CDR.cz - Vybráno z IT

Exkluzivně: Vyzkoušeli jsme první barevnou dotykovou čtečku knih od PocketBook, jaký je barevný inkoust?

pocketbook_color_lux_barevna (8)
Za barvami už vášniví čtenáři nemusí usedat k LCD panelům tabletů a monitorů. Nová čtečka PocketBook Color Lux brzy dorazí na náš trh a jako první nabídne masám barevný elektronický inkoust. Víme její cenu a ukážeme si i videa z jejího využívání.

Od čtvrtka 16. do neděle 19. května probíhal na Výstavišti v pražských Holešovicích veletrh „Svět knihy“. Mezinárodní veletrh a knižní festival vedle spousty tištěných titulů nabídl také stánky s novinkami z oblasti elektronického čtení.

pocketbook_color_lux_barevna (10)

Vedle standardních černobílých e-ink čteček zde byl také jeden z řady vybočující. Ten měl podobu nového modelu z dílen oblíbené značky PocketBook s názvem Color Lux. Jak slůvko „Color“ napovídá, nechybí zde barevný displej a „Lux“ poté odkazuje na použité podsvícení.

pocketbook_color_lux_barevna (20) pocketbook_color_lux_barevna (11)

O čtečce PocketBook Color Lux jsme vás informovali před několika týdny v článku „Je libo barevný elektronický inkoust? Pocketbook představil 8" čtečku knih Color Lux“. V tu chvíli jsme ještě netušili, že jí budeme moci velmi brzy vyzkoušet.

pocketbook_color_lux_barevna (17)

Barevný inkoust, jaký je princip technologie E-Ink Triton?

Abychom uvedli vše na pravou míru, asi si bude dobré říci něco o technologii panelu, který čtečka nese. 8“ displej s rozlišením 800 × 600 obrazových bodů jsou na první pohled standardní parametry. Důležitá je ale hlavně jeho vnitřní struktura.

Každý obrazový bod panelu obsahuje další čtveřici subpixelů. Konkrétně se jedná o 3 × 4 bit (RGB) s 16 odstíny a jeden 4 bit bílý (White) opět se stejným počtem odstínů.  Pod RGB filtrem se nachází tradiční e-ink displej, tedy pod každým pixelem najdeme spoustu miniaturních částeček polarizovaných podle náboje. Podle jejich stavu pod jednotlivými subpixely lze následně ovlivňovat, jakou barvu uživatel uvidí. Tím nám vzniká škála 4096 barev.

triton_funkce1triton_funkce2

Displej samotný není podsvícený LED diodami umístěnými za pixely, ale tradičně sází na osvícení z dolní hrany, kdy je za pomocí speciální vrstvy světlo rozváděno po celé jeho ploše (viz fotografie níže).

pocketbook_color_lux_barevna (2)

PocketBook Color Lux, jaké máme z čtečky a barev dojmy?

Čtečku jsme nějakou chvíli nedali z ruky a tak jsme mohli vyzkoušet, jak se s ní pracuje a jaký máme z barev pocit. Nutno podotknout, že se jednalo o předprodukční vzorek a některé neduhy, které zmíníme, nemusí být ve finále tak výrazné.

PocketBook Color Lux je hezky zpracovaný kus hardwaru, vše dobře doléhá a vypadá robustně. V horní části nalezneme zapínací tlačítko, vedle nějž je umístěn 3,5 jack pro připojení sluchátek. Na boční straně za krytkou se skrývá micro USB konektor pro napájení a stahování obsahu, vedle něj pak hledejme micro SD slot na paměťové karty.

Typ displeje E-Ink Triton
Rozlišení displeje 800 x 600
Velikost displeje 8” (20,32 cm)
Dotyková vrstva Kapacitní (multisenzorové)
Počet odstínů šedé 16
Procesor 800 MHz
RAM 256 MB
Interní paměť 4 GB
Baterie Li-Polymer, 3000 mAh, (až 5400 otočení stran2)
G-sensor +
Wi-Fi Wi-Fi (802.11 b/g/n)
USB rozhraní Micro-USB
Slot paměťové karty microSD až 32 GB
Audio konektor 3,5 mm
Platforma (OS) Linux 2.6
Formáty E-knih (bez nutnosti konverze) EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTM, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI)
Formáty obrázků JPEG, BMP, PNG, TIFF
Formáty zvuku МР3
Text-to-Speech +
Slovníky ABBYY® Lingvo + English - German, English - Russian (Korolev), Webster's Dictionary 1913
Předinstalované aplikace Browser, RSS-Reader, Audio Player, Calendar, Calculator, Games, Handwritten Notes, Library, ReadRate, Book Store
Rozměry 170 x 202 x 9 mm
Hmotnost 300 g
Barevné provedení Černá & bílá
Obsah balení PocketBook Color Lux e-book, Micro-USB kabel, AC adaptér, příručka, záruční karta

