CDR.cz - Vybráno z IT

Mark Zuckerberg zakládá organizaci Internet.org: Data pod kontrolou nebo filantropické gesto?

Internet.org - úvdní foto
Zakladatel Facebooku a několik dalších společností jako Nokia, Qualcomm nebo Samsung vstupují do nové kooperace, která chce zpřístupnit internet i zbývajícím dvěma třetinám světové populace. Ambiciózní projekt nebo chytrý marketingový tah?

Jedním z nejdiskutovanějších včerejších témat, které oblétlo mnohá zahraniční média, byla zpráva, se kterou přišel hlavní zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Hlásá vznik nové organizace Internet.org, do které vstupují spolu s Facebookem i přední světoví výrobci jako je Nokia, Samsung, Ericsson, Qualcomm či MediaTek. Partnerství společností z celého světa má pak jasný cíl – rozšířit internet tam, kde dosud není.

Internet.org - img1

I když si to možná neuvědomujeme, k internetu je po celém světě připojeno asi 2,7 miliardy lidí, což je zhruba jedna třetina celkové populace. Zbývající země, zejména pak ty rozvojové, se tak stále musí obejít bez této technické „vymoženosti“ jednadvacátého století. Právě těm by měla Zuckerbergova organizace v budoucnu pomoci.

Internet.org ale není první snahou o rozšíření internetu. Docela nedávno přišel i Google s vlastním plánem, jak zpřístupnit bezdrátové připojení k internetu i v rozvojových zemích – projektu dal název „Loon“ a jeho princip spočíná ve vyslání několika tisíc balónů plněných heliem do výšky asi dvaceti kolemtrů nad Zemí, odkud budou bezdrátově vysílat internetový signál. Několik desítek testovacích balónů vypustil Google na Novém Zélandu a pokud nenastanou žádné kompikace, mohly by balónů využít například i země postižené přírodní katastrofou, kde dá internet přístup k informacím a umožní kontakt s okolní civilizací.

Internet.org - img3

Zpět ale k nové organizaci Internet.org: jaké prostředky budou k rozšiřování internetu použity je zatím těžké předpovědět a na co nejefektivější způsob, jak dostat internet do zemí třetího světa, budou muset zúčastněné společnosti teprve přijít. Spíše než vybudování vlastní infrastruktury chce ale organizace pomoci k modernizaci už existující místní infrastruktury v daných oblastech. Předběžně se také mluví o rapidním snížení ceny za přenesenou jednotku, spolupráci přímo s tamějšími operátory a v neposlední řadě i o snížení datových nároků aplikací. To vše by pak mělo vést k lepší dostupnosti a levnějším provozním nákladům internetu v zemích, kde si ho nyní obyvatelé nemohou z finančních důvodů dovolit.

Internet.org - img4

Zuckerberg chce promluvit do duše i samotným výrobcům mobilních telefonů a přimět je ke snížení nákladů na výrobu zařízení, čímž se samozřejmě sníží i jejich cena. K obyvatelům třetího světa se tak internet dostane prostřednictvím levného smartphonu a datového balíčku zdejšího operátora, což je zřejmě ta nejjednodužší cesta. Samotný Facebook se prý bude snažit o co největší kompresi dat při mobilním přístupu pro zmenšení objemu celkově přenesených dat.

I když dává projekt skvělou vizi obyvatelům chudých oblastí, nečekejme, že se začne něco dít hned během následujícího roku. Nějakou dobu ještě potrvá, než se začnou výše popisované předpovědi měnit ve skutečnost a budoucí změny budou spíše menšího rázu.

Internet.org - img5

Zlí jazykové tvrdí, že je vznik Internet.org spíše marketingový tah a co více, že jde daným společnostem spíše o data jejich uživatelů, než o vyhlídku celosvětově rozšířeného internetu (někteří s nadsázkou spekulují o propojení společnosti s diskutovaným bezpečnostním úřadem NSA). Internet obecně je jak známo nejen výborným pomocníkem, ale i mocnou zbraní. A není divu, že nedůvěra uživatelů vůči vládnoucím organizacím roste, když se poslední dobou tolik spekuluje o „šmírování“ soukromých dat na internetu.

Mohlo by vás zajímat:

Nechme se tedy překvapit, zda se cíle projektu naplní nebo alespoň dopomůže k širšímu rozvoji internetové infrastruktury nejen v rozvojových zemích. Vyhlídka je to dozajista skvělá a kdo ví, jestli nás skupinka výrobců nakonec ještě nepřekvapí.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mark Zuckerberg zakládá organizaci Internet.org: Data pod kontrolou nebo filantropické gesto?

Pondělí, 26 Srpen 2013 - 18:48 | Martin Kolar | Filantropia a smirovani to je podruzne, hlavne,...
Sobota, 24 Srpen 2013 - 22:58 | petr22 | Prozradim ti tajemstvi: ne vsechno co pisou...
Sobota, 24 Srpen 2013 - 16:31 | trodas | Chtělo by to trochu si aktualizovat současná...

Zobrazit diskusi