Android TV, najdeme zde dále všechny androidí aplikace jako na všech mobilních zařízeních. Nvidia se navíc pyšní optimalizovanými hrami přímo pro Tegru, takže nebudete odkázáni pouze na hraní z cloudu.

Gamepad 1HolderRemote

Při pohledu na Shield Consoli vám je hned jasné, že by se za ni ve svém obývacím pokoji nestyděl žádný designér. Jedná se o kvalitně zpracovaný ušlechtilý kus kovu v kombinaci s plastem a prosvítajícím logem Nvidie. Jak jsme již zmínili výše, tak v originálním balení nalezneme samotnou konzoli, jeden gamepad a potřebné kabely. Dokoupit se pak dá stojan a dalkový ovladač, který má zabudovaný mikrofon pro hlasové ovládání a port pro sluchátka, stejně jako gamepad. Cena ovladače a stojanu zatím není zveřejněna. Dokoupit si samozřejmě můžete i další gamepad. Nvidia Shield Console podporuje stejně jako Shield Tablet maximálně čtyři současné připojené gamepady.

Interní uložiště je pak 16 GB, které si říká o rozšíření pomocí microSD až do 128 GB, nebo pomocí dvojice USB 3.0 a jednoho microUSB 2.0 portu, kde můžete připojit třeba i externí HDD. Za zmínku pak stojí ještě 3 GB RAM, což je oproti Shield Tabletu jisté zlepšení. O plynulý chod se pak stará procesor Nvidia Tegra X1 s 256jádrovým GPU Maxwell.

ProcesorNvidia Tegra X1 s 256jádrovým GPU Maxwell + 3 GB RAM
Video4K Ultra-HD ready (VP9, H265, H264)
Audio7.1 a 5.1 prostorový zvuk přístupný přes HDMI
Paměť16 GB (+ microSD slot až do 128 GB)
Wireless802.11ac 2x2 MIMO 2.4GHz a 5GHz Wifi
 Bluetooth 4.1
Interface

Gigabit Ethernet

HDMI 2.0

2x USB 3.0 (Typ A)

MicroUSB 2.0

IR přijímač (kompatibilní s Logitech Harmony)

Streamování

Nvidia GRID stream

Nvidia GameStream

Rozměry (cm)13 x 21 x 2,5
Váha654 g

Pokud chcete vyzkoušet hraní opravdových titulů na konzoli s připojeným 4K televizorem, ale nechcete sahat hluboko do kapsy pro Xbox ONE nebo Playstation 4, zde je vaše možné řešení. Koupě Shield Tabletu místo této konzole se zde přímo nabízí, ovšem ne za stejnou cenu a s nutností dokoupení gamepadu a drobným nedostatkem vybíjení se.

Pokud hrajete náročné hry v "console modu", tak si uživatelé Shield Tabletu v některých případech stěžují na pozvolné vybíjení, a to i v případě zapojené nabíječky. U Shield Console tohle jistě nehrozí a tak můžete hrát bez omezení. Shield Tablet byste pak pořídili za 359 USD (cca 8 650 CZK) včetně gamepadu.  

Shield Console Glass

Závěrem zbývá jen konstatovat, že díky službě GRID a cloudovému hraní již nebude problém hrát v podstatě cokoliv na čemkoliv a tím se blíží i nevyhnutelné jisté změny v herním průmyslu.

Zdroje: 

1, 2, 3, 4, 5

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První herní Android TV konzole má název Nvidia Shield

Středa, 11 Březen 2015 - 01:44 | JVc | si to necetl? "Nová klasifikace internetu...
Úterý, 10 Březen 2015 - 08:45 | Anonym | funguji Netflix a podobne streamove TV sluzby,...
Pondělí, 9 Březen 2015 - 19:35 | BTJ | Do prenasenych dat mozna zasahovat nesmi .........
Pondělí, 9 Březen 2015 - 18:24 | JVc | "(samozrejme uz davno vime, ze nic jako...
Pondělí, 9 Březen 2015 - 13:13 | Zog Zogothowics | Umělecký elektrikář si zas ráno nevzal prášky.
Pondělí, 9 Březen 2015 - 10:00 | japkoslav | To je takové typické blbé slovíčkaření - jestli...
Pondělí, 9 Březen 2015 - 07:51 | Vojtech Nekvapil | Koukam, ze Nvidia si zase trosku upravuje realitu...
Pondělí, 9 Březen 2015 - 07:37 | japkoslav | Tak třeba já mám v plánu Shield vehementně koupit...
Pondělí, 9 Březen 2015 - 00:33 | BTJ | Pry svetove prvni android bez lagu, to jsem fakt...

Zobrazit diskusi