CDR.cz - Vybráno z IT

Samsung Galaxy S 4: Dlouho očekávaná vlajková loď konečně na scéně

Samsung Galaxy S 4 - úvodní foto
Nejnovější a zároveň nejvýkonnější smartphone jihokorejského výrobce Samsung byl představen v noci na včerejšek v New Yorku. Dlouho očekávaný příchod tohoto telefonu byl opravdu velkolepý a stejně výborná je i jeho samotná výbava, na kterou se nyní podíváme blíže.

Kapitoly článků

2.  Hardwarová a softwarová výbava, sumář

Na pohled anděl, uvnitř ďábel

Konečně se dostáváme k samotné hardwarové výbavě telefonu. Právě specifikace bude jedním z hlavních lákadel této nové vlajkové lodi. Hlavní dominantou je výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 s frekvencí 1,9 GHz na jádro s grafikou Adreno 320. Ve vybraných zemích bude ale Galaxy S 4 dostupný i s osmijádrovým procesorem Samsung Exynos Octa s frekvencí 1,6 GHz. České republiky ani Evropy samotné se to ale bohužel netýká, takže se budeme muset spokojit "jen" se čtyřmi jádry. Operační paměť byla oproti S III zvětšena o 1 GB, disponuje tedy velikostí 2 GB. Co se týče uživatelské paměti, budeme mít na výběr ze tří kapacit – 16, 32 nebo 64 GB. Podle její velikosti se pak bude samozřejmě odvíjet i konečná cena přístroje. Telefonu nechybí ani možnost navýšení prostoru úložiště díky slotu na MicroSD karty. Opomenout nesmím ani akumulátor, jehož kapacita je o 500 mAh vyšší než u předchůdce a nyní tedy činí 2 600 mAh.

Samsung Galaxy S 4 - záda, bok, předek
Samsung Galaxy S 4 v bílé barvě

Hlavní fotoaparát, umístěný na zádech smartphonu, pořizuje fotografie v maximálním rozlišení 13 Mpix (4032 x 3120 pixelů) a jak jsem již zmínil výše, vlastní také přisvětlovací diodu pro focení za šera či ve tmě. Video natáčí ve FullHD rozlišení 1080p a nechybí ani automatické zaostřování obrazu. Vlastní také šikovnou funkci pro pořízení fotografie při nahrávání videa.

Přední kamerka nad displejem má pak rozlišení 2 megapixely. Součástí výbavy telefonu je i funkce Dual Camera, díky níž můžete pořizovat snímky oběma fotoaparáty zároveň. To můžete využít například pokud právě fotíte vaše kamarády a nechcete na snímku chybět. Na výběr pak dostanete z celé řady efektů a způsobů, jak tyto dvě fotografie sloučit. (Jiné využití mne v tuto chvíli nenapadá.)

V dnešní době je už skoro zvykem být na mobilu online všude, kde to jen jde, a u Galaxy S 4 tomu určitě nebude jinak. Bezdrátových technologií, které vám umožní připojit se k internetu, je zde hned několik. Samozřejmostí je Wi-Fi a 3G připojení. Nechybí ale ani podpora mobilních LTE sítí. Mezi ostatní bezdrátové technologie pak patří ještě Bluetooth, GPS a rovněž podpora NFC.

Softwarová palba

Samsung nenabušil tuto novou vlajkovou loď jen výkonným hardwarem a skvělým displejem, ale i množstvím užitečných aplikací a funkcí. Nejdůležitější z nich vám teď v krátkosti představím.

  • S Translator je v podstatě překladač řeči na text a obráceně. Umožňuje tak okamžitý překlad textu z SMS zpráv, e-mailů apod. do vašeho jazyka nebo do mluveného textu.
  • Smart Pause umožňuje ovládat displej očima. To zní ale až moc skvěle a není to tak zcela pravda. Senzory snímají pohyb vašich očí (zornic) a dle něho pak vyhodnotí následnou akci, například při sledování videa. Vše je v pořádku, dokud váš pohled nespočine na jiném místě, než na displeji. Pokud se tak stane, senzory to zaznamenají a video se pauzne do té doby, než se váš pohled zase vrátí na telefon.
Samsung Galaxy S 4 - funkce fotoaparátu
  • Smart Scroll rovněž využívá snimání pohybu vašich očí a dle něho pak posouvá obsah stránky nahoru či dolů. Můžete ale také snadno ovládat internetový prohlížeč (zpět, vpřed apod.) nebo třeba pohybem očí do stran listovat mezi e-maily.
  • Air Gesture je funkce, která využívá právě výše zmiňovaného bezdotykového ovládání displeje. Díky ní pak můžete třeba přeskakovat písničky, odemknout telefon nebo přijmout hovor, aniž byste se displeje dotkli. Nevýhodou je ale také již zmíněná nulová odezva.
  • Drama Shot spojí několik těsně za sebou pořízených snímků do jednoho výsledného. Skok vašeho kamaráda na snowboardu tedy můžete mít sekvenčně vyfocený na jedné fotografii.
  • Dual Video umožňuje skupinové videohovory, díky nimž můžete například řešit práci s kolegy i vizuálně.
  • Watch On přemění telefon na dálkový ovladač (právě kvůli tomu je v jeho výbavě i IR dioda).
     

