CDR.cz - Vybráno z IT

Vyzkoušeli jsme LG G2: Krásný displej a vychytaná zadní tlačítka - konkurence pro Samsung [IFA 2013]

LG G2 na IFA - img2
Na berlínském veletrhu IFA jsme měli možnost osahat si a prvně vyzkoušet vlajkový telefon od LG s názvem G2. Hardwarovou výbavou a pěkným displejem se řadí mezi naprostou špičku, jak komfortní jsou ale nakonec zadní tlačítka?

Jihokorejský výrobce LG odhalil svůj nejnovější smartphone G2 už zhruba před měsícem (představili jsme vám ho v samostatném článku) a první kousky tohoto nového elegána byly k vidění a vyzkoušení na berlínském veletrhu IFA. Toho jsme se samozřejmě účastnili také a po novinkách od Samsungu, Asusu, Sony nebo Panasonicu jsme se vrhnuli na prohlédnutí této nedávno představené pětipalcové placky, se kterou chce LG konkurovat hlavně špičkovému telefonu Galaxy S4 od Samsungu - přiznává to sám výrobce. Má naději na úspěch nebo zůstane spíše v jeho stínu?

LG G2 na IFA - img8

Jak jsme psali v srpnovém článku - i přes narostlé rozměry displeje zůstává telefon skoro stejně veliký jako jeho předchůdce Optimus G. S téměř zachovalými rozměry tedy nabízí 5,2“ FullHD displej technologie IPS, jejíž vlastností je především lepší kontrast barev a větší pozorovací úhly. Už na první pohled je vidět, že je displej kvalitní, má velmi jemný obraz (424ppi) a v porovnání s konkurenčním telefonem Galaxy S4 se Super AMOLED panelem je rozdíl opravdu znát - displej má spolu s větším kontrastem i mnohem vyšší jas.

LG G2 na IFA - img5
Porovnání velikosti telefonů Samsung Galaxy S4 a LG G2

Právě kvůli tomu, aby bylo vytvořeno co nejvíce místa pro obří displej sahající takřka od okraje k okraji, musel výrobce přesunout boční mechanická tlačítka. Nové umístění našla tlačítka na zádech telefonu pod čočkou fotoaparátu a G2 je tak zároveň prvním telefonem vůbec, který nenabízí žádná mechanická tlačítka na boku ale na zádech přístroje. Stejně jako většinu ostatních i nás zajímalo, jak použitelná budou nakonec v praxi a zda-li nebude jejich lokace způsobovat spíše nechtěná zmáčknutí v kapse nebo nepříjemné otisky prstů na čočce fotoaparátu při přehmatu.

LG G2 na IFA - img1LG G2 na IFA - img6

Kupodivu nás ale zadní tlačítka docela oslovila. Přesto, že to chce trochu cviku, lze si na jejich používání po chvilkovém hraní s telefonem snadno zvyknout. Nachází se pak přibližně ve stejných místech, jako ukazovák, kterým podepíráme záda telefonu při držení v ruce - výhodou tak je, že před jejich zmáčknutím nemusíme složitě přehmatávat jinam. Stříbrné tlačítko uprostřed slouží především pro odemykání či zamykání displeje a šipky pak k ovládání hlasitosti multimédií či hovoru. Středové tlačítko lze ale využít i pro spoušť fotoaparátu.

LG G2 na IFA - img3

Pohonnou jednotkou telefonu je čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz, vedle něhož je 2GB operační paměť a grafický čip Adreno 330. Tato konfigurace tedy vypovídá o velmi pěkném hardwarovém výkonu, jež by měl v pohodě zvládnout i hraní náročnějších Androidích her či sledování FullHD videí, aniž by se telefon „sekl“. Po našem vyzkoušení můžeme tuto předpověď jedině potvrdit a během doby, kdy jsme jej měli v ruce, reagoval velmi rychle a svižně. Oproti tomu ale musíme zmínit fakt, že narozdíl od většiny konkurenčních strojů nevlastní telefon slot na paměťovou kartu a vystačit si tedy musíme s vestavěným úložištěm o velikosti 16 nebo 32 GB.

