CDR.cz - Vybráno z IT

Nové levné osmijádro s chytrým přepínáním jader zamíří i do minipočítačů. Znáte výrobce procesorů Allwinner?

First-Brain-Like-Cognitive-Computing-Chip-by-IBM1
Nové výkonné ARM čipy si po vzoru svých desktopových protějšků poradí s chytrým zapínáním a vypínáním výpočetních jader, čímž dochází ke znatelnému prodloužení výdrže na baterii. SoC A80 Octa není výjimkou a mohlo by se objevit i v oblíbených minipočítačích.

Samsung, spolu s dalšími předními výrobci polovodičů, pomalu začal s produkcí plnohodnotných osmijádrových čipů, kterým má s trochou nadsázky patřit budoucnost. Nedávno jsme vás informovali o nové technologii big.LITTLE, s jejíž pomocí zvládají ARM čipy snadno a rychle přepínat výpočetní jádra, díky čemuž dojde nejen ke zrychlení zařízení, ale také výrazné úspoře energie.

biglittle_uspora

Když však chcete vyrobit levné mobilní zařízení, pravděpodobně také sáhnete po levných komponentách. V jejich výrobě jednoznačně vládnou asijské země, odkud pochází i zmíněný výrobce Allwinner. Uživatelům, kteří se někdy poohlíželi po extrémně levném tabletu či minipočítači, asi nebude úplně neznámý. Právě portfolio podobných zařízení totiž čínský výrobce svými čipy poměrně slušně pokrývá.

Nejnověji připravované SoC však bude z rodiny tuctových a levných čipů poměrně slušně vybočovat. Čip s označením A80 Octa odkazuje už použitým názvem na osm výpočetních jader. Ta jsou díky technologii big.LITTLE přepínána podle potřeby, což je ideálním řešením pro telefony, tablety a další mobilní zařízení.

allwinner-a80-octa

Samozřejmostí je díky big.LITTLE také možnost aktivace všech jader naráz, což ostatně před několika měsíci nebylo bez větších zásahů možné, jak jsme se přesvědčili v článku „Konečně pravé osmijádro: Samsung Galaxy S4 hacknut pro využití všech 8 jader a přetaktován na 2,8 GHz!“.

Allwinner se zatím bohužel nepochlubil, jaká výpočetní jádra do útrob čipu umístí, ani jaká bude použita grafická část. My bychom čekali standardní složení, po němž doposud sáhli téměř všichni výrobci osmijádrových čipů, tedy čtveřice výkonných ARM jader Cortex-A15 a stejného počtu úspornějších Cortex-A7, tedy sestavu, která odpovídá specifikaci big.LITTLE technologie.

02_onva_v818_allwinner_a31s

Allwinner sice patří k tomu nejlevnějšímu na trhu, ale přesto se s konkurencí snaží držet krok. Byl mj. jedním z prvních výrobců, kteří přišli s podporou akcelerace 4K videa a známý je i zveřejňováním velmi detailní dokumentace ke svým čipům. Právě ta umožňuje výrobcům a komunitě snadno optimalizovat a upravovat software s hardwarem tak, aby běžel co nejlépe, čehož s oblibou využívají i mnozí výrobci minipočítačů. SoC Allwinner využívá třeba známý miniPC MK802.

mk802_android_mini_market_benchmark (1)

Dostupnost Allwinner A80 Octa je plánována na konec tohoto roku, případně pak na první kvartál roku 2014. Právě pozdní příchod osmijádra na trh může být faktorem, který umožní jeho levnou výrobu a tím i produkci přenosných osmijádrových zařízení, dostupných za pár tisíc korun. Faktem samozřejmě stále zůstává, že se nejedná o nejrychlejší a nejúspornější kusy křemíku. Podobné konfigurace na stejných frekvencích mívá konkurence často výkonnější, Allwinner však zase nabídne nižší cenu.

Zkrátka se jedná o jednoho z výrobců, díky nimž si mohou nadšenci dopřát extrémně levné a snadno modifikovatelné minipočítače, tablety a další oblíbená zařízení.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nové levné osmijádro s chytrým přepínáním jader zamíří i do minipočítačů. Znáte výrobce procesorů Allwinner?

Středa, 2 Říjen 2013 - 13:12 | petr ib | slušná konfigurace ... i cena
Úterý, 1 Říjen 2013 - 14:40 | Michal Lazo | dokonca sa daavno predava ako dev doska http://...
Úterý, 1 Říjen 2013 - 14:36 | Michal Lazo | a co take SOC od samsungu. to je tiez 8 jadrove...
Úterý, 1 Říjen 2013 - 14:18 | DRK | Byly doby, kdy se termínem minipočítač označoval...

Zobrazit diskusi