CDR.cz - Vybráno z IT

Číně se povedlo na Měsíci vypěstovat první rostliny, plánuje další experimenty

Čínská sonda Čchang-e 4 dopravila na začátku ledna na odvrácenou stranu Měsíce několik semen ve speciální nádobě. Chce zjistit, zda se dá na Měsíci uvést do chodu vlastní ekosystém.

Dle informací z Číny na Měsíci konečně kvete život. První měsíční zeleň na svět přivedla čínská sonda Čchang-e 4, která na začátku ledna dopravila na odvrácenou stranu Měsíce pečlivě vybraná semena rostlin. Celá mise má za cíl provádět biologické experimenty a analyzovat vzorky odebrané z odvrácené strany našeho přirozeného satelitu.

Ze semen, která sonda přinesla s sebou na Měsíc, již údajně vyklíčila semena bavlníku, řepky a brambor. Mezi prozatím nevyklíčená semena patří semena plevele s názvem Housníček rolní (ta byla vybrána z důvodu celkové nenáročnosti na pěstování a údržbu jako modelový organismus). Mimo semena s sebou ještě sonda vzala například vajíčka octomilek a kvasnice.

Všechny tyto organismy jsou umístěny ve speciální 17,3 cm vysoké nádobě o váze zhruba 2,6 kg, ve které můžeme nalézt mimo hlíny a vzduchu i vodu na zalévání, živiny, dvě malé kamery a přístroj pro kontrolu teploty. Tento projekt, který provádí univerzita v Čchung-čchingu, by měl prověřit možnosti pěstování rostlin v uzavřeném prostředí a při nízké gravitaci.

Pokud se naplní očekávání vědců, vznikne v této nádobě samostatný ekosystém, kde budou rostliny produkovat kyslík a nabízet potravu pro octomilky. Kvasnice pak rozloží výkaly octomilek a mrtvých rostlin na užitečné hnojivo. V nedávné době se díky zabudované kameře podařilo zjistit, že vyklíčila nejdříve semena bavlníku a hned poté i semena řepky a brambor.

Podle Freda Watsona z australské astronomické observatoře by úspěšné pěstování rostlin na Měsíci přiblížilo člověka o kousek blíž k osidlování vesmíru, při kterém je nezbytné být soběstačný z hlediska obstarávání potravy. O podobný pokus se pokusili i astronauti na ISS, kterým se podařil vypěstovat římský salát.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Číně se povedlo na Měsíci vypěstovat první rostliny, plánuje další experimenty

Pátek, 18 Leden 2019 - 07:41 | Kert | Ta bílá kdejda je silikon nebo hot glue?...
Čtvrtek, 17 Leden 2019 - 13:54 | Pety | Tak bavlník už zašel, příchodem noci.
Čtvrtek, 17 Leden 2019 - 11:45 | DRK | Ten ilustrativní snímek je vážně vtipný. Když...

Zobrazit diskusi