CDR.cz - Vybráno z IT

Oculus Rift ve spojení s Kinectem dostane vaše tělo do virtuálního světa

Office Snapshot
Virtuální realita se žene kupředu každým dnem. Nemusí to být vždy velká společnost, která udělá další krůček správným směrem. Muž zkombinoval dvě různé technologie a dostal tak své tělo do virtuálního světa.

Zařízení Microsoft Kinect umí nasnímat okolí a převést jej do trojrozměrné reality, zatímco brýle Oculus Rift ji umí našim očím zobrazit. Vývojář Oliver Kreylos zkombinoval tři Kinecty první generace (o samotný výkon se postaral stroj s 3,5GHz Core i7, 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770 a OS Linux) s brýlemi Oculus Rift, aby přenesl virtualizované lidské tělo do virtuálního světa.

Kreylos na internet uploadoval ukázkové video svého prototypu zařízení, v němž demonstroval funkčnost sám na sobě v prostorách kanceláře. Dle vývojáře si člověk na své nové tělo rychle zvykne a začlení jej do virtuálního prostředí. Ani vám nepřijde, že není skutečné. Kvalita videa sice není nijak převratná. Jedná se o nekvalitní sekaný videostream, nicméně rychlost virtualizace je na velmi dobré úrovni.

Nová technologie by se mohla uplatnit v řadě first-person her, kde vizualizace těla a pohybů je uvěřitelnější než obyčejné vyrenderované 3D postavy. Otázkou však zůstává, kam se tento nadějný projekt posune dál, pokud Kreylos využije novější generaci brýlí Oculus Rift. Před nedávnou dobou se totiž společnost Oculus VR dostala do spárů Marku Zuckerbergovi, který ji odkoupil za dvě miliardy dolarů. Není tajemstvím, že se Zuckerberg bude snažit přístroj upravit pro hromadné sdílení zážitků, takže do něj zřejmě zatáhne také svou sociální síť Facebook. Jen aby vývoj samotných brýlí neodsunul úplně stranou.

Brýle pro virtuální realitu Oculus Rift nejsou na světě ojedinělé. Řada dalších společností se jimi nechala inspirovat a vytvořila vlastní konkurenční produkty. Zmiňme například Project Morpheus od Sony nebo brýle Avegant Glyph, které získaly masivní podporu na serveru Kickstarter.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Oculus Rift ve spojení s Kinectem dostane vaše tělo do virtuálního světa

Úterý, 20 Květen 2014 - 15:41 | Destructor | Mě by spíš zajímalo, proč někdo nevyrábí,...

Zobrazit diskusi