CDR.cz - Vybráno z IT

Čtení knih levně a s dotykem díky PocketBook Basic Touch: Čtečka knih s novou technologií displeje zvládá i DropBox

Basic_Touch_LR
Levná dotyková čtečka knih od PocketBook míří na český trh. Za 2 500 Kč nabídne jako první novou technologii dotykové vrstvy Film Touch a širokou podporu formátů. Obsah do ní nahrajeme i přes DropBox!

Elektronické čtečky knih ještě zdaleka neřekly trhu sbohem. Výrobci neustále inovují, a přicházejí s novými modely, jako jsou třeba čtečky s barevným displejem, který jsme pro vás mohli vyzkoušet v modelu od PocketBook jako jedni z prvních.

PocketBook patří na trhu s e-ink čtečkami k předním výrobcům a stejně tak i inovátorům. Jeho nejnovější multitouch čtečka Basic Touch přichází na český trh s novou technologií dotykové vrstvy displeje. Film Touch, jak se technologie nazývá, sází na kapacitní princip fungování, ale proti standardním dotykovým čtečkám nabídne tenčí dotykovou vrstvu, která se nachází nad displejem.

Basic_Touch_LR_2

Dotyková vrstva nad 6" zobrazovacím panelem s rozlišením 800 × 600 obrazových bodů má nyní tloušťku pouze 0,2 mm (přibližně jako list pevnějšího papíru), což má mít pozitivní dopad na optické vlastnosti E Ink Pearl displeje. Překvapivě tedy PocketBook nesáhl po nástupci E Ink Pearl v podobě E Ink Carta s lepšími vlastnostmi. Tenčí vrstva má ještě jednu výhodu a tou je nižší váha. Novinka je i díky úpravě dotykového ovládání lehčí o 12 % oproti předchozímu modelu a váží tak 175 gramů. 

Displej
E Ink® Pearl
Rozlišení displeje
800 x 600 bodů, 166 dpi
Velikost displeje
6”
Dotyková vrstva
Kapacitní multi-dotykový Film Touch
Stupňů odstínů šedi
16
CPU
1 GHz
Paměť
4GB
RAM
256MB
Baterie
Li-Ion, 3.7 V, 1300 mAh
S až jedním měsícem na nabití
Wi-Fi
Wi-Fi (802.11 b/g/n)
USB
Micro USB
Paměťové karty
Micro SD až do kapacity 32 GB
Operační systém
Linux 2.6
Podporované formáty knih (bez konverze souborů)
EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)
Obrázky
JPEG, BMP, PNG, TIFF
Předinstalované slovníky
25 slovníků ABBYY® Lingvo,
Předinstalované aplikace
Dropbox integrace, ReadRate, Book Store, internetový prohlížeč, Kalkulačka, kalendář & hodiny, Šachy, slovníky, Klondike, prohlížeč fotografií, RSS zprávy, Had, Sudoku.
Rozměry
174,4 х 114,6 х 8,3 mm
Hmotnost
175 g
Barvy
Bílá, temně šedá

Čtečka uvnitř těla s rozměry 174,4 х 114,6 х 8,3 mm ukrývá 1GHz procesor s 256 MB operační paměti. Jako operační systém výrobce použil upravenou verzi linuxu postavenou na kernelu 2.6, přičemž nechybí předinstalované slovníky, kalkulačka, internetový prohlížeč, RSS čtečka, hodiny, šachy, sudoku, nebo třeba starý dobrý had. Knihy a další soubory může uživatel ukládat na integrované 4GB úložiště s možností rozšíření o paměťové karty typu micro SD.

Podpora DropBoxu: čtečka si knihy stáhne sama z vašeho úložiště

Také vás nebaví zapojovat při nahrávání obsahu do zařízení kabely, ale přesto to bývá nejrychlejší cesta? U elektronických knih, jejichž velikost lze počítat spíše na kilobyty, je už ale nahrávání přes internet jiná káva. PocketBook se rozhodl do své čtečky zaintegrovat podporu DropBoxu, díky čemuž může uživatel pouhým přetažením souborů do příslušné složky v počítači nahrávat obsah do čtečky. Data se navíc automaticky zálohují i na internetovém úložišti DropBoxu, což je příjemná záležitost i kvůli případné ztrátě zařízení.

Jedna sekunda na internetu - Dropbox

Po připojení čtečky k WiFi může uživatel sáhnout nejen po DropBoxu, ale také po funkci „Send to PocketBook“. Tato funkce není ničím revolučním - každá čtečka získá při registraci svou unikátní mailovou adresu, na níž stačí  knihu poslat jako zprávu s přílohou. Po připojení k WiFi si čtečka zaslaný obsah sama stáhne a zařadí do seznamů. Funkci tedy výrobce okopíroval od konkurence (Send-to-Kindle).

Basic_Touch_LR3

Psali jsme o čtečkách:

Hurá na český trh

PocketBook Basic Touch se začíná prodávat na našem trhu a lze ji už v těchto dnech nalézt na pultech několika eshopů za slušnou cenu kolem 2 499 Kč. Před Vánoci tak přibyl další zajímavý kousek, který by mohl zákazníky toužící po levné dotykové čtečce oslovit.

Zdroje: 

1

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtení knih levně a s dotykem díky PocketBook Basic Touch: Čtečka knih s novou technologií displeje zvládá i DropBox

Čtvrtek, 21 Listopad 2013 - 20:27 | Silas | Škoda, ještě podsvětlení a šel bych do toho....
Středa, 20 Listopad 2013 - 16:07 | HKMaly | ... teda ... chtel jsem rict kartu te ctecky. I...
Středa, 20 Listopad 2013 - 16:05 | HKMaly | A neslo by jednoduse ten disk toho pocitace...

Zobrazit diskusi