CDR.cz - Vybráno z IT

Na kometě byly objeveny organické molekuly! Co našel Philae na povrchu?

nepřehlédněte
Rosetta Philae Comet
První přistání na povrchu komety nese první ovoce. Modul Philae odebral před uspáním z důvodu nedostatku energie vzorky plynů z povrchu a potvrdil přítomnost organických molekul. Potvrdí se teorie zanesení života na Zemi z vesmíru?

I přesto, že byl modul Philae na povrchu komety 67P/Churyumov-Gerasimenko aktivní „pouze“ kolem 60 hodin, stihl provést spoustu měření a odeslat na Zemi důležitá data. Došlo i na rozbor plynů na tělese a podle prvních zpráv byl učiněn důležitý objev - na kometě se nachází tzv. organické molekuly!

Philae Comet

Nepadlo bohužel ani slovo o tom, jak jsou složité. Jak vyplývá z názvu, organické sloučeniny jsou základními stavebními bloky života jak jej známe. Nehledejme v tom však potvrzení o existenci života mimo naší planetu, alespoň zatím ne. Organickými sloučeninami jsou zde myšleny nalezené sloučeniny uhlíku.

Objev byl proveden díky nástroji COSAC (Cometary Sampling and Composition Experiment). Toto zařízení analyzuje složení tenké „atmosféry“ kolem komety a hledá právě organické složky. Je to takový vesmírný čmuchal, kdy nasává okolní plyny a provádí ve dvou komorách chemickou analýzu.

Philae Cosac Ptolemy

S oficiálním vyjádřením je zatím ESA opatrná a čeká se na analýzu dat z dalších testů. Jedná se však o velmi důležitý objev, neboť jednou z hlavních misí Philae bylo zjistit, zda se organické molekuly na povrchu komety vůbec nachází a o jaké se konkrétně jedná. Vědci se tímto způsobem snaží zjistit, zda mohly být komety pomyslnými rozsévači života, nebo alespoň jeho základních stavebních prvků.

Předpokládají totiž, že podmínky na rané Zemi nebyly příliš vhodné na to, aby se zde tyto sloučeniny vytvořily samy a základní stavební kameny tedy podle nich musí pocházet odjinud. Potvrdit hypotézu o organických molekulách a přinést bližší detaily měl i nástroj MUPUS, který prováděl vrtání do jádra komety. Jak experiment dopadl zatím přesně nevíme, ale podle všeho po několika desítkách centimetrů narazil na tvrdou ledovou vrstvu, kterou měl problém se provrtat a kvůli nedostatku energie tyto pokusy po několika opakováních vzdal.

Rosetta Philae Esa

Mise nekončí: Co dělá Philae nyní?

Nedávno jsme vás informovali, že se modul Philae při přistání dostal částečně do stínu a tím pádem nemá dostatek energie z panelů pro napájení svých baterií. Vědci jej tak zatím uspali a čekají, až se v průběhu příštího roku (konkrétně v srpnu) kometa dostane blíže ke Slunci. Dostat se má oproti aktuálnímu stavu na třetinovou vzdálenost (přibližně 1,25 AU) a nastanou tak přívětivější podmínky pro případné probuzení. Více informací naleznete v článku: Smutné zprávy: Modul Philae je na kometě bez energie! Co bude dál?

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na kometě byly objeveny organické molekuly! Co našel Philae na povrchu?

Neděle, 23 Listopad 2014 - 20:42 | Stoura | Nezapomeňte ale, že mateřská sonda má motory na...
Neděle, 23 Listopad 2014 - 17:02 | trodas | Mohl. Ale musíme věřit tomu, že ESA sterilizovala...
Sobota, 22 Listopad 2014 - 10:26 | Pe Le | Nemohl si ty sloceniny uhliku COSAC privezt sebou...

Zobrazit diskusi