CDR.cz - Vybráno z IT

CDR SecUpdate 7 - Chyby webů bankovních institucí: Flash a XSS ve vyhledávání

Bankovní instituce se v únoru dostaly pod hledáček bezpečnostních nadšenců, kteří hledají chyby ve webových službách. Testy odhalily nepříjemnou pravdu některých bankovních webů, často totiž umožňují XSS. Problémy se objevily také u flashových animací.

Chyby v softwaru

U některých bank hrozí XSS a problémy s Flashem

Potvrzeno u webů: csob.cz, unicreditbank.cz, vr-bank.cz, lbbw.cz a možné další

Nejen že banky spravují naše peníze, i my sami máme většinou možnost se o svůj účet starat také přes internetové bankovnictví. Proto je velmi důležité zabezpečení transakcí samotných, ale také důvěryhodnosti webu, přes který bankovní účet spravujeme. Po měsíci školství a politiky se v únoru 2014 čeští bezpečnostní nadšenci ze soom.cz vrhli nejen na bankovní weby a projekt přinesl zajímavé ale také znepokojivé výsledky stavu webů finančních institucí.

Po zkušenostech z předchozích testů jsme čekali hromady XSS, což se také potvrdilo, například vyhledávání na webu německé banky LBBW.cz obsahuje cross-site-scripting zranitelnost umožňující přímé spuštění libovolného skriptu pomocí upravené URL. XSS obsahuje údajně také vyhledávání na zuno.cz a airbank.cz a možnou XSS zranitelnost i Erbank.cz.

Cross-site-scripting (XSS) zranitelnost na webu lze relativně jednoduše využít ke spuštění nebezpečného skriptu v prohlížeči oběti pomocí kliknutí na upravený odkaz, který však odkazuje na web důvěryhodné entity (jako je například banka). Může vám tak přijít například podvržený e-mail s odkazem na důvěryhodný web, který však ve finále stáhne do počítače malware ze serveru útočníka. Více o XSS jsme napsali zde.

Problém flashových animací na serverech bank

Dalším velmi zajímavým trendem je zneužití flash animací (např. *.swf) k odkazování na nebezpečný webový obsah. Tyto animace totiž často potřebují odkazovat na další služby, které propagují, a využívají proto parametr clickthru, který obsahuje požadovaný odkaz. Pokud je však možné předat parametr clickthru i přes URL adresu, může pak odkaz směrovat na libovolný obsah mimo doménu, na které je umístěna daná animace.

Příklad takové animace je například na webu CSOB.cz. Kdokoliv může předat .swf souboru parametr clickthru a odkázat po kliknutí na grafiku uživatele na libovolný web (řetězec "odkaz"):

Další neošetřené flashe má například Unicreditbank.cz nebo ING: 

Novinky a Události

Kickstarter cílem hackerského útoku

Fundraisingový server Kickstarter napadli hackeři a ukradli různá data včetně uživatelských jmen, adres, e-mailů a zašifrovaných hesel. Firma nespecifikovala, kolik uživatelů se tento incident týká a uvedla, že žádná data ohledně kreditních karet ukradena nebyla. Podezřelou aktivitu vykazovaly zatím pouze dva uživatelské účty a všechna hesla byla prý zašifrována buď funkcí Bcrypt nebo algoritmem SHA-1.

Kickstarter se stává dalším v pořadí napadených webů, které přišly o uživatelská data. Navazuje tak na Snapchat, Evernote, Dropbox a Yahoo. Odpovídající společnosti se dušují, že v případě potenciálního ohrožení uživatelských účtů budou neprodleně informovat uživatele. Yahoo ve vyjádření pro CDR doporučuje, aby uživatelé v případě pochybností ohledně zdroje e-mailu doporučující změnu hesla kontaktovali zákaznickou linku. Radí také, aby uživatel porovnal obsah webové stránky, která žádá reset hesla s oficiální znalostní bází.


Čtete týdenní bezpečnostní bulletin internetového magazínu CDR. Moderní trendy počítačové bezpečnosti a hlídací pes nově objevených kritických chyb ve vašem softwaru na jednom místě. 

To je pro dnešek vše, zůstaňte s námi a za týden nashledanou.

Minulé díly CDR Security Update

Díly CDR Security Update SPECIÁL

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CDR SecUpdate 7 - Chyby webů bankovních institucí: Flash a XSS ve vyhledávání

Žádné komentáře.