CDR.cz - Vybráno z IT

Windows Phone 8 oficiálně mezi námi

wp8launchevent
Mé osobní přání vyslyšeno nebylo, Microsoft na včerejší konferenci bohužel neukázal nic nového, o čem bychom už neslyšeli či si nepřečetli krátce po červnovém prvním představení.

Říci však, že Windows Phone 8 (dále WP8) nic nového nepřináší, by nebylo úplně fér. Jak si budete moci níže přečíst, jisté posuny, ať už v rámci HW podpory či vybraných funkcí operačního systému, k lepšímu zde určitě jsou. I když to vše působí tak, jako by Microsoft pouze dotahoval konkurenci. Na druhou stranu včerejší den neuvedl až na pár výjimek vůbec nic nového, o čem bychom nevěděli. Konference pro novináře na pražském Andělu tak nabídla pouze přehled vybraných WP8 telefonů, které se v bližší či vzdálenější době objeví na našem trhu.

Mimo fakt, že jsme se moc nového nedozvěděli, také trochu zamrzela absence Skype v základu samotného telefonu (což ale lze chápat jako ústupek mobilním operátorům), se kterým se tak trochu počítalo. Microsoft sliboval jeho plnou integraci a potencionální běh na pozadí. To druhé snad dodrženo bude, aktuálně však nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Skype ještě není hotový a uživatelům tak bude v nespecifikovaném budoucnu distribuován jako volně stažitelná aplikace z Windows Phone Marketu, kde je aktuálně dle Microsoftu okolo 120 tisíc aplikací. (Během psaní článku se objevily nové skutečnosti, že Skype je dle všeho již dokončen a bude k dispozici ke stažení s uvedením prvních WP8 telefonů. Objevilo se i oficiální demonstrační video.)

Jelikož WP8 telefony ztratí podporu pro synchronizační software Zune, který Microsoft tímto defitivně pohřbívá, nabídne místo něj novou aplikaci Windows Phone, která je již dostupná na Windows Store.

Ještě než se pustíme do samotného výčtu novinek, řekněme si něco málo o chystaných telefonech. První WP8 telefon bude oficiálně dostupný již od čtvrtka tento týden (1. 11. 2012) a podle očekávání půjde o model HTC 8X. Bude distribuován za maloobchodní doporučenou cenu 14 tisíc korun (bez korunky). Jeho méně výkonnostní bráška 8S jej bude následovat v průběhu prosince a to za cenu 7 999 CZK. Jako další WP8 telefony by se měly na trh dostat samozřejmě Lumie 920 a 820, a také Samsung Ativ S. O modelech společnosti Huawei, o kterých se tak trochu spekulovalo už na německém veletrhu IFA, zatím žádné informace nejsou.

Sumarizace – co tedy nového Windows Phone 8 přináší?

Hardware

Dle specifikací jednotlivých modelů smartphonů s tímto operačním systémem si určitě povšimneme podpory vícejádrových procesorů (dual/quad core). Displeje musí podporovat jedno ze tří kompatibilních rozlišení (WVGA (800x480), WXGA (1280x768), 720p (1280x720)). Telefony jako takové mohou použít a uživateli nabídnout rozšíření interní paměti o paměťové karty (typ microSD) a zahrnout podporu pro NFC (sdílení kontaktů, wallet aj.).

Software

WP8 se na první pohled nikterak neliší od své předchozí verze. Drží se konceptu ala desktopová verze Windows 8, tedy ovládání telefonu pomocí živých dlaždic. Microsoft vsází svým pojetím systému na netradičnost a odlišnost od konkurenčních operačních systémů, které jsou převážně postavené na principu ikonek a widgetů. Živá dlaždice má tyto dva principy sdružovat do jednoho výsledku a to při jakékoliv velikosti oné dlaždice, což je vlastně jedna z první novinek mobilních osmiček. Dlaždice na home screenu (domácí obrazovka) mohou být modifikovány až do třech velikostí.

Windows Phone 8 - wp8launchevent0044Windows Phone 8 - wp8launchevent0029

Ještě před samotným vstupem na home screen přivítá uživatele "nová" zamykací obrazovka. Ta nyní nově nabízí rychlý přehled informací, které si uživatel může navolit. Lze přidávat jak jednotlivé notifikace (ve formě malých ikonek), tak i použít pozadí lock screenu k interpretaci zájmových informací. Ať už například výpis ze sociálních sítí, galerie obrázků, či přehled nových zpráv (napojení na Bing).

