CDR.cz - Vybráno z IT

Měsíc s Androidem 4.4 KitKat. WOW efekt se nedostavil

Android4_4KitKat
Společně s novým smartphonem Nexus 5 nám Google na Halloween nadělil i další verzi svého operačního systému, poprvé ve své historii pojmenovanou po komerční sladkosti KitKat, nikoliv dříve zmiňovaném Key Lime Pie.

Kapitoly článků

3.  Pod kapotou: Výkon, Step Detector, IR či Android ART

Co se skrývá na povrchu již víme. Tak se nyní podívejme, co najdeme hlouběji.

Výkon

A44 se dočkal značných vylepšeních i po stránce výkonu, a to především u zařízení s horším HW. Zde hlavní optimalizace spočívá v mnohem agresivnějším uvolňováním paměti, což by mělo značně zvýšit rychlost starších zařízeních s <= 1GB RAM.

V tomtot směru je velká škoda, že již není podporován Galaxy Nexus, u kterého jsem právě s pamětí a jejím uvolňováním velmi často bojoval a telefon byl často téměř nepoužitelný, dokud se nerestartoval. A to bych řekl, je i na dnešní dobu nadprůměrný telefon. Pochopitelně byly v systému provedeny další optimalizace pro zvýšení výkonu, odezvy a plynulosti.

Step Counter, Step Detector

Zajímavou funkcí je Step Counter a Step Detector. Nejedná se o nic jiného, než využití již známých senzorů (gyroskop, akcelerometr) k identifikaci kroků a jejich počtu. To pochopitelně bylo možné již dříve, ale vývojáři aplikací si k tomuto sami museli připravit obslužný kód. Nyní je toto přímo součásti API Androidu. Hlavní výhodou pak je (pokud to zařízení umožňuje) využití v low-power módu při "vypnutém" telefonu, kdy je baterie vytížena naprosto minimálně a tak by se využití této funkce nemělo nijak výrazně podílet na výdrži zařízení.

IR Blaster

V poslední době se zdá, že infračervený port zažívá comeback a nachází si cestu do mnohých zařízení jako nástroj pro ovládání televize a dalších domácích spotřebičů, které nedisponují jinými bezdrátovými možnostmi ovládání (BT, WiFi).

Toto opět není žádná nová funkce, zařízení založených na Androidu s podporou IR portu již bylo několik představeno, u každého ale výrobce upravoval systém pro tuto podporu. Nyní již nemusí, podpora je přímo v základu OS.

android-kitkat

Zajímavé je, že ačkoliv je toto uvedeno jako novinka, referenční KitKat zařízení Nexus 5, touto funkcionalitou nedisponuje a to i přesto, že LG G2, což je zařízení ze kterého je N5 z velké části odvozen, IR port má. Pravděpodobně se někde opravdu šetřit muselo.

Android ART

Pravděpodobně nejzajímavější funkcí obsaženou (nikoliv představenou) v nové verzi OS je ART (Android RunTime), což je nový runtime, který by mohl a měl nahradit současný Dalvik. Tato funkce je momentálně stále ve fázi vývoje a pokud ji někdo chce vyzkoušet, musí zabrousit do Developer options a zde ji přepnout.

A o co že se tedy jedná? Runtime je virtuální stroj, zodpovědný za běh veškerých aplikacích. V současnosti Android spoléhá na Dalvik, který funguje přibližně následovně: aplikace jsou distribuovány v *.apk balíčcích, kdy před každým spuštěním je aplikace kompilována, což může být proces vcelku náročný a mít tak logicky dopad jak na rychlost spuštění, tak na samotný běh aplikace a přeneseně například i na baterii.

ART toto chování odstraňuje kompilací aplikace při její instalaci, kompilace je tak jednorázová. Výhodou tohoto řešení by měl být následné rychlejší spouštění i běh aplikací. Nevýhodou je pak delší instalace (u menších si tohoto procesu ani nevšimneme, u větších by pak mohl být nárust i o polovinu času), větší prostorové náročnosti aplikací - zkompilovaný kód je údajně větší o 20-30 % - pozor, jedná se čistě o kód aplikace a ne o další data, která jsou v celém balíčku. Tedy například: 100MB aplikace se spoustou grafiky nebude větší o 30 MB, ale například jen o 3 MB, neboť samotná aplikace má pouze 10 MB.

nexus_art

V současnosti je nový runtime stále pouze ve vývojové verzi, a tak je jeho přínos pro běžného uživatele prakticky nulový. Výkonnostní nárust je závislý aplikace od aplikace a naopak se vyskytují problémy s tím, že některé aplikace na ART nelze spustit - mimo jiné i populární messenger WhatsApp.

Podrobnému výkonnostnímu testování se věnoval například server Android Police, ve kterém je více než samotný výkon ARTu vidět jeho potenciál - v některých testech vysloveně exceluje až 50% nárustem výkonu (například Quadrant benchmark), jinde zas až nepochopitelně ztrácí na současný Dalvik (například práce s pamětí).

Proč v některých testech exceluje a jiných ztrácí, je otázkou spíše na Google. Jednou z teorií je i velké množství logování jednotlivých procesů, jelikož se jedná o vývojovou verzi.

Můžeme tak snad jen doufat, že s plnohodnotným ARTem se setkáme již v další verzi OS a tentokrát to snad už bude i dost velký update na to, abychom dostali 5ku... :)

Kapitoly článků
3.  Pod kapotou: Výkon, Step Detector, IR či Android ART

Diskuse ke článku Měsíc s Androidem 4.4 KitKat: I přes změny se WOW efekt nedostavil

Pátek, 27 Prosinec 2013 - 20:52 | Duck Daffy | Pokud je mi známo, tak po instalaci app dělá...
Úterý, 24 Prosinec 2013 - 01:35 | molnart | stale ziadny support pre opus... vyzera to tak ze...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:47 | Michal Hak | myslel jsem TRIM. ale koukam ze to byla nova...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:08 | Petr Minařík | z principu fungování nic jako fragmentace na...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 16:06 | Petr Minařík | Díky za koment, aspoň to potvrzuje, že google v...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 15:56 | Petr Minařík | tak tak, "HD" je jako profilová fotka...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 13:38 | Michal Hak | me by spis zajimalo, jak je to s tou...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:54 | Zog Zogothowics | Já registruji na telefonu s 512 MB ram výraznější...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 11:02 | Petr Mirovský | Díky za článek. Zrovna včera jsem pokusně...
Pondělí, 23 Prosinec 2013 - 10:09 | infidel | Bolo ro 96x96, od verzie 4.0 je to 256x256 a od...

Zobrazit diskusi