CDR.cz - Vybráno z IT

Nová technologie překonává lithiové iontové baterie ve všech aspektech

Zdroj: Shutterstock

Baterie jsou nezbytnou součástí mnoha elektronických zařízení, od mobilních telefonů po elektromobily. Nicméně ty současné, založené na lithiových iontech mají hned několik nevýhod, jako jsou vysoké náklady, omezená kapacita, riziko požárů nebo škodlivý dopad na životní prostředí.

Proto vědci hledají nové typy baterií, které by byly bezpečnější, účinnější a co víc: netoxické. Jedním z takových typů je nová technologie baterií na bázi vodných elektrolytů a stabilních radikálů, kterou vyvinuli vědci z Austrálie a Číny.

Tato nová technologie baterií se nazývá vodná hliníková radikálová baterie (AARB) a je prvním takovým typem na světě. AARB využívá vodné elektrolyty místo nebezpečných materiálů, jako jsou organické elektrolyty nebo kobalt. Ty jsou odolné proti požárům a stabilní na vzduchu, což zvyšuje bezpečnost a udržitelnost baterie. AARB také používá stabilní radikály, které obsahují organické molekuly s vysokou kapacitou a dlouhou životností. Stabilní radikály se nikdy před tím nepoužily v hliníkových iontových bateriích (AIB), kvůli nedostatku porozumění jejich (elektro)chemické reakci v elektrolytech.

Vědci však zjistili a vydedukovali, že stabilní radikál zvaný TEMPO může podstoupit reverzibilní disproporcionaci v přítomnosti Lewisovy kyseliny, což umožňuje tvorbu hliníkových radikálových baterií. Lewisova kyselina je chemická sloučenina, která může přijmout elektronový pár od jiné sloučeniny. V tomto případě se používá hlinitý triflát (Al(Otf)3) jako Lewisova kyselina.

Zdroj: Shutterstock

Podle vědců má AARB několik výhod oproti současným bateriím. Za prvé, je schopna dodat stabilní napěťový výstup 1,25 V a kapacitu 110 mAh g–1 po více než 800 cyklech s minimálním poklesem. Tyto hodnoty jsou srovnatelné nebo lepší než u lithiových iontových baterií. Za druhé, je schopna nabít se do 80 % za pouhých 72 sekund, do 98 % za 120 sekund a do 100 % za 2,5 minuty při proudu až 900 A/360 kW. Tyto doby jsou mnohem kratší než u lithiových iontových baterií, které vyžadují hodiny pro plné nabití. Za třetí, je rozhodně levnější a šetrnější k životnímu prostředí, protože používá dostupné a recyklovatelné materiály, jako je hliník a voda.

Budoucí uplatnění této technologie

AARB by mohla najít uplatnění v různých oblastech, jako spotřební elektronika, doprava, obnovitelné zdroje energie nebo vojenství. Tato technologie by mohla poskytnout ohromný výkon a dojezd pro elektromobily, delší životnost. Dále také rychlejší nabíjení mobilních telefonů nebo notebooků, stabilnější a bezpečnější skladování energie pro solární panely nebo větrné turbíny, nebo vyšší spolehlivost a odolnost pro vojenské zařízení.

Diskuse ke článku Nová technologie překonává lithiové iontové baterie ve všech aspektech

Středa, 20 Září 2023 - 12:51 | DRK | Tak třeba se stane zázrak a fakt to půjde...
Pondělí, 18 Září 2023 - 15:49 | steny | No, tak nejlepší na tom je, že zprávu o...
Pondělí, 18 Září 2023 - 12:59 | randomofamber | Další super technologie, která překoná lithiové...
Pondělí, 18 Září 2023 - 09:48 | jk3 | Vypadá to super, ale jsem skeptický. Ale třeba se...

Zobrazit diskusi