CDR.cz - Vybráno z IT

Vyhledávání, sdílení a pohled do běžícího PC

01_skydrive
Internetová úložiště způsobila v předchozích dnech nemalý rozruch. Vedle nově spuštěného Google Drive vytáhl do boje i jeho největší konkurent v podobě aktualizovaného SkyDrive. Přestože se o aktualizovaném produktu Microsoftu v médiích nehovořilo tak, jako o "Disku", má co nabídnout a ve spoustě úkonů dokonce konkurenci poráží.

Kapitoly článků

2.  Vyhledávání, sdílení a pohled do běžícího PC

Vyhledávání, sdílení a pohled do běžícího PC

Při nahrání několika málo souborů asi nebude problém s přehledností, ale s narůstajícím množstvím se stane nepostradatelným pomocníkem vyhledávání integrované v online prostředí. O něj se stará engine vyhledávače Bing, který při zadání dotazu do pole "Hledat dokumenty a další položky" vyhledá odpovídající dokumenty a další výsledky z internetu.

07_skydrive_vyhledavani

Přestože budeme nahraná data většinou sdílet pouze mezi vlastními zařízeními, může nastat situace, kdy bychom je chtěli poskytnout i svým přátelům a dalším uživatelům na internetu. K tomu slouží možnost sdílení, která se zobrazí po kliknutí na soubor v pravé straně stránky. Zde lze vybírat ze zaslání emailem, odesláním na další služby a sociální sítě typu Facebook, Twitter apod., nebo pouhým vygenerováním odkazu s cestou k souboru. U každého sdílení lze navíc vybrat, zda bude moci uživatel s odkazem vaše soubory i editovat, nebo pouze prohlížet.

08_sdileni_skydrive

Velmi atraktivní novinkou je funkce umožňující z webového prostředí přistupovat k datům nacházejícím se v běžícím PC s nainstalovanou utilitou SkyDrive.

09_skydrive_PC

Úprava dokumentů Microsoft Office v prohlížeči, nově i s podporou (ODF)

Jak jsme zmínili dříve, soubory aplikace Microsoft Office a nově i dokumenty ODF (Open Office) lze otevírat, editovat a vytvářet přímo v prohlížeči. Prostředí online kancelářského balíku je velmi podobné běžným Office a nechybí zde hlavní funkce potřebné pro pohodlnou práci s dokumenty, stejně jako zůstal zachován ovládací pás karet "ribbon". Samozřejmostí je pak spolupráce ve více lidech na jednom souboru zároveň.

10_word_skydrive

Dobrou vlastností je, že kancelářské dokumenty si zachovávají své starší verze (revize), takže ani špatné uložení či přemazání nemusí znamenat nutně ztrátu dat. Prohlížet přímo online lze i obrázky a fotografie, ale chybí u nich - stejně jako u všech dalších typů souborů - možnost editace a zachování předchozích verzí.

11_skydrive_excell

Pozor na fotografie

U fotografií je dobré dát si pozor na jednu z objevených chyb. Ta někdy samovolně upravuje uživatelské informace IPTC. Zde služba nahradí popis názvem, což by někoho mohlo odradit k využití služby jako úložiště fotografií.

Závěrem

Microsoft SkyDrive se může směle zařadit mezi nejlepší služby pro synchronizaci a sdílení dat do cloudu. Prostor 7 GB zdarma je pro většinu z nás více než dostačující a jako odrazový můstek do světa online ukládání souborů se zdá být dobrou volbou. Do budoucna bychom pouze ocenili širší podporu platforem pro klienty a stejně tak rychlou opravu objevené chyby.

Další informace a tipy na využívání SkyDrive lze nalézt na oficiálních stránkách.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Vyhledávání, sdílení a pohled do běžícího PC

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detailní pohled do oblak: Microsoft SkyDrive v novém a s lokální aplikací

Pondělí, 14 Květen 2012 - 19:56 | Lukáš Voříšek | Zdravím, především díky moc za informaci. Název...
Pátek, 11 Květen 2012 - 19:26 | Fotobob | S tím Live Mesh to není tak docela pravda, že by...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 23:43 | Zed70 | Přečti si prosím znovu o čem jsem psal. O...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 12:59 | Pety | Jen bych rád podokl, že: 1) Live Mesh funguje dál...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 11:51 | Rudolf Dvořáček | Já za SkyDrive také nic neplatím, navíc na rozdíl...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 11:15 | Zed70 | No já bych nad tou podporou mobilních zařízení...
Čtvrtek, 10 Květen 2012 - 10:56 | johnthelittle | nechapu,... k cemu to ma byti, cece ci nebyti...

Zobrazit diskusi