CDR.cz - Vybráno z IT

WormGPT: Aneb umělá inteligence pro zločince. Je to jen podvod nebo skutečnost?

Zdroj: Shutterstock

Umíte si představit verzi ChatuGPT, který by byl určen pouze pro zločinné účely, jako je vytváření podvodných e-mailů, malware nebo šifrovacích skriptů?

Tu totiž chtěl nabídnout jeden portugalský programátor, který ji nazval WormGPT. Tvrdil, že jeho chatbot nemá žádné etické hranice ani omezení a že dokáže pomoci hackerům s jejich útoky. Za měsíční poplatek jim sliboval přístup k WormGPT prostřednictvím webové stránky nebo Telegramu.

Jeho nabídka následně vzbudila zájem mezi kyberzločinci, kteří chtěli využít sílu generativní umělé inteligence pro své ďábelské plány. Jenže místo toho, aby se dostali k WormGPT, se sami stali oběťmi jednoho velkého podvodu.

Antivirová společnost Kaspersky objevila několik webových stránek, které tvrdily, že nabízejí přístup k WormGPT, ale ve skutečnosti šlo o phishingové stránky, které chtěly okrást zákazníky o jejich peníze. Tyto stránky se daly najít na otevřeném internetu i pomocí Google vyhledávače a vypadaly velmi "důvěryhodně". Obsahovaly informace o WormGPT a nabízely různé možnosti platby, jako jsou kreditní karty nebo kryptoměny. 

Zdroj: Shutterstock

Tyto stránky byly pravděpodobně falešné i proto, že tvůrce této umělé inteligence prý ukončil svůj projekt minulý měsíc poté, co byla odhalena jeho identita. Podle bezpečnostního novináře Briana Krebse se jednalo o 23letého portugalského programátora Rafaela Moraise, který se od své kampaně pro zločineckou umělou inteligenci distancoval. Po tomto odhalení uživatelský účet propagující WormGPT oznámil na hackerském fóru, že jejich tým končí s projektem.

“S velkým smutkem vám přicházím sdělit, že projekt WormGPT končí. V době, kdy jsem s tímto projektem začínal, jsem neměl nejmenší ponětí, že získáme takovou úroveň viditelnosti. Naším záměrem přitom nebylo vytvořit něco takového,” napsal.

Týdny před ukončením projektu také oficiální účet WormGPT na Telegramu varoval před podvodníky napodobujícími jeho značku. “Nemáme žádnou webovou stránku ani žádné jiné skupiny na žádné platformě,” dodal. “Ve zbytku jsou to podvodníci!”

“Nemohu uvěřit, jak se v roce 2023 lidé stále nechají tak snadno nachytat na podvody,” dodal později stejný účet.

I když se zdá, že WormGPT byl ukončen, hrozba kyberzločinců využívajících jiné zločinné chatboty pro pomoc stále přetrvává. V červenci byl například spatřen jiný vývojář, který vytvářel jistý FraudGPT.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku WormGPT: Aneb umělá inteligence pro zločince. Je to jen podvod nebo skutečnost?

Žádné komentáře.