CDR.cz - Vybráno z IT

Přemění jakoukoli plochu v interaktivní dotykovou obrazovku - Microsoft spouští prodej Ubi Interactive

Ubi Interactive - úvodní foto
Futuristické filmové scény jsou nám zase o něco blíže. Microsoft uvádí do prodeje šikovné zařízení Ubi, kterému dala vzniknout skupina německých inženýrů. Pomocí projektoru a Kinectu pak vytvoří dotykovou obrazovku takřka na jakékoli ploše a povrchu.

Rok od roku se díky neskutečně rychlému vývoji počítačových technologií přibližujeme futuristickým záběrům z filmů jako je Minorty Report, kde Tom Cruise máchá rukama před poloprůhlednou obrazovkou a pohybuje tak se zobrazovaným obsahem. Této představě už se velmi přibližuje například krabička Leap Motion, kterou umístíte před monitor počítače a ona pak s velkou přeností snímá pohyb vašich rukou. Tři němečtí inženýři už ale roky vyvíjejí technologii, kdy spojením obyčejného projektoru a Kinectu od Microsoftu dokáží vytvořit virtuální dotykovou obrazovku na stole, zdi či jiné vhodné ploše, nad kterou tato dvě zařízení umístí. Tomuto vznikajícímu startup projektu dali název „übi“ a do loňského roku jej vyvíjeli v německém Mnichově.

Ubi Interactive - Minority Report
Tom Cruise ve filmu Minority Report

Na jaře roku 2012 si ale projektu všiml i sám Microsoft a zařadil jej mezi jedenáct výherních společností, které získaly finanční obnos 20 000 dolarů a účast v tříměsíčním programu Microsoft Accelerator Kinect. Pod záštitou tohoto redmondského giganta se pak projekt vyvinul až do nynější beta verze, kterou už chce Microsoft uvolnit pro veřejnost a zjistit tak, jak úspěšná bude tato technologie v reálném životě. Zatím vypadá velmi slibně.

Ubi Interactive - img4

Hlavní myšlenka interaktivní dotykové obrazovky Ubi je taková, že pro ovládání počítače nepotřebujeme žádnou hardwarovou obrazovku a vystačíme si s jakoukoli vhodnou plochou, kterou rázem přeměníte v dotykové prostředí počítače. Jelikož se jedná o obraz promítaný, velmi užitečnou by měla být technologie například i k firemním prezentacím či pro použití ve školství, kdy si děti mohou hrát s interaktivním obsahem výukových programů a zábavnou formou se tak učit novým znalostem.

Tím ale možnosti Ubi Interactive zdaleka nekončí – využití by jistě našlo i ve veřejných halách jako interaktivní informační tabule či jako zábavný prvek v dětském koutku, na kterém by děti mohly hrát animované dotykové hry. Představte si pak například skleněnou výlohu obchodu, kde bude promítána akční nabídka produktů, které si budete moci přiblížit, detailněji prohlédnout a zjistit mnohé informace ještě před tím, než do obchodu vkročíte (dámy by tuto možnost jistě velmi ocenily, zřejmě by pak ale u výlohy dokázaly strávit i celý den :-))

Ubi Interactive - img6

A jak vlastně celé zařízení funguje? Jak jsem již předeslal, skládá se ze tří hlavních částí – běžného projektoru, snímače pohybu Kinect od Microsoftu a přizpůsobeného softwaru. Projektor musí být samozřejmě umístěn v tom nejvhodnějším úhlu, aby nebyl obraz moc roztažený a zároveň jsme před ním tvořili co nejmenší stín. Na jakém místě musí být Kinect se nám zjistit nepodařilo, podle jeho běžného použití bychom ale tipovali, že nejlepší pozice bude buďto přimo pod promítaným obrazem a nebo za ním, pokud se jedná o poloprůhledné sklo. Obrázek níže ale zobrazuje senzor umístěný přímo na projektoru – je tedy možné, že možností bude hned několik.

