CDR.cz - Vybráno z IT

"Chytré" kuchyňské prkénko s vestavěným tabletem, internetové recepty takřka pod nožem

Sharp Chop-Syc - img4
Obyčejné kuchyňské prkénko se možná dočká technologického upgradu. Výrobce Sharp jej totiž spojuje s dotykovým tabletem a kromě podkladu k porcování surovin poslouží jako kuchařka s recepty, hlídač kalorií nebo váha pro přesné dávkování.

Moderní technologie mohou být užitečným pomocníkem při mnoha činnostech lidského počínání. Proniknout tak mohou i například do naší kuchyně - do samotného procesu vaření. Jedním ze způsobů, jak je co nejefektivněji sloučit s kuchyňskou pracovní deskou, je například interaktivní dotyková obrazovka Ubi s projektorem a Kinectem, která vytvoří dotykovou obrazovku takřka z jakéhokoli povrchu. Japonský výrobce elektroniky Sharp na to jde ale jinou cestou a moderní technologie spojuje s velmi používaným předmětem naší kuchyně – prkénkem na krájení surovin. Výsledkem je tedy prozatimní prototyp docela masivního kuchyňského prkénka Chop-Syc s vestavěným tabletem, před jehož poškozením při krájení chrání tvrzené krycí sklo.

Sharp Chop-Syc - img2

I s vestavěným tabletem neztrácí prkénko svůj význam a výrobce slibuje bezproblémové krájení surovin, aniž bychom displej poškodili nebo zanechali škrábance od nože na jeho krycím skle. Krom toho by měl ale tento kuchyňský gadget pomoci i k lepšímu stravování díky vestavěnému zdravému jídelníčku. Jednotlivé recepty si samozřejmě můžeme zobrazit s podrobným výčtem surovin či návodem k přípravě a pokud budeme vařit pro více lidí, po zadání jejich počtu systém automaticky převede množství jednotlivých surovin na to odpovídající.

Sharp Chop-Syc - img1

Zdravým jídelníčkem ale funkce prkénka zdaleka nekončí. K přesnému dávkování jednotlivých surovin má tablet vestavěnou digitální váhu a co více, také speciální měřič pro dávkování neuvařených těstovin - podle zvoleného množství zobrazuje na displeji různě veliký kruh, na který pak těstoviny sypeme (těžko ale říci, jak přesné bude toto dávkování s ohledem na různé druhy těstovin, určené je totiž především pro špagety přiložené nastojato).

Sharp Chop-Syc - img3

Na tabletu uvnitř prkénka Chop-Sic nenalezneme žádný z předních operačních systémů, výrobce jej tedy osadil vlastní softwarovou platformou. Kromě výše zmíněných funkcí pro pomoc při vaření vlastní tablet také vestavěnou Wi-Fi a pokud vás omrzí již připravené a zdravé recepty, snadno si na internetu vyhledáte jiné, popřípadě můžete při tichém bublání vařící polévky jen tak surfovat na webových stránkách. Součástí systému by pak měl být i jakýsi katalog produktů na internetových obchodech, kde bychom mohli v budoucnu suroviny rovnou nakoupit. Jak prkénko funguje v reálu ukazuje níže uvedené video:

Pokud „překousneme“ nepříjemný pocit, který nás bude odpuzovat od krájení nožem nad dotykovým displejem za několik tisíc, slibuje prkénko veliký přínos všem vášnivým kuchařům, kteří si už nechtějí více ušpinit svoji oblíbenou kuchařku (myslíme tím knihu s recepty). Sám výrobce Sharp pak doufá, že právě díky zdravým receptům pomůže prkénko i k lepšímu stravování, které doplňuje měřič vámi snězených kalorií.

Vývoj tohoto chytrého prkénka je ale stále v plenkách a na jeho skutečné uvedení do prodeje, kterým si je už teď jist i sám výrobce, si budeme muset ještě nějaký ten čas počkat. Prozatím máme tedy alespoň hrubou představu o tom, jak bychom mohli využít moderních dotykových placek i v mnohdy znečištěném kuchyňském prostředí a usnadnit si tak práci při přípravě pokrmů.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku "Chytré" kuchyňské prkénko s vestavěným tabletem, internetové recepty takřka pod nožem

Pondělí, 28 Říjen 2013 - 16:58 | jurekk | "skvele" a dufam, ze sa to moze umyvat...
Neděle, 27 Říjen 2013 - 09:36 | Fotobob | No to je ale blbost. Je vidět, že tady někdo...
Sobota, 26 Říjen 2013 - 07:24 | BTJ | Mno skutecne nemam slov, ale video z aprila 2013...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 18:19 | R-M-X | Asi to nebude určené pro masožravce, kteří by na...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 17:11 | Tomáš Bohuněk | A tohle vymyslel kuchař? Máloco se dá krájet tak...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 17:10 | Tomáš Bohuněk | Souhlas, tupí to strašně.
Pátek, 25 Říjen 2013 - 15:00 | trodo | Sklo? Kdysi jsem si koupil skleněné "prkénko...
Pátek, 25 Říjen 2013 - 14:24 | Jezbo | Ale jo proč ne. Občas když vařím tak mám taky...

Zobrazit diskusi