Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pálíme Data Tresor Disc v Blu-ray mechanice a pod Linuxem

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray, na prstu
Dnes se společně podíváme na to, jakou si lze pořídit Blu-ray mechaniku, aby si s pálením DTD DVD poradila a také jestli lze tato DVD úspěšně pálit i pod jiným než majoritním operačním systémem...

BD-R/E vypalovačka versus Data Tresor Disc

Jelikož mě shodou okolností začátkem letošního roku opustila DVD vypalovačka, stál jsem před neveselým rozhodnutím. Sice potřebuji vypálit asi tak jedno CD/DVD za uherský rok (v podstatě jen zálohy RAWů z D-SLR a skenů z kinofilmu/svitku), ale zkrátka to potřebuji, takže bylo nutné koupit mechaniku novou. Utrácet ale 500 Kč+ za DVD vypalovačku, od které nejspíš můžu čekat leda to, že zase za dva roky odejde, se mi nechtělo, takže volba padla na přeci jen stále ještě typicky bytelnější Blu-ray vypalovačky. I objednal jsem LG BH10LS30, jelikož je u DTD vedena v seznamu podporovaných, jenže v CZC si moji objednávku vyložili trochu jinak a dorazila mi LG BH10LS38. Věc, která ve chvíli, kdy chcete mechaniku explicitně uvedenou v seznamu DTD, fakt nepotěší.

LG BH10LS38
Přesně na této mechanice se pálilo...

Nicméně dalo se čekat, že rozdíl bude spíše kosmetický (tj. že LG udělalo z číslice 0 číslici 8), takže jsem mechaniku vyzkoušel, pálit DTD se nezdráhala, na BD-R i BD-RE umí perfektně, takže jsem si ji nakonec ponechal (mimochodem „krátká“ vsuvka: <vsuvka>tohle není poprvé, kdy mi e-shop CZC dodal něco jiného než jsem si objednal. Léta páně 1998 jsem telefonicky v CZC - tehdy malinké firmičce - chtěl objednat zvukovku SB 16 s FM tunerem. Paní v telefonu mi nabídla při stejné ceně dokonce „Sound Blaster AWE 64 s FM“. Na můj explicitní dotaz „opravdu jde o SOUND BLASTER AWE 64 od Creative Labs, nikoli nějakou kartu, která nese v názvu SB64“ odpověděla „ANO“, takže jsem SB AWE 64 s FM (o jehož existenci jsem do té doby neměl tušení) objednal. O tři dny později jsem na poště vyzvedl krabičku, ve které byla za 2 000 Kč zvukovka pro PCI, s FM rádiem a čipem ESS Maestro 1. Takže pro DOSové hry jsem měl nadále k dispozici jen SB Pro kompatibilitu, nikoli SB 16. Ale neřešil jsem to, protože s Maestro 1 dodávaná 4MB softwarová wavetable syntéza prostě zněla absolutně úžasně</vsuvka>).

Data Tresor Disc
Pálilo se přesně toto médium (starší verze DTD)...

Závěr je tedy takový: to že není mechanika uvedena na seznamu DTD, nemusí znamenat, že DTD neumí pálit. Podle všeho s LG BD-R/E mechanikami problém nebude, ostatně to je právě LG, která stojí za upravenými mechanikami pro M-Disc/Millenniata DVD, která v běžných mechanikách opravdu vypalovat nejde a tudíž minimálně za LG BH10LS38 so dovolím dát ruku do ohně. Samozřejmě ale neručím za to, že při objednání LG BH10LS30 dnes vám z CZC místo LG BH10LS38 nedodají třeba LG BH10LS99 (anebo SB AWE 64 s FM tunerem :-).

DTD DVD pod Linuxem

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 2
A to v přesně této verzi K3b :-)...

Potvrzením již známého - a sice transparentnosti DTD DVD pro hw i sw, je krátký test pod Linuxem. Ano, DTD sice potřebuje výkonnější laser na propálení děr do záznamové/odrazivé vrstvy, ale když s ním umí takto pracovat mechanika (ať již tím, že má přímo pro DTD podporu ve firmwaru, nebo tím, že má dostatečně výkonný laser a jakmile si ve zkušební oblasti média osahá a nakalibruje výkon na vyšší, není problém), samotnému vypalovacímu softwaru je to ukradené. Nepotřebujete nějakou speciální verzi Ahead Nero či nějaký Windows-only ovladač. DTD DVD vypálíte stjeně dobře i v K3b.

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 3

Korektně je určena identifikace výrobce i povolené rychlosti vypalování - toto vše K3b přebírá od mechanik stejně jako Nero či ImgBurn.

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 9Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 10Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 11Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 12Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 13

Po vypálení jsme médium zkoušeli přečíst jak v samotné LG BH10LS38, tak i v jiné mechanice - externí DVD-RW Samsung, která sama o sobě DTD pálit neumí (prázdné médium ani nenadetekuje) - v obou případech je médium čteno maximální rychlostí mechaniky a seekuje rychle, bez zasekávání („ztrácení stopy“).

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 14

Takto vypadá načtený obsah DTD média v Samsung DVD mechanice:

Data Tresor Disc - linux, LG blu-ray_ - Obrázek 1

Tolik k DTD pro dnešek. Propříště opět předám žezlo WIFTovi, který DTD DVD trápí zase jinými způsoby v naší redakční mučírně.

 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pálíme Data Tresor Disc v Blu-ray mechanice a pod Linuxem

Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 10:37 | Bullhead Bullheadovič | +1 ..."test" na jedné mechanice - boží...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 09:48 | al sl | ctes jen to co chces tomu odpovida tva reakce...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 09:27 | sumix | Mně se spíš zdá, jestli ty bys nepotřeboval...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 09:18 | al sl | citace WIFT | 05.12.2012 - 10:32 Dá se na to...
Čtvrtek, 6 Prosinec 2012 - 09:15 | al sl | jdi se lecit protoze nevis o cem pises
Středa, 5 Prosinec 2012 - 20:54 | brk | Tak tomu říkám z kuličky prd. V diskusi pod...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 17:08 | ERIK ZEMPLENI | Niekoľko DTD diskov som testoval približne pred...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 14:31 | Fotobob | Hmm, ZIP drive, uveden 1994... Překvapivě mám v...
Středa, 5 Prosinec 2012 - 14:23 | Fotobob | polykarbonátový, sorry... :-)
Středa, 5 Prosinec 2012 - 14:20 | Fotobob | Ráčíte si plést zálohování a archivaci. Proti...

Zobrazit diskusi