CDR.cz - Vybráno z IT

Detailní pohled do oblak: Microsoft SkyDrive v novém a s lokální aplikací

01_skydrive
Internetová úložiště způsobila v předchozích dnech nemalý rozruch. Vedle nově spuštěného Google Drive vytáhl do boje i jeho největší konkurent v podobě aktualizovaného SkyDrive. Přestože se o aktualizovaném produktu Microsoftu v médiích nehovořilo tak, jako o "Disku", má co nabídnout a ve spoustě úkonů dokonce konkurenci poráží.

Kapitoly článků

1.  Microsoft SkyDrive v novém a s lokální aplikací

Jednou z věcí, která nás po vypuštění lokálního klienta a úpravě celé služby zaujala, byla slabší mediální prezentace, se kterou na trh dorazila. Zatímco produkt vyhledávacího giganta si získal nemalý prostor ve většině médií, SkyDrive zaujal výrazně menší část z nich. To je velká škoda, neboť si v Redmondu záměrně naplánovali spuštění o den dříve, a stránky magazínů tak mohlo zaplavit právě jejich řešení. Bylo to pravděpodobně z části tím, že se jedná stále o tu samou, delší dobu dostupnou službu s několika úpravami. Některé změny jsou nicméně velmi výrazné a bylo by hříchem nepodívat se na obměněný SkyDrive detailněji.

Konec Live Mesh, chybějící podpora Windows XP a menší prostor zdarma

Nástroj Windows Live Mesh nabízel  snadnou synchronizaci dat mezi  5GB cloudovým úložištěm a počítači. Jeho dosavadní funkce ztrácí s lokální aplikací pro Windows smysl a jeho funkce tak plně nahradí SkyDrive. Ten má oproti němu vyšší kapacitu - 7 GB a nechybí mu možnost  dokupování dalšího prostoru. Právě nemožnost rozšířit prostor na Live Mesh byla velkým handicapem.

Microsoft se nemaže ani s podporou jedné ze svých nejvyužívanějších verzí operačního systému Windows. Řeč je o populárních "XPčkách", jejichž uživatelé kvůli zrušení podpory lokální aplikace ostrouhají, nebo budou muset využít alternativních cest, jak synchronizovat data s online prostorem. Co se uživatelských verzí týče, počítá se pouze s Windows Vista a 7 a do budoucna i 8. Na své si přijdou jablíčkáři s Mac OS X, stejně jako majitelé chytrých mobilních zařízení s iOS a Windows Phone, pro které je připravena speciální mobilní aplikace.

Ne všechny změny bývají k lepšímu a stejnak je tomu u snížení dostupné kapacity úložiště, tedy té zdarma. Před úpravou služby se jednalo o velmi příjemných 25 GB, po ní dostanou nově registrovaní pouze 7 GB, a stávající musí pro zachování velikosti potvrdit tuto volbu v nastavení, jinak dojde ke snížení na zmíněnou hranici.

Dokupování kapacity je možné za roční poplatky - 20 GB za 90 Kč, 50 GB za 480 Kč a 100 GB za 960 Kč ročně, což je výrazně přívětivější cenová politika, než v případě Google Drive. Nutno dodat, že i snížený stav na 7 GB je více, než zdarma nabízí Google Drive (5 GB), nebo Dropbox (2 GB).

Registrace, instalace klienta a synchronizace

Registrace na stránkách skydrive.live.com je otázkou několika minut a vedle vytvoření nového účtu je možné k okamžitému využívání využít stávajících profilů Hotmail, komunikačního programu Messenger nebo služby Xbox LIVE.

03_registrace_skydrive

Po přihlášení se zobrazí přehledné prostředí, v němž lze vidět nahrané soubory a složky, možnosti nastavení, a díky integraci s cloudovými Office i možnosti vytvořit a editovat soubory dokumentů. Jedná se o nejvyužívanější volby v podobě dokumentu aplikace Word, sešitu Excel, prezentace PowerPoint a poznámek OneNote.

Vývojáři při tvorbě webové aplikace nešetřili prvky z HTML 5 a uživatel díky tomu může ve většině moderních webových prohlížečů využívat funkce, jako je například přetažení souboru do okna se službou, čímž dojde k uploadu bez nutnosti klikat a vybírat cestu ručně. Úsměvné zde je, že právě Internet Explorer od Microsoftu zatím tuto "vychytávku" nepodporuje.

04_prostredi_skydrive

Stažení klientů pro jednotlivá zařízení nalezneme v levé části stránky pod položkou "Získat aplikace SkyDrive". Aplikace pro Windows má příjemných 5 MB a po rychlé instalaci se zobrazí okno se stručnými informacemi a následně formulářem pro přihlášení.

05_instalace_skydrive

Je vidět, že se v Microsoftu vydali vstříc masám a vše je nadmíru jednoduché. Po loginu stačí vybrat umístění složky, se kterou bude software pracovat a starat se o její synchronizaci s cloudovým prostorem. Pokud do ní umístíme jakýkoli datový soubor, bude nahrán i do online úložiště. Stejným způsobem vše funguje i v opačném případě, kdy program načte do složky "SkyDrive" na lokálním disku data nahraná online. Vytvořená složka má naneštěstí jasně daný název - SkyDrive - a není jej možné měnit.

06_prvnispusteni_skydrive
Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Microsoft SkyDrive v novém a s lokální aplikací

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detailní pohled do oblak: Microsoft SkyDrive v novém a s lokální aplikací

Pondělí, 14 Květen 2012 - 19:56 | Lukáš Voříšek | Zdravím, především díky moc za informaci. Název...
Pátek, 11 Květen 2012 - 19:26 | Fotobob | S tím Live Mesh to není tak docela pravda, že by...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 23:43 | Zed70 | Přečti si prosím znovu o čem jsem psal. O...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 12:59 | Pety | Jen bych rád podokl, že: 1) Live Mesh funguje dál...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 11:51 | Rudolf Dvořáček | Já za SkyDrive také nic neplatím, navíc na rozdíl...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 11:15 | Zed70 | No já bych nad tou podporou mobilních zařízení...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 10:56 | johnthelittle | nechapu,... k cemu to ma byti, cece ci nebyti...

Zobrazit diskusi