CDR.cz - Vybráno z IT

Multimédia, fotoaparát

Samsung Galaxy S3
Tak a je to tady. Konečně se mi dostal do rukou. Vytoužený Samsung Galaxy SIII. Tento telefon ve mně (a jak bylo vidět, tak i ve zbytku světa) budil velká očekávání. Hype kolem jeho uvedení byl obrovský, objevovaly se pouze kusé neověřené informace, ale ve výsledku nic podloženého.

Kapitoly článků

Po stránce multimédií byla řada Galaxy S na tom vždy na jedničku s hvězdičkou. Jak po hardwarové, tak softwarové stránce, s podporou mnoha a mnoha formátů daleko nad rámec standardního Androidu.

Audio

Pokud vlastníte nebo jste vlastnili některý z jiných Samsungů, bude vám přehrávač a jeho vzhled velmi povědomé. Žádná revoluce se nekoná. Poskytuje všechny základní funkce, které bychom od něho vyžadovali – procházení knihovny hudby i ekvalizér s přednastavenými profily. Pokud požadujete více, budete muset sáhnout k nějakému výrobci třetí strany, či ho doplnit o další aplikaci (například pro propojení se službami typu last.fm).

Knihovna přehrávače SGS3
Knihovna přehrávače
Přednastavené hodnoty ekvalizéru SGS3
Přednastavené hodnoty ekvalizéru

Já vzhledem k tomu, že hudbu poslouchám opravdu hodně a chtěl jsem především pořádně S-trojku otestovat, kam se "hnula kvalita", sáhl jsem po svém oblíbeném přehrávači PowerAmp. Pro testování jsem používal sluchátka Klipsch Image S4, u kterých si jsem jist, že si poradí s jakýmkoliv běžným zdrojem hudby tak, že limitace rozhodně nebude ve sluchátkách.

Po přechodu z Galaxy S, který disponoval velmi kvalitním zvukovým procesorem (především pak v kombinaci s rootem a VooDoo sound driverem), jsem byl lehce zklamán se zvukovým výstupem Galaxy Nexus – rozsah, především basů, byl podstatně nižší, zvuk jsem musel značně upravit ekvalizérem, abych se alespoň přiblížil tomu, na co jsem byl zvyklý z SGS. V případě SGS3 ale byla kvalita zvuku opět podstatně lepší (bohužel nedokážu říci, v porovnání s první generací, která opravdu poskytovala asi nejlepší zvuk, jaký jsem prozatím u mobilu slyšel).

Z hudby poslouchám vcelku široké spektrum, převážně pak elektroniku, a na zvukovou reprodukci nemohu říct křivé slovo. Minimálně v porovnání s jinými mobily.

Ještě bych měl zmínit přibalená sluchátka; jak jsem psal na začátku recenze, ta se posunula už vzhledem a příslušenstvím o kategorii výše. O to víc jsem se těšil, až je otestuji, jak hrají. A opět mohu říci, že oproti běžně dodávaným sluchátkům hrají více než dobře. Akorát bylo nutné si trochu více pohrát s ekvalizérem, aby pořádně obsáhla celý rozsah. Dá se předpokládat, že zvuk by se ještě s pár (desítkami) odehraných hodin o něco zlepšil (vcelku běžná praxe u kvalitních sluchátek, kdy se doporučuje nechat je odehrát pár hodin, než začnou hrát na plno).

Video

Video přehrávač dostál několika drobných změn. Pomineme-li grafickou stránku, je to především vyzdvihovaná funkce možnosti přehrávání nad jinými okny v pop-upu. Tuto funkci jsem vyzkoušel, a ačkoliv si nedokážu moc představit její praktické využití, své fanoušky si určitě najde.

přehrávač videa SGS3
Výchozí přehrávač videa - v pravém dolním rohu tlačítko pro převedení do pop-up modu

Podpora formátů je opět široká, s HD videem si poradí naprosto bez problémů. Stejně tak jako s některými videi přímo ve formátu x264.

Video v pop-up modu nad aplikacemi SGS3
Video v pop-up modu nad aplikacemi

Fotoaparát

Rozlišení zůstalo stejně jako u SGS2 na 8 MPx, pro video je to pak rozlišení FullHD (1920x1080) při 30 snímcích za vteřinu. Ze zajímavých funkcí co ve fotoaparátu přibyla je takzvaný best shot u sériového snímání – "automaticky vyfoceno 8 fotek a pak vybrána nejostřejší". Že by konečně konec rozmazaným fotkám ze všech možných party? Bohužel blesk, respektive světlo v tomto režimu nefunguje, takže to chce stále pevnou ruku.

Režimy fotografování SGS3
Režimy fotografování a prostředí fotoaparátu

Zajímavou možností je přizpůsobení ikonek fotoaparátu. Pomocí dlouhého podržení je možně ikonky v levém sloupci vyměnit za jiné a přizpůsobit si je dle toho, co používáme nejvíc.

Ze zajímavých režimů bych určitě upozornil na (konečně!) HDR, které v některých oblastech vcelku dané scéně pomůže, ale přitom není fotka omalovánka:

Režimy fotografování SGS3
Fotografie s vypnutým HDR režimem...
Režimy fotografování SGS3
... a zapnutým

Celkovou kvalitu fotografií i videa bych hodnotil jako velmi dobré, rozhodně lepší než u Galaxy Nexus. Na Facebooku ale rozdíl poznáte velmi těžko a na tisk to stále ještě není. :-)

Trochu lepší mohla být LED dioda, která svítila v porovnání s jinými telefony slaběji.

DLNA neboli "AllShare"

SGS3 je stejně jako předchůdci vybaven funkcí pro multimediální propojení s domácí kinem, televizí případně počítačem přes DLNA, což umožní využití knihoven telefonu nebo naopak jiných zařízení pro přehrávání multimédií. 

V rámci testování jsem se dostal pouze k propojení s notebookem, kde po povolení ve firewallu a rychlé konfiguraci nebyl problém využít knihovny Windows Media Playeru pro přehrání v telefonu.

Tagy: 
Kapitoly článků

Diskuse ke článku Galaxy S III – návrat krále?

Neděle, 22 Červenec 2012 - 22:25 | let adlo | No já osobně mám trochu jinou zkušenost. Do...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:59 | Trashman | Autor by v článku neměl používat výraz "Hype...
Čtvrtek, 19 Červenec 2012 - 22:51 | Trashman | Já to řeknu jednoduše. Za tu cenu si tento běžný...
Sobota, 14 Červenec 2012 - 17:47 | mixal 11 | Mas recht. Moja rada je, ze pokial ti E52...
Pátek, 13 Červenec 2012 - 17:10 | Tomáš Janovský | Jak to tak čtu tak jsem rád, že mám Nokii E52....
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 12:40 | Petr Minařík | WP8 pro mě ztratilo důvěru s WP7... bohužel, to...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:25 | mixal 11 | Ono aj wp7 ma svoje za usami, pouzival som pol...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 10:08 | mixal 11 | Mam necele 2 tyzdne SG2 a to som musel riesit: 1...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:58 | JoHnY3 | Pro nas je to vyhodny v tom, ze i kdyby jeden z...
Čtvrtek, 12 Červenec 2012 - 02:50 | JoHnY3 | Jo MS to ve Windows Phone Bet ... ehm 7 nestihnul...

Zobrazit diskusi