CDR.cz - Vybráno z IT

Samoobslužné prodejny Amazon končí. Systém má příliš nedostatků

Zdroj: Shutterstock

Amazon nedávno oznámil své rozhodnutí odstranit technologii Just Walk Out z obchodů s potravinami Fresh v USA. Tento krok představuje změnu ve strategii společnosti, která se nyní zaměřuje na testování chytrých vozíků Dash jako alternativního způsobu nákupu bez pokladny.

Systém Just Walk Out, který spoléhá na kamerové a senzorové technologie ke sledování nákupů zákazníků a automatickému účtování, se ukázal jako problematický již od svého zavedení. Namísto plně automatizovaného procesu, jak bylo původně prezentováno, se ukázalo, že za fungováním této technologie stojí lidská práce - například v Indii bylo zaměstnáno více než tisíc lidí k provozování a dohledu nad systémem.

Kromě toho je nákladné instalovat a udržovat potřebné vybavení pro tento systém, což vedlo k tomu, že technologie Just Walk Out byla nasazena pouze v polovině obchodů Fresh v USA. Spotřebitelé také čelili frustracím, jako jsou chyby v účtování a špatně spravované objednávky.

Zdroj: Shutterstock

Další významnou obavou je soukromí zákazníků. Kamery a senzory používané v rámci této technologie neustále shromažďují biometrické údaje, což vyvolávalo nejednou obavy a dokonce i soudní žalobu proti společnosti Amazon.

Navzdory pokusům Amazonu prodat tuto technologii dalším maloobchodníkům nezaznamenala technologie Just Walk Out příliš mnoho úspěchů. Někteří maloobchodníci považují Amazon za konkurenci, což vede k váhání v partnerství v oblasti technologie.

Ovšem nyní oznámil, že odstranění systému Just Walk Out je součástí většího plánu na přepracování jeho maloobchodního obchodu s potravinami. Místo toho se zaměří na testování chytrých vozíků Dash ve vybraných obchodech Whole Foods a Fresh, které umožní zákazníkům provádět nákupy bez pokladny.

I přes tento krok se technologie Just Walk Out bude nadále nabízet ve vybraných obchodech ve Velké Británii. Amazon tak pokračuje ve hledání efektivních a uživatelsky přívětivých řešení pro své maloobchodní zákazníky.

Diskuse ke článku Samoobslužné prodejny Amazon končí. Systém má příliš nedostatků

Sobota, 20 Duben 2024 - 13:32 | vak07764 | Srovnáváte něco absolutně nesrovnatelného. Coop...
Pátek, 5 Duben 2024 - 00:30 | Arctia | CLM neni jako BLM. :-)
Čtvrtek, 4 Duben 2024 - 12:03 | CyberAngel | "Namísto plně automatizovaného procesu, jak...
Čtvrtek, 4 Duben 2024 - 08:05 | RedMaX | U nás podobný systém provozuje Terno a funguje...

Zobrazit diskusi