CDR.cz - Vybráno z IT

Opak Instagramu: Nová sociální síť BeReal si zakládá na sdílení i nudného života

Nová sociální síť BeReal chce být co nejvíce autentická a každého uživatele představí v jeho surové přirozenosti bez speciální filtrů či dlouhých hereckých akcí. Docílí toho tak, že několikrát za den vyzve své uživatele, aby se nejpozději do dvou minut vyfotili.

Zdroj

Mezi nejpopulárnější sociální sítě vůbec patří rozhodně Facebook, Instagram, TikTok či Twitter. Všechny tyto sítě však mají jedno společné, a to skutečnost, že se každý z autorů či uživatelů, kteří zde publikují své příspěvky, snaží vypadat lépe než ve skutečnosti a nudné části svého života skrývají. Návštěvník tak získává dojmu, že všichni ostatní žijí zajímavější život a mají se lépe, což může vést k depresím. Tamější influenceři však tráví tvorbou obsahu i několik hodin denně.

Musí se totiž obléknout, nalíčit, zahrát scénku, samozřejmě důkladně sestříhat či důkladně upravit a vybrat ten správný filtr. Současné pojetí sociálních sítí, kdy si každý hraje na něco jiného, podnítila tvorbu nové sociální sítě původem z Francie s názvem BeReal, která se i u nás začíná poměrně slibně zabydlovat. Celá sociální síť je v podstatě o tom, abyste byli jako uživatelé co nejpřirozenější. 

Proto vám také ve zcela náhodný čas přijde upozornění od aplikace, že se musíte do dvou minut vyfotit. BeReal však nebude fotit jen nějaké selfie, ale snímá jak předním, tak i zadním fotoaparátem. Proto nemůžete ani cíleně pózovat či aranžovat svou fotografii. V momentě, kdy byste tuto výzvu ignorovali, automaticky by vám zmizely i příspěvky vašich přátel. Abyste tedy byli součástí "hry" a viděli skutečné životy svých přátel, musíte se sami zúčastnit. 

Sociální síť pak láká uživatele především na autentičnost a aby uživatel mohl sdílet se světem, co právě dělá a jak vypadá jeho den. Tím se diametrálně liší od Instagramu, kde každý hledá ten nejlepší filtr, nejlépe vystylované fotky a jen samotným výběrem a úpravou fotografie tráví hodiny denně. Jelikož se sociální sítě do tohoto stavu dostaly možná právě kvůli honbě za lajky a palce nahoru, BeReal takové tlačítko zcela vypustilo. 

Pokud trávíte většinu času u svého počítače, budou všechny vaše fotografie vypadat zcela totožně a odhalí se váš stereotypní a nudný život. Možná vás však o to více uklidní, když zjistíte, že životy vašich přátel jsou podobné a nejsou ani zdaleka tak plné exotických destinací a senzačních aktivit, jak se mohlo zdát z jejich účtů na konkurenčních sociálních sítích. 

Nyní se vedou spory o tom, zda má tato sociální síť vůbec budoucnost nebo zda v brzké době opět zanikne. Není vyloučena ani varianta, kdy se některá z velkých sociálních sítí rozhodne tuto zakoupit nebo alespoň se jejím nápadem inspiruje a zavede podobné možnosti. Tím by teoreticky mohla položit BeReal na lopatky. Již v minulosti zavedl třeba Instagram Reels po vzoru TikToku.

Diskuse ke článku Opak Instagramu: Nová sociální síť BeReal si zakládá na sdílení i nudného života

Žádné komentáře.