CDR.cz - Vybráno z IT

IT Výlet v rámci Border War: Nejlépe hodnocená airsoftová akce před kamerou CDR

nepřehlédněte
Bw Photo 01
Koncem dubna se část naší redakce zúčastnila airsoftové akce Border War. Za 48 hodin jsme stihli leccos zdokumentovat a nyní přinášíme postřehy včetně videosestřihu zajímavých momentů.

I když airsoftové akce obvykle s vyšším počtem účastníků ztrácí na kvalitě, český Border War MILSIM tradičně díky výborné organizaci zprostředkovává unikátní zážitek vojenské simulace. Přestože se samozřejmě nejedná o reálné válčení, organizátoři dělají všechno pro to, aby vám to tak připadalo. To zahrnuje mimo propracovaného příběhu a zajímavých herních misí také stanování v oblastech rozdělených podle rot a noční hlídky.

Během akce kolem neustále projíždí bojová vozidla, nad hlavou vám létají vrtulníky a všude se ozývají vzrušené povely z vysílaček a střelba z airsoftových zbraní. My jsme se usadili na velitelství Guerillas a mezi hlídkami a zápisy battlelogu na Lenovu Yoga 2 Pro nám zbyl čas na létání s "drony" Phantom 2 Vision od DJI. Vraceli jsme se do úkrytu jen při vyhlášení poplachu během útoku herní strany Task Force VI, která vždy udeřila v ten nejneočekávanější moment (např. v půl páté ráno).

Jelikož jsme svědomitě natáčeli různé momenty na akční kamery, můžete se na Border War vydat s námi alespoň zprostředkovaně přes videosestřih. Všechna elektronika narozdíl od minulého IT Výletu přežila a i když jsme přišli o jednu GoPro kamerku, celou akci jsme si náležitě užili.

Partnerem akce Border War byla letos podruhé Armáda České republiky a Ministerstvo obrany. Letos Armáda předvedla například speciální úpravu vozu Land Rover „Kajman“, zbraně včetně CZ805 Bren, bazuky Carl Gustav nebo granátometu, speciální protichemické obleky a mnoho dalšího. Především ale na místě byli profesionální vojáci se zkušeností v zahraničních misích, kteří trpělivě v průběhu registračního dne odpovídali na zvídavé dotazy účastníků. Na místě probíhala také řada seminářů o nasazení AČR v zahraničních misích s chemiky z Liberce a Chrudimskými výsadkáři.

Bw Photo 03


Na otázky týkající se akce nám následně odpověděl hlavní organizátor Border War.

Můžeš nám ve stručnosti popsat historii akce, kde se vůbec nápad zrodil a jak se po čase vyvíjel?

Nápad se zrodil na základě letitých zkušenosti z účasti na mezinárodních MILSIM akcích. Akce v průběhu let evolvovala jak počtem účastníků tak kvalitou. Dá se říci že z akce pro známé týmy se vyvinula nejlépe hodnocená akce na světě.

Jaký je v současné době o akci zájem v tuzemsku a v Evropě?

Zájem je obrovský, hra byla vyprodána za 37 minut, což je obrovský úspěch, lze se říci i světový rekord.

Co v praxi znamená MILSIM?

MILSIM je pokročilá verze airsoftu, kdy se účastníci primárně snaží plnit herní úkoly před množstvím "killů" ze hry na základě scénáře a Rules of Engagement.

Bw Photo 04

Co Border War nabízí oproti konkurenci?

Poměrně hodně věcí, game play, úroven organizace, množství kulis. Border War MILSIM je profesionálně zorganizovaná akce, kde je o účastníka profesionálně postaráno ve všech směrech. Border War na světě nemá mnoho konkurentů, nejblíže je švédský Berget, který je ale menší, ve střední Evropě Border War nemá konkurenci.

Co skrývá zkratka LARP?

Live Action Role Play je forma hry, kdy se hráči vžívají do specifických rolí, hráči LARP nejsou klasičtí airsofťáci ani MILSIMisté, jejich zážitek ze hry spočívá v plnění úkolů na základě rolí herní postavy.

Během akce používáte systém pro strategické sledování hráčů - PES, o co jde?

Je to volně dostupný online navigační systém vyvinutý pro airsoft MILSIM hry. Jedná se o program, který pomáhá při řízení hry a zjednodušuje přehled ve hře.

Bw Photo 02

Hráči běžně s sebou přiváží i vojenská vozidla, jaké zajímavé prostředky zajišťuje přímo Border War tým?

Nejzajímavějším dopravním prostředkem jsou jednoznačně helikoptéry, které slouží k dopravě účastníků do jednotlivých misí.

Během akce bylo k vidění mnoho lidí zajišťujících herní strategii, lékařskou pomoc, jídlo a další věci, kolik lidí se mimo hráčů reálně na akci podílí?

Kolem 160 lidí v průběhu akce.


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

intel-logo.png

Partneři projektu:

intel-logo-small.pngaira-logo.png

Tagy: 
Zdroje: 

Vlastní

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IT Výlet v rámci Border War: Nejlépe hodnocená airsoftová akce před kamerou CDR

Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 09:45 | Jiří Moos | Dobrý den, video z drona je v druhé části...
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 09:16 | peto | som sklamany, uz niekolko tyzdnov sa tesim na...

Zobrazit diskusi