CDR.cz - Vybráno z IT

LG G2: Jihokorejský elegán, který se staví mezi naprostou špičku na trhu

LG G2 - img3
Jihokorejský výrobce představil včera v podvečer svoji novou vlajkovou loď - elegantní telefon LG G2. Kromě velmi výkonného hardwaru s nejnovějším procesorem Snapdragon 800 nabídne i 5,2“ displej s FullHD či nevídané ovládací prvky na zádech telefonu.

O tomto telefonu se mluvilo už dlouhou dobu před jeho včerejším představením, které se konalo v 17 hodin našeho času v New Yorku. I my jsme vám zhruba před měsícem přinesli článek, kde jsme probrali hlavní spekulace, které lítaly internetem, a snažili se z nich vybrat pravdivé hardwarové specifikace, jež by mohl telefon nabízet. Dnes už ale spekulovat nemusíme a tak si shrneme vše podstatné, s čím nový špičkový smartphone od LG přichází do pomyslného ringu s ostatními výrobci.

Jistě jste si už u nadpisu tohoto článku všimli, že označení telefonu nenese slovíčko Optimus tak jako jeho předešlé generace, ale jmenuje se prostě a jednoduše LG G2. Jaký důvod k jeho vynechání výrobce měl nevíme, pro zapamatování je to ale rozhodně jednodušší.

LG G2 - uvod

Co se týče samotného telefonu a jeho vzhledu, vidíme nápadně veliký displej sahající takřka od okraje k okraji, vedle kterého už ale přední strana nenabízí nic zajímavého, ani mechanické tlačítko domovské obrazovky. Pokud ale telefon otočíme, spatříme inovativní ovládací tlačítka na zádech, vycentrovaná pod čočkou fotoaparátu. Uniklé fotky před oficiálním představením tedy nelhaly a LG G2 nabízí jako jediný telefon tlačítka i na jeho zadní straně – slouží pro ovládání hlasitosti, aktivaci displeje či spoušť fotoaparátu. Podle slov výrobce je tato pozice tlačítek prstem dostupnější, než jejich umístění na boku - většina lidí podpírá záda telefonu ukazováčkem právě zhruba v těchto místech. Možný zápor ale vidíme v nechtěném přehmatu na čočku fotoaparátu, na jejímž krycím sklíčku zanecháme zbytečné otisky prstů.

LG G2 - img9LG G2 - img4

Hardware

Jak jsme předpokládali, displej nabízí velikost 5,2“ a zobrazuje velmi jemné FullHD rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Namísto spekulovaného AMOLED displeje ale sáhlo LG raději po IPS LCD panelu s hustotou pixelů 424 ppi. Měl by mít široké pozorovací úhly, lepší čitelnost na slunci a před poškozením je kryt ochranným tvrzeným sklem Corning Gorilla Glass 3. Operačním systémem je pak Android 4.2.2 Jelly Bean, vlastnící grafickou nadstavbu výrobce.

LG Optimus G2 - úvodní foto

Pod elegantně se tvářící slupkou telefonu ale nalezneme opravdového ďábla, jehož jméno je Krait, neboli Qualcomm Snapdragon 800. Telefon LG G2 je zároveň prvním smartphonem vůbec, který tento nabušený čtyřjádrový procesor s taktem 2,26 GHz nabízí. Jeho součástí je pak i grafický čip Adreno 330 a sousedící operační paměť nabízí líbivou velikost 2 GB. Velikost interního úložiště bude volitelná mezi 16 a 32 GB. Hardwarově tedy smartphone patří mezi naprostou špičku na trhu a s klidem se může postavit do řady vedle HTC One či Galaxy S4. Takto výkonný hardware ale spotřebuje i velké množství energie a tak LG posílilo telefon 3000mAh akumulátorem, který by měl vydržet celý den i při neustálém zápřahu.

Konektivita

Stejně jako hardwarovou výbavu nabízí telefon i velmi obstojnou konektivitu, kterou zastupuje především podpora LTE sítí, nejrychlejší Bluetooth 4.0 či bezdrátové NFC, vhodné například pro snadný přenos souborů či platební transakce. Nechybí pak samozřejmě ani Wi-Fi a znovu se vracející infračervenou diodu pro ovládání televize zde nalezneme také.

LG G2 - img5

Již zmíněná čočka fotoaparátu nad zadními tlačítky nabízí maximální rozlišení 13 Mpix a co víc, dokonce i optickou stabilizaci. LG se rouhá, že je jediným telefonem na světě, který nabízí optickou stabilizaci spolu s velkým rozlišením, avšak zřejmě zapomnělo na nedávno představenou novinku od Nokie, Lumii 1020. Fotoaparát natáčí video ve FullHD rozlišení a jeho součástí je i LED pro focení za horší viditelnosti. Webkamerku pro videohovory nabídne smartphone také – její rozlišení činí 2,1 Mpix a rovněž umí pořidit video ve FullHD se třiceti snímky za sekundu.

