CDR.cz - Vybráno z IT

Volvo testuje automobily řízené magnetickým polem

nepřehlédněte
Bezpečnost především. Tímto mottem se řídí švédský výrobce automobilů, který začal testovat nový systém řízení vozidel pomocí magnetů ve vozovce.

V současné době se můžeme setkat se samořídícími automobily pouze v omezené formě. Tento způsob dopravy by se však mohl stát vyhledávaným trendem v následujících letech. Lidé se zajímají o svou bezpečnost v každém ohledu a samořídící auta by jim v tom mohla pomoci alespoň co se týče cestování. Vozidla s moderními technologiemi usnadňují řidiči bezpečné přejíždění z pruhu do pruhu, udržování dostatečné vzdálenosti od ostatních vozidel, zachování doporučené rychlosti a zrychlují reakci řidiče na přítomné překážky.

Švédská automobilka Volvo chce do roku 2020 vyrábět vozidla, v nichž při dopravní nehodě nezemře jediný člověk. Svého cíle chce zřejmě dosáhnout nejen změnou automobilů, ale také úpravou pozemní komunikace. Volvo totiž přišlo s informací, že má odpověď na přesnější řízení autonomních vozidel. Než aby se vůz při navigaci spoléhal na nepřesné GPS moduly či vestavěné kamery, měl by být řízen pomocí magnetů umístěných přímo ve vozovce. Pozitivem má být jednoznačně snížení spotřeby paliva, zvýšení bezpečnosti a mnohem přesnější řízení vozidla. Účinnost magnetů není ovlivněna počasím, a protože jsou umístěny ve vozovce, nemohou být tak snadno poškozeny.

Komunikace vozidel mezi sebou je blízkou budoucností

Společnost svůj systém začala zkoušet na stometrové testovací dráze, která se nachází v testovacím areálu Hällered poblíž švédského Göteborgu. Magnety o velikosti 40 x 15 mm byly integrovány do silnice do hloubky 20 mm s pravidelnými odstupy, čímž se vytvořilo magnetické pole, tzv. "neviditelná železnice". Testování prý probíhá velice nadějně. Tato technologie by ve výsledku mohla kromě přesné navigace vozidel přispět také k zúžení komunikace.

Otázkou však zůstává, zda nebude realizace tohoto způsobu dopravy příliš nákladná. Když vezmeme v úvahu kvalitu našich silnic v České republice, magnety by v nich asi dlouho nevydržely :)

Korejský autobus poháněný silnicí

V budoucnosti by spolu mohly automobily dokonce komunikovat. Nevěříte? S novým systémem by byla auta informovaná prostřednictvím automobilovému internetu. Nový standard V2V by mohl být součástí rovněž samořídících vozidel.

Dalším zajímavým projektem jsou dopravní prostředky čerpající elektrickou energii přímo ze silnice. Autobusy s bezdrátovým pohonem pomáhají snížit emise ve velkých městech.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Volvo testuje automobily řízené magnetickým polem

Pátek, 21 Březen 2014 - 08:41 | Mo Jaaa | Nesmysl, v článku se píše že magnety jsou velmi...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 22:09 | Lojza Suchánek | Co na to rict, no Hezke shrnuti zde http://www....
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 15:41 | HKMaly | "Švédská automobilka Volvo chce do roku 2020...
Čtvrtek, 13 Březen 2014 - 15:30 | rman | Jeste ze se magnety nevykupuji ve sberne. To by u...

Zobrazit diskusi