CDR.cz - Vybráno z IT

Ultrabook Lenovo Yoga 2 Pro obstál v bitevní vřavě, dešti i hlíně [IT Výlet]

nepřehlédněte
Nadupaný ultrabook od Lenova s vysokým rozlišením 3200 x 1800 px jsme podrobili testování na nejlépe hodnocené airsoftové akci na světě.

Při plánování našeho IT vybavení na Výlet jsme dali prostor mimo Aceru Iconia A1-830 a hybridu Asus T100 také dvěma ultabookům. Parametry při výběru byly zejména vysoké rozlišení, dotyková obrazovka a také zajímavá výdrž na baterii. Nakonec jsme sáhli po Fujitsu U904, který se nám dobře osvědčil na recenzi, a náš hledáček se stočil také k řadám Yoga od Lenova. Finální výběr pak padl na Yogu 2 Pro, jakožto 13” ultrabook s kompaktním tělem, který splňoval naše požadavky. 

V rámci akce sloužila Yoga jako zapisovatel tzv. battle logů, které popisují bitvy, výsledky herních misí a přesuny armád. Umístili jsme jej na základnu Guerillas do hlavního stanu Headquarters. Po 48 hodin akce Borderwar MILSIM jsme pak zapisovali významné herní události buď při osobních návštěvách velitelů jednotlivých rot nebo při hlášení informací vysílačkou. Ultrabook tedy musel být vždy připraven k zápisu, velkou většinu času ležel na provizorním stolku pod jednoduchou plachtou, která jej chránila před dešťovými přeháňkami. Jelikož byly stěny báze vytvořeny z profukovací maskovací látky, neubránil se povrch ultrabooku ani občasným drobným sprškám hlíny a jehličí, které měl na svědomí všudypřítomný vítr. 

Lenovo Yoga 2 Pro Orange Front 1Lenovo Yoga 2 Pro Orange Back 1

Po návratu z akce však musíme konstatovat, že bychom těžko hledali lepšího společníka do nepohody. Velkou výhodou je zejména velmi kompaktní a bytelné tělo, přičemž tuto vlastnost neztrácí ultrabook v žádné ze známých poloh displeje (tabletový mód, stan mód a mód stojánek). Dalo by se říci, že Lenovo dosáhlo rovnováhy v hmotnostním rozložení jednotlivých prvků ultrabooku, který se nepřevažuje za obrazovkou a přesto je jako celek velmi lehký. Tuto vlastnost skvěle doplňuje 13,3” palcová velikost displeje.

Lenovo Yoga 2 Pro 09Lenovo Yoga 2 Pro 08 

Displej díky obřímu rozlišení zmenšuje prvky systému, využili jsme proto pro jednodušší práci maximálního zvětšení prvků na obrazovce v systému Windows 8.1. Neměli jsme problém ani se slunečním světlem, i když je pravda, že nám plnou dávku světla filtrovala řada okolních stromů. V noci jsme využili podsvícené klávesnice, což byla naprostá nutnost, naštěstí nás Lenovo Yoga 2 Pro nezklamal - podsvícení zapnete stiskem funkční klávesy a mezerníku. Dotykový panel se hodil zejména během navigace v systému, k pozicování kurzoru v dokumentu není dotyk dostatečně přesný.

Lenovo Yoga 2 Pro 01Lenovo Yoga 2 Pro 03

Jediná věc, která se do lesa úplně nehodí, je pogumovaná povrchová úprava plochy kolem klávesnice, která se hůře čistí od hlíny než běžný plast. Problémové mohou být také nezakryté díry v šasi pro konektory (1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, microHDMI, 3,5mm audio jack, čtečka paměťových karet a nabíjecí konektor), ale to bychom od zařízení určeného běžným uživatelům chtěli přece jen trochu moc. Horní část zavřeného Ultrabooku je pak klasicky plastová (ve stříbrné a také v zajímavé oranžové barvě), takže tam není s čištěním od hlíny a jehličí problém.

Lenovo Yoga 2 Pro Akce 01Lenovo Yoga 2 Pro Akce 02

Baterie vydrží s Intel Core i7 a Intel HD 4400 podle testů ostatních médií v kancelářském režimu práce přes 8 hodin, my jsme se za relativně častého zavírání displeje ale zase v chladném prostředí dostali na cca 10 hodin výdrže bez nabití. Práce spočívala zejména v psaní textu a zobrazování fotografií + videí z "dronů" a GoPro kamer, s čímž nabušený hardware v kombinaci s SSD neměl sebemenší problém ani v úsporném režimu. 

Samec Kalvera

Ve finále můžeme do přírody Lenovo Yoga 2 Pro směle doporučit díky kompaktnímu tělu ve všech módech používání, příjemné hmotnosti a dobré výdrži na baterii. Potěší také výkonný hardware, kde si však můžete s nižší cenovkou vybrat verzi s 8 GB RAM a 256GB SSD nebo se 4 GB RAM a 128GB SSD. S nejnižší variantou ušetříte přes 10 000 korun a dostanete se na cenovku 28 000, což není vzhledem k monstróznímu rozlišení a Intel Core i7 ve všech verzích ultrabooku nic hrozného. Kdyby se dalo ušetřit ještě na variantě s FullHD displejem, byli bychom už úplně spokojení.


Projekt IT Výlet vznikl ve spolupráci se společnosti Intel Corporation

intel-logo.png

Partneři projektu:

intel-logo-small.pngaira-logo.png
 
Zdroje: 

Vlastní

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ultrabook Lenovo Yoga 2 Pro obstál v bitevní vřavě, dešti i hlíně [IT Výlet]

Neděle, 4 Květen 2014 - 15:08 | byranovic | Přesně tak - navíc nevěřím, že byl ten ultrabook...
Sobota, 3 Květen 2014 - 23:30 | peca | Hmm, já jsem nakonec, právě kvůli displeji,...
Sobota, 3 Květen 2014 - 23:10 | BTJ | "maximálního zvětšení prvků na obrazovce v...

Zobrazit diskusi