LG G2 - img6

Inovativní funkce

LG ale spolu s výkonným hardwarem tohoto telefonu vyzdvihuje i samotnou softwarovou výbavu, zejména pak „UX funkce“ - jde o drobné funkce, které usnadní uživateli práci. Namátkou zmíním například automatický přijem hovoru, jestliže přiblížíme telefon k uchu, nebo přepnutí mezi aplikacemi přejetím třech prstů přes displej.

LG Optimus G2 - img5

Velmi šikovnou vychytávkou je také inovovaná horní roletka, jež LG pojmenovalo Q-Slide. Pokud ji prstem vytáhneme přes displej, nabídne nám výčet nejpoužívanějších aplikací a funkci. Aplikace z ní ale nemusíme spustit pouze v režimu celého displeje tak, jak je to běžné, ale nabízí i spuštění v oknech podobně jako na desktopových systémech. S okny můžeme libovolně manipulovat a měnit jejich velikost a jelikož je displej na poměry telefonu opravdu obrovský, může se nám tato funkce mnohdy docela hodit.

Další novinkou je aplikace Slide Aslide. Její název je poměrně matoucí, funkčně je ale vynikající. Jedná se totiž o jakýsi multitasking, kde spuštěné aplikace „zahodíte“ do strany displeje právě třemi prsty zároveň. Aplikace ale zůstane ve stavu, v jakém jste ji opustili, a pokud se k ní stejným gestem znovu vrátíte, můžete v práci pokračovat dále. No nezní to skvěle?

LG G2 - img10

Jediná tlačítka telefonu umístěná na zádech pak mají také užitečné funkce, zejména když je displej vypnutý. Jedním kliknutím se můžete dostat do aplikace fotoaparátu nebo poznámkového bloku. Středovým stříbrným tlačítkem pak odemykáme telefon.

Jako poslední pozitivní stránku vlajkové lodi zmíním zvukový výstup (sluchátkový jack), který nabídne vynikající zvukovou kvalitu, dokonce lepší než u CD – propustnost 24 bit na frekvenci 192kHz.

LG G2 - img8

Závěrem

LG tedy vytvořilo telefon s opravdu obrovským displejem (dal by se řadit mezi phablety) a jemným rozlišením, který doplňuje Android 4.2.2 a špičková hardwarová výbava. Velmi lákavé mohou být také šikovné funkce telefonu, ať už se jedná o softwarová vylepšení či nevídaná tlačítka na zádech telefonu, a potěší i slušná kapacita baterie. Můžeme tedy s klidem říci, že má LG slušně nakročeno konkurovat ostatním špičkovým modelům, a jsme velmi zvědaví, jaké sklidí ohlasy, zejména pak ohledně použití tlačítek na zádech telefonu.

I přes umístění 5,2“ displeje si telefon zachoval poměrně malé rozměry 139 × 71 × 8,9 mm a jeho hmotnost činí 143 gramů. Ve výsledku je tedy jen o něco málo větší, než jeho předchůdce Optimus G.
 

Operační systém Android 4.2.2 Jelly Bean
Displej 5,2" IPS LCD, multidotykový, kapacitní
1920 x 1080 pixelů, FullHD, 424PPI
Procesor Qualcomm Snapdragon 800, Krait 400
2,26 GHz, čtyřjádrový
Operační paměť 2 GB
Úložiště 16 / 32 GB
Grafický čip Adreno 330
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
MicroUSB 2.0 (MHL)
Bluetooth 4.0
4G (LTE)
NFC
A-GPS
GLONASS
IR dioda
Audio 3,5mm jack (24 bit / 192kHz)
Stereo reproduktory
FM rádio
Senzory Akcelerometr
Gyroskop
E-kompas
Fotoaparáty Webkamerka - 2,1 Mpix, Full HD video
Hlavní - 13 Mpix, FullHD video, LED, optická stabilizace, 30 FPS
SIM karta MicroSIM
Akumulátor Li-Pol, 3000 mAh
Rozměry 139 × 71 × 8,9 mm
Hmotnost 143 gramů
Dostupnost Září / Říjen 2013

Telefon LG G2 by měl na Evropský trh dorazit někdy na přelomu září a října. Cena, za kterou bude prodáván, zatím oznámena nebyla, vzhledem k ostatním vlajkovým modelům konkurence ale tipujeme její hodnotu kolem 15 000 korun. Nechme se překvapit.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LG G2: Jihokorejský elegán, který se staví mezi naprostou špičku na trhu

Pátek, 16 Srpen 2013 - 15:24 | TBS | Zadny slot SDHC nebo SDXC :/

Zobrazit diskusi