Ubi Interactive - img2

Dostáváme se tedy k faktu, že Ubi můžeme využít na jakémkoli rovném (a nejlépe matném) povrchu a klidně i na skleněné tabuli, jak dokládá přiložené video. Přínosem by tak mohl být například i v kuchyni, kde si na pracovní desku zobrazíme recept daného pokrmu – při jeho pročítání na internetu pak neušpiníme ani kousek hardwaru a ke všemu nám stačí dotyk prstů na desce.

Ubi Interactive - img1Ubi Interactive - img5

Ubi Interactive komunikuje zatím pouze se systémem Windows a jelikož je jeho softwarová podpora nativní, dovolí ovládat prostředí operačního systému tak, jako na běžném tabletu nebo telefonu – můžeme pohybovat okny, označovat ikony a podobně. Díky multidotekovému ovládání pak smíme snadno přiblížit fotografie či rolovat zobrazovanou internetovou stránku. S tím souvisí výborná vlastnost Kinectu – snímá pohyb rukou trojrozměrně. Pozná tak, když na obrazovku ťukneme jemně (právě třeba kvůli posunutí internetového obsahu) nebo důrazněji, kdy chceme vybrat konkrétní položku.

Mezi velkou nevýhodu promítaných obrazů obecně ale patří okolní světlo, které snižuje jejich čitelnost. Pokud by bylo tedy Ubi využito například ve veřejných prostorách, musely by to být tmavší haly, kde není velký přísun denního světla. Osobně mě napadá umístění například na stanicích metra, kde je relativně malé osvětlení. Na tabuli s promítaným obrazem bychom si pak mohli zobrazit nadcházející spoje, interaktivní mapku dané trasy metra či rovnou celého města. Možností je tedy spousty a je tak především na vývojářích, jaké aplikace k tomuto produktu dokáží vytvořit.

Ubi Interactive - img3

Abychom tuto inovativní technologii využili, je samozřejmě potřeba počítač s nainstalovaným Ubi softwarem. Ten je nabízen na oficiální stránce produktu a jeho cena se pohybuje mezi 150 dolary (3 000 korun) za balíček Basic a 1500 dolary (30 000 korun) za verzi Enterprise. Varianta Basic přináší podporu pouze jednobodového dotykového ovládání a nabídne promítaný obraz o velikosti 114 centimetrů. Nejdražší Enterprise už můžeme ovládat až dvaceti současnými dotyky a velikost obrazu je přes 250 cm. Součástí je i nepřetržitá telefonní podpora ze strany výrobce, jestliže se vyskytla chyba nebo si nevíme s něčím rady. Pohybový senzor Kinect pak pořídíme za cenu kolem 5 500 Kč.

Co na Ubi Interactive říkáte? Líbí se vám tato technologie nebo se podle vás jedná spíše o okrajovou záležitost? Uvítáme vaše názory v komentářích. Jestliže dáte prostor i vaší fantazii a podělíte se s námi s dalším možným využitím, budeme rovněž velmi rádi.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přemění jakoukoli plochu v interaktivní dotykovou obrazovku - Microsoft spouští prodej Ubi Interactive

Čtvrtek, 22 Srpen 2013 - 19:00 | petr ib | právě to nutné přítmí ke kvalitnímu zobrazení...
Neděle, 18 Srpen 2013 - 12:02 | Xspy | Pupek (odborně jizva pupeční či latinsky -...
Neděle, 18 Srpen 2013 - 11:53 | Xspy | Rok od roku se díky neskutečně rychlému vývoji...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 11:58 | DRK | Mě tedy přijde na přednášky 100x lepší nestát...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 11:08 | Jakub Rydlo | Hlavně se nepoučili s tím, že nemá smysl nosit na...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 09:56 | Anonym | MS se zřejmě stále nepoučil při vymýšlení názvů...

Zobrazit diskusi