CDR.cz - Vybráno z IT

Rusko zablokovalo lidem přístup ke Google News

Zdroj: Shutterstock

Telekomunikační společnosti z Ruské federace začaly blokovat uživatelům přístup ke službě Google News. Podle všeho to má souvislost se nedávným postupem Wagnerovců a jejich cílem svrhnout velení ruské armády.

Google News jsou celosvětově jednou z nejčtenějších platforem zprostředkovávajících novinky z různých časopisů a magazínů z celého světa. Bohužel se v Ruské federaci tato služba společnosti Google potýká s vážným problémem. Nejméně pět telekomunikačních společností působích na území Ruské federace, které zároveň poskytují internetové služby, začalo aktivně platformu Google News blokovat.

Mezi tyto telekomunikační společnosti patří například Rostelecom, U-LAN, Motiv Telecom, Telpus a Rostelecom. Stalo se tak poté, co Jevgenin Prigožin, vedoucí Wagnerovců, vyzval k sesazení velení ruské armády. Společnost NetBlocks oznámila na svém twitterovém účtu, že její data ukazují, že platforma Google News je nedostupná pro mnoho uživatelů v Ruské federaci.

Zdroj: Shutterstock

Společnost NetBlocks je hlídací organizace, která monitoruje kybernetickou bezpečnost a správu internetu. Známý magazín The New York Times požádal společnost Google o bližší vyjádření. Ten se doposud nevyjádřil. Naproti tomu Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor o případné blokaci společnosti Google, resp. její služby Google News již minulý rok v březnu.

V té době totiž Google pozastavil nabízení a poskytování reklamních prostor v Rusku, čímž chtěl vyjádřit svůj postoj proti šíření dezinforamcím ohledně ruské invaze na Ukrajinu. Prozatím nikdo ani neví, zda ruská blokace Google News je pouze krátkodobá nebo zda bude mít trvalejší charakter.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rusko zablokovalo lidem přístup ke Google News

Středa, 28 Červen 2023 - 07:16 | Derryk | Tak už i v Rusku běží cenzura internetu. :( To...
Úterý, 27 Červen 2023 - 15:46 | Gaunter | Rusko v rámci prípravy na vojnu niekoľkokrát...
Úterý, 27 Červen 2023 - 12:04 | Ondar | V Rusku stejně všichni, co řeší zprávy, maj VPN...

Zobrazit diskusi