CDR.cz - Vybráno z IT

Hraní s přáteli: Kde si v Česku zapaříte Hearthstone a LoL?

Hrát online z pohodlí domova má samozřejmě své výhody. Ale občas se fyzicky sejít na akci a zhodnotit propařený den odpoledne u piva je přece jen mnohem lepší zážitek.

Na letošním GamesComu byla povinnost nevynechat stánek Blizzardu, zejména jejich nově připravovaný datadisk WoW Warlords of Draenor. Obrovskou popularitu však během roku zaznamenala virtuální karetní hra Hearthstone, která svou kvalitou překvapila i naše redaktory a vysloužila si v recenzi známku 9/10. Hearthstone se zkrátka již od začátku roku hraje všude a hrát se bude také na největší lanpárty v ČR - na Lancraftu. 

Tam uvidíme tento týden i další hru světového formátu, na jejíž turnaje byla na GamesComu připravená obrovská aréna, League of Legends. Třetím do party bude verze Global Offensive klasické střílečky Counter Strike. Ohledně Blizzard komunity a pořádaných akcí největších MMORPG her jsme vyzpovídali členku organizátorského týmu Lancraftu a týmu Blizzfan, Zuzku Hortenskou. 

Blizzfan pořádá turnaje v hrách od Blizzardu, předpokládám správně?

Blizzfan je nezisková organizace, která byla založená, aby spojila oficiální fan stránky Blizzardu v ČR, což je Wowfan, Hsfan a Heroesfan. Blizzfan pořádá turnaje v Hearthstone, letos jsme organizovali například kvalifikaci na mistrovství světa v této hře. Do budoucna plánujeme turnaje ve World of Warcraft a dalších hrách. Spolupracujeme s Playzone, s Lukášem “Jumpem” Vobeckým, který pořádá Lancraft. V nadcházejícím ročníku akce je náš tým součástí organizačního týmu Lancraftu.

League Of Legends Artwork

Hearthstone artwork, Zdroj: mrwallpaper.com

Pokud člověk hraje Hearthstone, může navštívit pražské nebo ostravské série turnajů nebo může nově hrát také ve slovenské Bratislavě. V Praze se hraje každý druhý měsíc, ostravská série probíhá na měsíční bázi. Důležitá je pro nás proto spolupráce s partnery - například firma Fujitsu nám zapůjčuje v rámci spolupráce pracovní stanice, díky kterým můžeme streamovat turnaje online. Od dalších partnerů pak dostáváme periferie jako ceny pro výherce turnajů.

Kolik přijde na akci lidí a jak se mezi nimi drží váš tým?

Akce Blizzfanu se většinou vejdou do 50 lidí, minulý rok LanCraft Summer 2013 navštívilo přes 350 účastníků. Součástí hráčské základny byl také náš Blizzfan tým pro Hearthstone a jeden z jeho členů minulý rok vyhrál turnaj v této hře. Našemu týmu se dařilo také v kvalifikaci na mistrovství světa, kdy jeden z hráčů pronikl do finálové šestnáctky.  

Pověz nám něco o pracovních stanicích Fujitsu, které využíváte ke streamování.

Fujitsu nám zapůjčilo celkem dvě pracovní stanice - Celsius W530 a Celsius M730. Obě stanice dokáží během akce svým výkonem uživit potřebný počet hráčů najednou a současně streamovat obsah na internet. Máme konfigurace s grafickými kartami NVIDIA Quadro K4000 (3 GB paměti, 768 jader, rozhraní PCIe x16, 1x Dual Link DVI-I, 2x DisplayPort) a NVIDIA Quadro K2000D (2 GB paměti, 384 jader, rozhraní PCIe x16, 2x Dual Link DVI-I). 

Cs Global Offensive Artwork

Counter Strike: Global Offensive artwork, Zdroj: steamcomunity.com

Fujitsu Celsius W530 je výkonná entry-level stanice kompatibilní s nejrychlejšími procesory Intel (mimo Xeonů také Core i3, i5 a i7; socket LGA 1150). Osadit ji můžete až 32 GB operační paměti a šesti SATA III disky. Pro grafické karty je připraveno jedno rozhraní PCI-Express 3.0 x16 a jedno PCI-Express 2.0 x4. Systém je připravený na high-endové pracovní grafiky AMD Fire-Pro W7000 a zmiňovanou NVIDIA Quadro K4000.

Fujitsu Celsius M730 cílí na spolehlivost při práci s náročnými aplikacemi. Na rozdíl od W530 oficiálně nepodporuje Intel "Core i” procesory, zařízení je kompatibilní s procesory Intel Xeon. Systém zvládne až 128 GB operační paměti a 6 SATA disků (podpora SATA RAID 0, 1, 10, 5 a SAS RAID 0, 1, 10). Na rozdíl od W530 tento stroj dokáže pracovat i s ultra-high-end grafickými kartami NVIDIA Quadro K6000 a NVIDIA Quadro 6000. Zakládá si také na velmi nízké hlučnosti při práci, 20 dB.


Lancraft Misto

Místo konání Lancraft Autumn 2014, Zdroj: Lancraft.cz

Letošní ročník herní akce LanCraft Autumn 2014 se koná od čtvrtka 18. 9. do neděle 21. 9. 2014 ve Starém městě u Uherského hradiště na Jižní Moravě. Herní sekce CDR vysílá na akci svého zástupce, určitě se s vámi podělíme o dojmy. Událost je typu BYOC - bring your own computer, nezapomeňte proto doma svůj stroj a periferie pro hraní. 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hraní s přáteli: Kde si v Česku zapaříte Hearthstone a LoL?

Pátek, 19 Září 2014 - 07:37 | DrStr | Děláme si vlastní lanku :-).

Zobrazit diskusi