Přestože je displej dotykový, nechybí zde ovládací tlačítka na pravé straně pro snadné ovládání a přepínání stránek jednou rukou. Dotyková je i lišta nad displejem, kde lze dotykem regulovat intenzitu diod.

pocketbook_color_lux_barevna (4)pocketbook_color_lux_barevna (7)

Jdeme na barvy aneb svět může být hezký i černobílý

Po zapnutí čtečky jsme se dostali do tradičního prostředí PocketBook zařízení, kde jediné, co výrazněji napovídalo barevnému zobrazení, byla čtveřice ikon v dolní části. Z nich se uživatel dostal do nabídek různých funkcí od slovníku po aplikace, mezi nimiž nechyběl prohlížeč fotografií, prohlížeč internetu, přehrávač, nebo třeba omalovánky pro děti.

Na obrázcích můžete vidět barvy zobrazené v malování i na nahraných ukázkách fotografií. V některých případech se zobrazení barev zdálo velmi slušné, v jiných zase poměrně nevýrazné. Velkou roli v tom hrála intenzita osvětlení, kdy uvnitř budovy a nastavení na maximum vypadaly barvy poměrně slušně. Na minimum však byly stále viditelné, jen mnohem hůře a nevýrazně.

pocketbook_color_lux_barevna (19)pocketbook_color_lux_barevna (6)

Situace na přímém slunci pak nebyla vůbec špatná, přestože to z fotografií nemusí být úplně zjevné. Při čtení venku je pak jedno, zda osvícení displeje zapnete, nebo vypnete, rozdíl spatříte jen těžko. Při pohybu v prostředí čtečky několikrát došlo k záškubům a zamrznutí zařízení, ale zde budeme zdrženliví, neboť je to hlavně softwarová chyba, která prý bude do uvedení na trh vyřešena.

pocketbook_color_lux_barevna (1)pocketbook_color_lux_barevna

Pár slov závěrem

Můj pocit byl po chvílích s Color Luxem ten, že přestože se jedná o čtečku s E-Ink displejem, přestává barevný obraz v této fázi vývoje vypadat jako „vytisknutý“ a je poněkud umělý. Barvy tedy zobrazí místy slušně, ale jak se zdá, než technologie kvalitou dožene svého černobílého bratříčka, budeme si muset ještě nějakou chvíli počkat.

pocketbook_color_lux_barevna (12)

Pro ty, kteří si potrpí na barvy tu nicméně PocketBook Color Lux je a za cenu 6 599 Kč už se o čtečce dá přemýšlet. Uvidíme, zda bude na novinku reagovat i konkurence a zda se vůbec barevné čtečky v záplavě tabletů a smartphonů uchytí.

Jak nejraději čtete knihy?

Mám elektronickou čtečku a barvy nepotřebuji.
56% (220 hlasů)
Poohlížím se po barevné variantě a Color Lux mne zaujal.
8% (31 hlas)
Na papír nic nemá, preferuji knihu!
13% (51 hlas)
Čtu z tabletu a mobilu.
12% (48 hlasů)
Čtu hlavně na počítači, LCD mi nevadí.
11% (43 hlasy)
Celkem hlasů: 393
Zdroje: 

1, 2

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Exkluzivně: Vyzkoušeli jsme první barevnou dotykovou čtečku knih od PocketBook, jaký je barevný inkoust?

Sobota, 15 Červen 2013 - 18:27 | Jiří Zajíc | Nějak nechápu proč používají barevnou masku a...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 20:52 | Lukáš Voříšek | Zdravím, v tabulce máte hodnotu od výrobce, který...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 19:39 | ork | Chybi mi informace, jak dlouho vydrzi baterie na...

Zobrazit diskusi