CDR.cz - Vybráno z IT

Saab představil novou stíhačku JAS-39E Gripen. Konkurenci pro stíhačky F-35

nepřehlédněte
Gripen E
Švédská společnost Saab odhalila některé detaily ohledně nejnovější generace stíhacích letounů Gripen E. Nový gripen bude vybaven moderními elektronickými systémy, silnějším proudovým motorem a unese více zbraní.

Před několika dny proběhla ve švédském Linköpingu prezentace nové nadzvukové víceúčelové stíhačky Gripen E od společnosti Saab. Co je tedy o tomto novém stroji zatím známo?

Společnost Saab se zaměřila u nové verze stíhačky JAS-39E na několik aspektů. Inovace se dočkala avionika letounu, kdy nové gripeny budou vybaveny radarovou technologií plošných fázovaných antén s aktivním elektronickým snímáním (AESA radarem). Jde o typ SELEX ES-05 Raven, který umožňuje detekovat a sledovat cíle v zorném poli ±100º. Radiolokátor může být využit nejen k detekci vzdušných cílů, ale i k detekci těch pozemních. Dále bude mít stíhačka k dispozici infračervený optoelektronický IRST systém Skyward-G (jedná se o vyhledávací a zaměřovací senzor sloužící k pasivnímu sledování vzdušných, pozemních a hladinových cílů).

 

Promo video - nové gripeny a network centric warfare

Nový gripen má být údajně vybaven velmi pokročilým pasivním/aktivním systémem pro vedení elektronického boje a modernizovaným šifrovaným datalinkem. JAS-39E spadá mezi tzv. network centric fighter letouny (zaměřené na síťově orientované operace), kdy všechny stíhačky Gripen E budou sdílet všemožná data z bojiště (informace ohledně nepřátelských cílů, statistiky gripenů - pozice na bojišti, status munice, zásoba paliva atd.)

 Nove Gripeny Sit

Letoun lze vybavit různými zbraněmi, které lze zavěsit na deseti místech pod trupem a křídly. Gripen je sice jednomotorovou stíhačkou, ale ve variantě E dostane silnější motor v podobě General Electric F414G s tahem 98 kN, což je skoro o 20 kN více než v případě staršího modelu Gripenu C.

Pořizovací cena a provoz nových gripenů má být levnější než v případě letounů F-35. Jeví se tak jako zajímavá alternativa pro státy, které zatím otálejí s nákupem "drahých a zatím problematických" stíhaček F-35. Možná se časem objeví JAS-39E i u nás, tedy ve vzdušných silách AČR.

Zdroje: 

1, 2, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Saab představil novou stíhačku JAS-39E Gripen. Konkurenci pro stíhačky F-35

Středa, 6 Červenec 2016 - 23:22 | ondra1 | I kdyby to M5 trpělo nějakými dětskými nemocemi,...
Středa, 6 Červenec 2016 - 10:45 | Pe Le | Jenže to tvoje BMW má problémy se zbraňovými...
Čtvrtek, 2 Červen 2016 - 09:33 | ondra1 | Gripen NG není a nemůže být konkurencí pro F-35,...
Sobota, 28 Květen 2016 - 02:18 | petr ib | Jak je na tom JAS-39E Gripen s "...

Zobrazit diskusi