CDR.cz - Vybráno z IT

Vytvořte si vlastní „Dropbox“ s novinkou Plug: Malá krabička za pár dolarů vytvoří i obrovská úložiště přístupná po síti

plug_disk_1
Cloudová úložiště ve stylu Dropboxu jsou užitečnými pomocníky při každodenní správě dat. Ne každý ale chce mít své informace uložené u třetí strany. Nebylo by příjemnější, stát se majitelem vlastního úložiště, jehož správu budete mít pod kontrolou? Za pár korun si jej nyní může vytvořit každý.

Ukládání dat pouze na lokálním disku se uživatelům ukázalo jako nepříliš efektivní a postupem času přicházely nové metody, jak je snadno přenášet i do jiných zařízení. Měli jsme tu staré dobré diskety, optické disky, flashdisky a v poslední době si čím dál více razí cestu online sdílení.

Princip cloudových úložišť není složitý a často využívaným modelem je dnes hlavně ten, kdy si uživatel do zařízení nainstaluje příslušný software, který vytvoří speciální složku, do níž následně můžeme cokoli nahrát. Příslušná data se automaticky synchronizují, nahrají online a jejich kopii tak máme jak lokálně, tak online na serverech poskytovatele služby.

plug_disk_9

Pokud máte více různých smartphonů, počítačů, nebo tabletů, jistě se vám stává, že máte soubory uložené dvakrát (jednou v cloudu a jednou lokálně) a navíc ještě v několika zařízeních naráz. To nemusí být nutně problémem, ale pokud máte možnost přistupovat k síťovému připojení neustále, jistě byste ocenili více prostoru, kam si bez větších omezení budete „sahat“ pro filmy, hudbu, fotografie a další uložené soubory. Dokupování dalších gigabytů nad rámec bezplatného základu se může na cloudových úložištích značně prodražit, ať už mluvíme o službách ve stylu Dropboxu, Microsoft SkyDrive, Google Drive, Apple iCloud, Box, nebo SugarSync.

plug_disk_7

Novinka, kombinující speciální hardware a software, nabídne velmi zajímavou konkurenci pro všelijaká cloudová úložiště. Její název je stručně „Plug“, neboli zásuvka, a funkci asi nejlépe popisují slova samotných tvůrců. Podle nich se jedná o „Malý adaptér, který umožní všem vašim přístrojům vidět stejná data,“ případně jakýsi „mozek všech vašich zařízení“. Uvnitř adaptéru běží operační systém Linux, který propojuje vaše zařízení a zajišťuje bezproblémový běh i při připojení rozličných zařízení od různých výrobců naráz. O bezpečnost se stará šifrované VPN s asymetrickým šifrováním založeným na RSA-2048/SHA-1 klíčích.

 

plug_disk_6plug_disk_2

Systém Plug byl ukryt do krabičky, která má na jedné straně LAN konektor a na druhé USB. Hardware po připojení k síti automaticky obstará veškerý provoz a uživatel se za pomocí přiloženého softwaru k úložišti připojí a může začít nahrávat i stahovat data. Je navíc jedno, zda do USB konektoru připojí velký externí harddisk, nebo hub s několika různými disky. Dalo by se tedy mluvit o jakémsi NASu v přenosné podobě. Velkým přínosem je nepochybně i jednoduché nastavení a aplikace, která při ukládání sama zařídí tvorbu různých verzí souborů, k nimž může uživatel následně snadno přistupovat. Možnost přístupu k datům nekončí ani po opuštění lokální sítě. Stačí si otevřít speciální webovou adresu, na níž uživatel všechna svá data najde.

 

plug_disk_8plug_disk_5

 

Novinka tedy sází na jinou technologii, než většina cloudových úložišť a tvůrci zmiňují následující rozdíly:

  • Provoz je levnější: Plug není služba, ale hardware. Jakmile jednou zaplatíte, už je jenom váš.
  • Kapacita není omezená: Vše je navrženo tak, aby hardware vydržel mnoho let a uživatel si mohl za pochodu přidávat a rozšiřovat úložiště.
  • Je rychlejší: Pokud jste připojeni v domácí síti, jsou rychlostní rozdíly proti internetu doslova propastné (z závislosti na rychlosti).
  • Je bezpečnější: Můžete si bez problémů zálohovat všechna vaše data na vlastní zařízení a nikdo do nich tedy nevidí (ani vlády, ani nadnárodní společnosti).

Podporována je platforma iOS, Android, Mac OS, Windows a dostalo se i na Linux, přičemž práce probíhají také na Windows Phone verzi. 

plug_disk_4
Práce na prvnch verzích systému Plug

Kickstarterová kampaň, jejíž financování začalo teprve včera, je v tuto chvíli bezpečně zaplacena a původní částku 69 000 dolarů brzy vybraná suma překročí téměř dvakrát. Případný zájemce si může přes Kickstarter novinku za 69 dolarů (1 400 Kč) předobjednat. Současná cena je pro zákazníka mnohem výhodnější, neboť po spuštění masové výroby bude nastavena na vysokých 150 dolarů (3 000 Kč). První zájemci se dodání dočkají během prosince tohoto roku.

Koncept mnohé očividně zaujal svou jednoduchostí a možností učinit z jakéhokoli USB zařízení jednoduchý NAS server. Nám to však nedá a myslíme si, že s minipočítačem Raspberry Pi se dají dělat podobné kousky. Přitom stojí pouhých 35 dolarů (700 Kč) a zvládne suplovat i funkci retro konzole, nebo serveru. Chápeme ale, že ne každý má dostatečné technické znalosti, aby mohl konfiguraci mini PC provést sám a Plug se v takovém případě jeví jako elegantní řešení.

Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vytvořte si vlastní „Dropbox“ s novinkou Plug: Malá krabička za pár dolarů vytvoří i obrovská úložiště přístupná po síti

Neděle, 14 Červenec 2013 - 17:22 | Tarman | Tak ten Bittorent je tak blbuvzdornej, že mi...
Sobota, 13 Červenec 2013 - 21:10 | Pan_Filuta | Jediný problém je s trackery, spojní mezi PC je...
Sobota, 13 Červenec 2013 - 21:09 | Tarman | Třeba a podle toho co čtu i super. :-) Díky.
Pátek, 12 Červenec 2013 - 20:16 | Pan_Filuta | Třeba http://www.lupa.cz/clanky/bittorrent-sync-...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 12:31 | Txy | To by mě taky zajímalo. A potom z článku jsem...
Pátek, 12 Červenec 2013 - 08:24 | Archvile | Pri použití v domácej sieti nevidím problém, ale...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 22:18 | Tarman | No prostě nějakej blbuvzdornej program na vlastní...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 18:25 | Alexandra Stanovska | No priamo pre Windows máš SkyDrive ale asi som...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 18:18 | Tarman | To už radši než takovou krabičku, bych radši...
Čtvrtek, 11 Červenec 2013 - 18:18 | Alexandra Stanovska | Uff 150 dolárov bude dost, aj keď tam asi ide v...

Zobrazit diskusi