CDR.cz - Vybráno z IT

Lumie 820 a 920 představeny: Nokia tablet se nekonal

nokia-lumia-920---yellow-portrait
Včerejší odpoledne byla středem novinářského zájmu společnost Nokia, která se chystala představit svá nová zařízení. Kolovaly i nemalé zvěsti o tom, že by snad právě i Nokia, jako blízký partner společnosti Microsoft, chtěla obohatit své portfolio mimo nových telefonů i o svůj první tablet s Windows 8.

Nakonec se tak nestalo, zůstalo se "jen" u nových dvou telefonů z řady Lumia. A je to i možná dobře. K vyřešení finanční ztráty Nokie by dle mého názoru tablety příliš nepřispěly, pokud by nebyly za nějakou zajímavou cenu. Veletrh IFA totiž jasně ukázal, jak jsou právě tablety ve velkém zájmu i u ostatních společností – Lenovo, Sony, Huawei, Samsung aj. Konkurenční pole je tedy v tomto ohledu dost veliké a ani uvedení tabletu s Windows 8 by nebylo nic revolučního a unikátního. Včerejší "launch" byl tak pro Nokii velmi důležitý, na experimenty není aktuálně prostor ani čas.

Nokia Lumia 920

Ale dosti filozofování, pojďme se podívat na novou vlajkovou loď Lumia 920 trochu podrobněji. Jedná se vlastně o první oficiální telefon, který poběží na nových Windows Phone 8. Srdce mu bude tepat v rytmu Qualcomm Snapdragon(u) S4, pro uživatelská data bude k dispozici interní paměť o kapacitě 32 GB bez možnosti rozšíření o paměťovou kartu, RAM paměť se pak zastavila na hodnotě 1 GB. Uživatel bude telefon ovládat na 4,5 palcovém IPS displeji s WXGA rozlišením.

nokia-lumia-920---yellow-front
Operační systém
Windows Phone 8
Procesor
Dvoujádrový Snapdragon S4 (1,5 GHz)
Paměť
32 GB interní uživatelské paměti
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
Bluetooth 3.1
Bezdrátové nabíjení
NFC
A-GPS
MicroUSB
Audio jack 3,5 mm
microSIM
Displej
4,5 palce, 768 x 1280 bodů, IPS LCD PureMotion HD+(Gorilla Glass)
GPU Adreno 225
Fotoaparát
8 Mpix, automatické ostření, LED blesk
Záznam 1080p videa
Přední kamera pro videohovory - 2MPix
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 2000 mAh
Rozměry
130 x 70,8 x 10,7 mm
Hmotnost
185 g

Nokia si však dobře uvědomuje, že jen vylepšení by nestačilo, že to chce nějakou zajímavou inovaci. Za tu největší, od které si mimochodem dost slibuje, je schopnost bezdrátového nabíjení. Nokia tímto rozhodnutím udělala ten pomyslný první krok od svých konkurentů a jako první mezi smartphony se pokusí lidem nabídnout jak přísun energie bez zapojování fyzického kabelu z nabíječky, tak samotný koncept nabíjecího zdroje. (Je jasné, že i konkurenční modely typu Samsung Galaxy S3 aj. jsou na bezdrátové nabíjení připravené, jen prozatímně zřejmě strategicky vyčkávají.) Technická specifika jsou zatím tak trochu tajemstvím, ví se jen, že za nabíjením stojí technologie/standard Qi, která bude k dispozici i pro výrobce nabíjecích zařízení třetích stran. Je jasné, že jen implementace podpory Qi není dostačující, je potřeba realizovat a nabídnout určitý ekosystém, aby lidé mohli začít technologie běžně používat (aby se dostala tzv. pod kůži). Za tímto účelem počala Nokia spolupracovat například s Virgin Atlantic a kavárenskými řetězci Coffee Bean & Tea Leaf, které slibují do začátku bezdrátové nabíjecí stanice v letištních saloncích a kavárnách. Uvidíme, zda se přidají i jiní další partneři.

lumia-fatboy-recharging-pillow
Představené příslušenství ve spolupráci s firmou Fatboy – polštářek ala nabíječka

Ze zbývajících informací se určitě hodí u Lumie vyzdvihnout, že baterie disponuje sympatickými 2000 mAh, podporu NFC, fotoaparátem nabízející 8,7 Mpix s technologií PureView, nebo že bude devětsetdvacítka dostupná v pěti barevných variantách (červená, bílá, žlutá, černá a šedivá) a ve dvou verzích – LTE nebo HSPA+.

Nokia Lumia 820

Druhý představený telefon ponese číselné označení 820 a bude se chtít stát zajímavým kupním kandidátem mezi telefony střední třídy. Z hlediska výbavy zde uzříme ten samý procesor, jako u devětsetdvacítky, taktéž je shodná hodnota RAM paměti (1 GB), interní paměť je však jen 8 GB. Na rozdíl však od výše zmíněného disponuje osmsetdvacítka možností rozšíření paměti pomocí paměťových microSD kartiček. Displej je o trochu menší, konkrétně nabízí rozměr 4,3 palce a rozlišení WVGA. Jedná se o OLED displej.

nokia lumia 820 - red
Operační systém
Windows Phone 8
Procesor
Dvoujádrový Snapdragon S4 (1,5 GHz)
Paměť
8 GB interní uživatelské paměti (+microSD)
1 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi (802.11 a/b/g/n)
Bluetooth 3.1
Bezdrátové nabíjení
A-GPS
MicroUSB
Audio jack 3,5 mm
microSIM
Displej
4,3 palce, 480 x 800 bodů, OLED Gorilla Glass
Fotoaparát
8 Mpix, automatické ostření, LED blesk
Záznam 1080p videa
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 1650 mAh
Rozměry
123,8 x 65,8 x 9,9 mm
Hmotnost
160 g

Na zadní straně pak najdeme 8 Mpix fotoaparát, přední je jen s rozlišením VGA. Kapacita baterie je zde také o něco nižší – 1650 mAh, bezdrátové nabíjení nebude nativně podporováno, bude součástí volitelného příslušenství (kompatibilní zadní kryt). Možnost jednoduché výměny zadního krytu pak můžeme označit i za takový trochu módní prvek - až sedm barevných variant (azurová, červená, šedivá, tmavě modrá, žlutá, černá a bílá).

Lumia 820 - barevné varianty

Stejně jako 920, i Lumia 820 bude dostupná ve dvou variantách - LTE a HSPA+. Konkrétní dostupnost obou zařízení je prozatímně uvedena jako "později v tomto roce". Nokia neprozradila ani orientační ceny, ty budou uveřejněné až krátce před uvedením na trh…

Zdroje: 

Nokia [webcast], press.nokia.com #1 a #2

Galerie ke článku

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lumie 820 a 920 představeny: Nokia tablet se nekonal

Středa, 12 Září 2012 - 15:50 | Izak | Jo az na tom pobezi aspon Android, tak mozna...
Pátek, 7 Září 2012 - 08:00 | Pety | Klid, ona se bude líbit spoustě lidí, i mnohým z...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 23:20 | Alexandra Stanovska | Asi tu budem outsider ale mna ta 820 zaujala ...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 17:13 | peter sx | No ked Nokia isla smerom nadol tak teraz nabrala...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 14:20 | bager | Ak ta farebna tema bola cielena na dievcata okolo...
Čtvrtek, 6 Září 2012 - 13:29 | corwin78 | První indukční nabíjení měl Palm Pré jestli se...

Zobrazit diskusi