LG G2 na IFA - img7

Pro shrnutí zmíním, že fotoaparát „gé dvojky“ sice neumí pořizovat videa v rozlišení 4K (v jehož duchu se nese celý veletrh IFA), vlastní ale i tak poměrně lákavý fotomodul. Jeho rozlišení je 13 megapixelů, mimo přisvětlovací LED má i optickou stabilizaci obrazu a video umí ve FullHD rozlišení s 30 FPS.

LG G2 na IFA - img4LG G2 - img3

V případě, že vás zajímá více informací o tomto výkonném a elegantním smartpohnu, přečtěte si náš srpnový článek, ve kterém uvádíme jeho hlavní zbraně vůči konkurenci. Přesto, že jsme v Berlíně měli poměrně krátký čas na jeho vyzkoušení, telefon se nám velmi zalíbil a i přes to, že má pár malých nedokonalostí (například v absenci slotu na paměťové karty), nás velmi zaujal svým vzhledem a zpracováním. LG G2 chce konkurovat především smartphonu Galaxy S4 od Samsungu a podle našeho prvního dojmu má v této cestě velmi dobře našlápnuto.

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 5,2" IPS LCD, multidotykový, kapacitní
1920 x 1080 pixelů, FullHD, 424PPI
Procesor Qualcomm Snapdragon 800, Krait 400
2,26 GHz, čtyřjádrový
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 / 32 GB
Grafický čip Adreno 330
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
MicroUSB 2.0 (MHL)
Bluetooth 4.0
4G (LTE)
NFC
A-GPS
GLONASS
IR dioda
Audio 3,5mm jack (24 bit / 192kHz)
Stereo reproduktory
FM rádio
Senzory Akcelerometr
Gyroskop
E-kompas
Fotoaparáty Webkamerka - 2,1 Mpix, Full HD video
Hlavní - 13 Mpix, FullHD video, LED, optická stabilizace, 30 FPS
SIM karta MicroSIM
Akumulátor Li-Pol, 3000 mAh
Rozměry 139 × 71 × 8,9 mm
Hmotnost 143 gramů
Dostupnost Září / Říjen 2013

Telefon se začne v Evropě prodávat na začátku října a jeho cena byla stanovena na 600 Euro, což je v přepočtu asi 15 500 Kč. Cenovka je tedy srovnatelná s ostatními špičkovými telefony jako je HTC One, Nokia 1020 či právě Samsung Galaxy S4. V německém obchodě MediaMarkt se ale objevila možnost předobjednávky za cenu 500 Euro, což je o dva a půl tisíce méně. Nechme se tedy překvapit, s jakou cenovkou se nakonec dostane na tuzemský trh a za jaké ceny ho nabídnou naši operátoři.

Tagy: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyzkoušeli jsme LG G2: Krásný displej a vychytaná zadní tlačítka - konkurence pro Samsung [IFA 2013]

Úterý, 10 Září 2013 - 21:19 | lenka molková | nakonec to neni tak spatne, telefon se da koupit...
Pondělí, 9 Září 2013 - 16:38 | Nick | Ale jo, těším se na poměr cena/výkon u...
Pondělí, 9 Září 2013 - 09:55 | Jiří Molnár | Polemizace zde není na místě. Musíte si uvědomit...
Pondělí, 9 Září 2013 - 09:22 | Jiří Moos | Jen poznámka - Huawei na tom u nás není vůbec...
Pondělí, 9 Září 2013 - 08:45 | ica sk | Na jednu stranu uznavam argumenty, ze by sa...
Neděle, 8 Září 2013 - 22:11 | Nick | Velice se dá polemizovat o tom,co je to špička....
Neděle, 8 Září 2013 - 11:35 | Mrkvonaut | Obře Koloději, máme pro tebe nevěstu, je to...
Neděle, 8 Září 2013 - 02:01 | BTJ | Nechcete treba davat tipy na normalni telefony?...

Zobrazit diskusi