Vychytaný kryt

Tak trochu po vzoru Applu představil Samsung k tomuto skvělému telefonu také kryt na displej, který nazývá S View Cover - při jehož zavření se displej vypne. Má ale navíc skvělou vychytávku v podobě průzorového okénka, skrz které i v zavřeném stavu vidíte na hodiny a notifikace. Díky AMOLED technologii je zakrytý zbytek displeje vypnutý a svítí pouze jeho část pod průhledem.

Samsung Galaxy S 4 - S View Cover

Resume

Použiji stejnou větu, jako na začátku článku – Samsung má velmi dobře našlápnuto. Po roce přišel opět s novým a hlavním modelem ve svém portfoliu smartphonů a znovu ukázal svoji kvalitu a to, že je i stále co zlepšovat. Světlo světa tedy včera spatřil telefon s vynikající výbavou, srovnatelný s velkými hráči na trhu, jako je nedávno představené HTC One či Sony Xperia Z. Smartphone má velikou šanci sklidit úspěch stejně, jako starší Samsung Galaxy S III.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 5" Super AMOLED, kapacitní, 441 ppi, 
FullHD 1920 x 1080px, sklo Gorilla Glass 2
Procesor Qualcomm Snapdragon 600 APQ8064T
čtyřjádrový, 1,9 GHz (pro Evropu) / Samsung Exynos 5410 1,6 GHz quad core
Grafika Adreno 320
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 / 32 / 64 GB (dle varianty) + MicroSDXC
Senzory Accelerometer
E-Kompas
Gyroskop
Barometr
Senzor pohybu očí
Senzor gest
Fotoaparáty Zadní - 13 Mpix, LED, autofocus, FullHD video, BSI senzor, HDR
Přední - 2 Mpix
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
A-GPS
3G / LTE
NFC
IR dioda
3,5 mm jack
MicroUSB
Podporované formáty Audio: mp3, acc, wav, ogg, flac
Video: mp4, 3gp, wmv, avi
Podporované sítě GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G: 900 / 2100 MHz
Rozměry 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Hmotnost 130 gramů
Baterie 2 600 mAh
Dostupnost Květen 2013
Cena asi 17 000 Kč

Zatím bude telefon dostupný v bíle nebo černé barvě, ale časem by k nim měly přibýt i další barevné varianty. Dostupnost ve světě i v Evropě (včetně ČR) je plánována na květen tohoto roku a předběžně se šušká o ceně kolem 17 000 Kč.

A jaký je váš názor na Samsung Galaxy S 4? Je dle vás natolik revoluční, aby pokořil nejen své konkurenty, ale i svého předchůdce z třetí generace Galaxy modelů?

Kapitoly článků
2.  Hardwarová a softwarová výbava, sumář

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Samsung Galaxy S4: Dlouho očekávaná vlajková loď konečně na scéně

Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:07 | zeli | Opět plastový, opět příliš velký... Jinak super...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 12:57 | BTJ | Kdyby tam dali displej s polovicnim rozlisenim (...
Neděle, 17 Březen 2013 - 19:37 | Max Devaine | Myslím si, že výkonově jsou na tom telefony již...
Neděle, 17 Březen 2013 - 14:49 | Jack FX | micro SD slot nechybí a taky mi není jasné proč...
Neděle, 17 Březen 2013 - 09:43 | corwin78 | Cena časem půjde dolů, ale co mě mrzí je absence...
Sobota, 16 Březen 2013 - 12:03 | Petr Kodl | Souhlasím, že Samsung nasadil cenu hodně vysoko...
Sobota, 16 Březen 2013 - 09:39 | nameless1 | Tak aby pokořil předchůdce, nepotřebuje být...
Sobota, 16 Březen 2013 - 09:20 | Derryk | Můj názor? Opět velmi předražený. V souvislosti...

Zobrazit diskusi