CDR.cz - Vybráno z IT

Vesmír: Čínské vozítko úspěšně probuzeno, obří asteroid proletěl kolem Země

nepřehlédněte
Kolem naší planety proletěl v noci asteroid o velikosti tří fotbalových hřišť, sledovat jej bylo možné živě. Čínská sonda Yutu brázdí jako první vozítko po čtyřiceti letech povrch Měsíce, ale v poslední době se musela potýkat s problémy - co je způsobilo?

Nejen na modré planetě je živo. Dnes, 18. února 2014, proletěl v brzkých ranních hodinách kolem Země asteroid nesoucí označení 2000 EM26. Toto vesmírné těleso bylo zajímavé nejen svou dráhou letu, ale také velikostí, kdy průměr dosahoval délky trojice fotbalových hřišť.

Asteroid o průměru 270 metrů se řítí sluneční soustavou rychlostí kolem 12,37 km/s. Přestože byl označen jako Potenciálně nebezpečný asteroid (Potentially Hazardous Asteroid - PHA), Země přímo v jeho dráze neležela. Minul jí ve vzdálenosti přibližně osmkrát větší, než obíhá naše přirozená družice Měsíc.

 

Těleso se tak stalo hlavně zajímavým kouskem vesmírného materiálu pro pozorování. Pokud by však dráha byla jiná a hrozila srážka se Zemí, bylo by se čeho bát. Těleso je totiž přibližně třináctkrát větší než meteorit, který minulý rok dopadl v ruském Čeljabinsku.

Čínské vozítko znovu mezi živými

V lednu jsme vás informovali o úspěšném přistání čínského průzkumného vozítka Yutu na povrchu Měsíce. Velký asijský úspěch znamenal pro Čínu také první úspěšné přistání na tomto tělese a vše na první pohled probíhalo bez větších komplikací.

Příchod lunární noci a nečekané problémy s ovládáním mechaniky však donutil vědce přepnout Yutu do hibernace. „Boj o život“ čekal sondu v pondělí 11. února. Při pokusu o probuzení se nepovedlo zapnout potřebné systémy a vědci proto prováděli nejrůznější analýzy a snažili se komunikaci obnovit. K průlomu došlo během následujícího dne, kdy se konečně povedlo obnovit spojení a příjem signálu z řídícího střediska.

V průběhu tříměsíční mise má Yutu ujet až 10 km po povrchu, nasbírat spoustu dat a informací a provést nejrůznější vědecká měření. Posledním vozítkem, které se po měsíční krajině projelo, byl ruský Lunochod 2, jenž povrch analyzoval naposledy v roce 1973.

Zdroje: 

123

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vesmír: Čínské vozítko úspěšně probuzeno, obří asteroid proletěl kolem Země

Středa, 19 Únor 2014 - 08:10 | corwin78 | To mám tak rád tyhle rýpaly - fotbalové hřiště je...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:53 | HKMaly | Jojo. Teplota 300x vetsi nez na pousti, to je...
Úterý, 18 Únor 2014 - 15:49 | HKMaly | Ale no tak, nesledujes televizi? Cinska tajna...
Úterý, 18 Únor 2014 - 13:42 | mixal 11 | A co teda sposobilo tie problemy ?
Úterý, 18 Únor 2014 - 13:20 | Miroslav Jasso | "průměr dosahoval délky trojice fotbalových...

Zobrazit diskusi