Windows Phone 8 - wp8launchevent0049

Když už jsme se zmínili o tom Bingu; WP8 nabídne i nový internetový prohlížeč, respektive novou verzi Internet Exploreru s pořadovým číslem 10. Stejné číselné označení prohlížečů ve WP8 a W8 není samozřejmě náhoda, vycházejí ze stejného základu. Mobilní prohlížeč tak nebude mít problémy zobrazit takové stránky, se kterými si poradí jeho desktopová odnož. Zajímavým nástrojem z hlediska internetu je určitě Microsoft Data Sense, který umí nejen měřit přenesená data, ale také snížit v případě zájmu jejich náročnost.

Windows Phone 8 - wp8-data-sense-10-29-12-01

Drobné úpravy zaznamenaly také funkcionality fotoaparátu, který nyní umí (díky HW podpoře) ukládat fotografie rovnou na SD kartu, výrobcům umožňuje individuální "customizaci" ovládacího prostředí, popřípadě propojit se rovnou s dalšími potencionální grafickými programy přímo z prostředí fotoaparátu. V základu editačních nástrojů ale nechybí například oříznutí či otočení – na to speciální aplikace potřeba nebude.

Windows Phone 8 - wp8launchevent0120

Microsoft i ostatní výrobci asi nejvíce však sází na podporu offline map. Ty vychází z podkladů od společnosti Nokia (NAVTEQ). To však neznamená, že právě jen na Nokii půjdou otevřít, podklady byly přepracovány pro systém WP8, a tak je je možné používat na jakémkoliv WP8 telefonu. Zajímavou "vychytávkou" je možnost sdílení polohy prostřednictvím SMS správy (možná spíše MMS, aktuálně nevíme jakou formou jsou data přenášena), která při otevření na jakémkoliv chytrém telefonu s libovolným operačním systémem se odvolá na lokální mapovou aplikaci, ve které zobrazí sdílené místo.

Za poměrně netradiční funkci určitě označíme pomyslnou možnost "přihlášení" druhého uživatele s omezenými právy. Microsoft tuto funkci nazývá jakýmsi dětským koutkem, kam si může uživatel navolit individuální nabídku aplikací a her. Dětský koutek se vyvolá posunem zamykací obrazovky zprava do leva. Uživatel (v tomto případě myšleno jako dítě) se tak nedostane napřímo do hlavního obsahu telefonu a nehrozí tak riziko ztráty či poškození některých dat.

Windows Phone 8 - wp8launchevent0088-1351532065Windows Phone 8 - wp8launchevent0089-1351532066

Windows Phone 8 - wp8launchevent0122Za poslední funkci, která stojí za zmínku, je bezpochyby zálohování. To je samozřejmě napojeno na microsoftí Skydrive. Obsahově může záloha obsáhnout seznam aplikací a nastavení telefonu, SMS zprávy, fotografie či videa. Záloha má jednu dobrou výhodu, není vázána s konkrétním telefonem. To v praxi znamená, že pokud uživatel vymění značku WP8 telefonu, záloha bude kompatibilní. Výjimkou jsou samozřejmě speciální předinstalované aplikace výrobce. Na Skydrive se nenachází nastavení aplikací třetích stran, ani aplikace samotné. Jen pouze jejich seznam, podle kterého pak nový smartphone či telefon, u kterého chceme zálohu obnovit, čerpá. Na základě vašeho unikátního Live ID pozná i vaše již dříve zakoupené aplikace v rámci Windows Phone Marketu (není jiná legální cesta jak nahrát aplikace do mobilu), nebude je tak nutné platit znovu.

Zdroje: 

Engadget #1, #2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows Phone 8 oficiálně mezi námi

Úterý, 30 Říjen 2012 - 14:54 | Jiří Molnár | Díky za doplnění. Sám jen dodám, že mimo C++ jsou...
Úterý, 30 Říjen 2012 - 14:37 | Max Power | Možná si na tom zuby vyláme, ale jinak wp8 má nt...
Úterý, 30 Říjen 2012 - 12:45 | mikeczcom | pokud to bude u WP8 stejně jako u WP7, tak mass...
Úterý, 30 Říjen 2012 - 12:35 | Jiří Molnár | Připojit WP8 telefony půjde jako mass storage k...
Úterý, 30 Říjen 2012 - 12:24 | mikeczcom | Dobrý, takže pokud člověk chce mobil připojit k...

Zobrazit diskusi